Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Iuventu čaká po 10. titule obmena kádra, Urban: Bola to skvelá sezóna

Hádzanárky Iuventy Michalovce získali rekordný desiaty titul majsteriek Slovenska. V treťom dueli finálovej série národnej vetvy play off WHIL triumfovali na palubovke Slovana Duslo Šaľa 28:18 a na zápasy vyhrali suverénne 3:0. Na snímke radosť po zisku titulu. V Šali 26. mája 2017. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Michalovské hádzanárky ukončili ligovú sezónu bez jedinej prehry hladkým finálovým triumfom 3:0 na zápasy nad Slovanom Duslo Šaľa.

Šaľa 27. mája (TASR) - Hádzanárky Iuventy Michalovce potvrdili dominanciu na domácej scéne ziskom rekordného desiateho titulu majsteriek Slovenska. Ligovú sezónu ukončili bez jedinej prehry hladkým finálovým triumfom 3:0 na zápasy nad Slovanom Duslo Šaľa. Tréner František Urban si myslí, že tento ročník bol najvydarenejším za uplynulé obdobie.

"Neprehrali sme v lige ani jeden zápas a to hovorí za všetko. Máme desiaty titul a obrovské poďakovanie patrí každej jednej hráčke za to, čo predvádzali celú sezónu. Výkony boli zasa o niečo lepšie ako v minulej sezóne a som šťastný, že aj finále sme zvládli v troch zápasoch," hodnotil Urban bezprostredne po piatkovom suverénnom víťazstve 28:18 v treťom dueli finálovej série v Šali.

Michalovce štvrtýkrát za sebou získali všetky tri domáce trofeje - okrem národného titulu opäť kraľovali aj v dlhodobej časti česko-slovenskej súťaže WHIL i v Slovenskom pohári. Jediný bod vo WHIL stratili koncom januára po remíze 27:27 v Moste a remíza s následným triumfom v sedmičkovom rozstrele sa zrodila v prvom finále proti Šali. "Vtedy mi bolo určite najťažšie, lebo to bolo o šťastí. Doma sme boli vo finále pod tlakom dva dni a vytrpeli sme si svoje. Do Šale sme sa ale na tretí zápas zodpovedne pripravovali a na palubovke to bolo vidieť."



Podľa Urbana má Iuventa za sebou skvelú sezónu. "Viac sme možno mohli dosiahnuť na európskej scéne v zápasoch predkola EHF s Fehérvárom, ale to je teraz už za nami." Iuventa prehrala v 3. kvalifikačnom kole s maďarským celkom obe stretnutia, predtým sa jej na kvalifikačnom turnaji nepodarilo preniknúť ani do hlavnej fázy Ligy majstrov.

Po desiatom titule čaká Iuventu obmena kádra. "Odchádza veľa hráčok, prakticky všetky legionárky a hráčky, ktorým končia zmluvy. Medzi nimi brankárky Lafuenteová, Medveďová, ďalej Perederijová, Černovová, Dubovcovová, Schusterová," rátal Urban lúčiace sa hádzanárky. Ani on sám ešte v piatok nevedel, či bude v klube pokračovať: "Mám kontrakt do 30. júna 2017. Už sme sa predbežne rozprávali, ale konkrétnu ponuku som ešte nedostal, takže uvidíme. V Iuvente sa robí kvalitná hádzaná za podpory perfektného sponzora a aj mesto nám vychádza v ústrety. V Michalovciach sú pre hádzanú na slovenské pomery vytvorené vynikajúce podmienky a preto by som rád v Iuvente pokračoval."

Oslavy

Hádzanárky Iuventy Michalovce získali rekordný desiaty titul majsteriek Slovenska. V treťom dueli finálovej série národnej vetvy play off WHIL triumfovali na palubovke Slovana Duslo Šaľa 28:18 a na zápasy vyhrali suverénne 3:0. Na snímke radosť po zisku titulu. V Šali 26. mája 2017
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Majstrovský pohár kropili šampanským opäť v Šali. Hádzanárky Iuventy Michalovce si už zvykli, že slovenský titul oslavujú takmer vždy na palubovkách súperov. Rekordný desiaty celkovo a siedmy v jednej sérii si vychutnali v piatok, keď domáce Duslo "prevalcovali" desaťgólovým rozdielom 28:18.

"Dnes sme to zvládli parádne. Vychádzali sme zo zabezpečenej obrany a v bránke nás podržala Aďa Medveďová, ktorá predviedla jeden z najlepších výkonov v sezóne," hodnotila so siedmimi gólmi v piatok najlepšia strelkyňa Iuventy Veronika Habánková. "Oslavy budú určite do noci, pred nimi nás ešte čaká spoločná večera. Sezóna sa ťažko dala zvládnuť lepšie, možno už iba nestratiť bod za remízu v Moste a dosiahnuť ešte viac na európskej scéne."

Medzi najvýraznejšie opory Iuventy v sezóne patrila Patrícia Wollingerová: "Som veľmi šťastná. Prvé dva finálové zápasy doma boli pre nás ťažšie, nevravím, že sme boli pod tlakom, ale chceli sme sa ukázať. Našťastie sme ten dramatický prvý na sedmičky vyhrali, ale bolo to päťdesiat na päťdesiat. Druhý sme už v závere dobre bránili a tým sme ich zlomili. Tretie finále v Šali nám vyšlo, keď sme sa sústredili na obranu, tak sa súperky vôbec nevedeli presadiť. Išli sme sem s tým, že vyhráme už v piatok a snažili sme sa dať do toho všetko. Sme super kolektív, dreli sme celý rok pre tento úspech. Ak by sme neremizovali v Moste, tak by sezóna bola už úplne dokonalá. Teraz to spolu poriadne oslávime."

Iba druhé miesto pre Šaľu

Olga Perederyj z Michaloviec (vľavo) v treťom zápase finále play off WHIL HK Slovan Duslo Šaľa - Iuventa Michalovce 26. mája 2017 v Šali.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Šaľa sa musela opäť uspokojiť "iba" s druhým miestom, no tréner i hráčky priznali jasnú sezónnu dominanciu Iuventy. "Chceli sme ísť vyššie ako na druhé miesto, ale Iuventa v sezóne neprehrala v našej súťaži ani jeden duel a to určite nie je náhoda. Skúsene si to postrážili v každom zápase. Paradoxom je, že sme v Michalovciach odohrali lepšie zápasy ako ten dnešný doma. Prehra o desať gólov je vysoká, ale celkovo sa nemáme za čo hanbiť," tvrdí kouč Dusla Michal Lukačín.

Spojku Karin Bujnochovú mrzelo, že tretí zápas finále mal až príliš jednoznačný priebeh. Šaľa má na konte síce spolu deväť titulov, no naposledy sa tešila pred dvanástimi rokmi. "Dnes sme možno až príliš chceli. Fanúšikom sme túžili ukázať, že máme na to zdolať Iuventu a to sa nám bohužiaľ nepodarilo. Prvý finálový duel v Michalovciach, ktorý sme prehrali až v rozstrele, budeme ešte dlho ľutovať. Vtedy sa k Iuvente priklonilo šťastie, no v ďalších stretnutiach ukázali, že sú lepší tím a titul im patrí zaslúžene. Musíme sa uspokojiť aj s druhým miesto, začína to byť pre nás tradícia. Už by sme konečne chceli dosiahnuť aj na titul..."