Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

KVAL. O MS2017: Slováci už myslia na Bosnu. Pre výhru urobia maximum

Richard Štochl Foto: TASR/František Iván

Slovenskí hádzanári si v sobotu poradili s Litvou 31:27 a urobili dôležitý krok k postupu do baráže o MS 2017 vo Francúzsku.

Hlohovec 10. januára (TASR) - Slovenskí hádzanári urobili v sobotu dôležitý krok k postupu do baráže o MS 2017 vo Francúzsku. V zaplnenej hale v Hlohovci si najmä vďaka vydarenému prvému polčasu poradili s Litvou 31:27 a zrejme kľúčový duel ich čaká na rovnakom mieste už najbližšiu stredu, keď privítajú lídra skupiny Bosnu a Hercegovinu.



"Ideme krok za krokom," povedal bezprostredne po dueli s Litvou brankár Richard Štochl, ktorý bol stavebným kameňom víťazstva. "Nepodľahli sme tlaku, ktorý sme si sami na seba vytvorili nepresvedčivým výkonom v Litve, kde sme iba remizovali. Našťastie sme tam ten bod získali. Od prvej minúty sme išli na sto percent. Dokázali sme sa presadiť v útoku a súper na naše rýchle protiútoky v podstate nedokázal reagovať. To bolo rozhodujúce."

Slováci sú momentálne v tabuľke 1. skupiny na druhom mieste s dvojbodovou stratou na Bosnu. Pri predpokladanom scenári skupiny bude práve vzájomný súboj Slovenska a Bosny v stredu rozuzlením postupovej tajničky. Zverenci trénera Martina Liptáka vlani v novembri prehrali v Bosne 25:29 a keďže pri rovnosti bodov rozhodujú vzájomné zápasy, budú musieť v odvete vyhrať aspoň štvorgólovým rozdielom. "Netreba rozmýšľať dopredu o tom, že ich musíme zdolať o štyri-päť gólov. Jednoducho chceme vyhrať a urobíme pre to maximum. Máme pred sebou ďalší krok," dodal Štochl.

Proti Litve predviedla slovenská ekipa výborný prvý polčas, v ktorom si vytvorila deväťgólový náskok. V druhom viedla aj o dvanásť a až v závere, keď domáci doplatili na vylúčenia a kouč Lipták vystriedal, sa súper dotiahol na prijateľný rozdiel. "V druhom polčase sme trochu poľavili, to sa proti Bosne nesmie stať. Tam musíme hrať naplno celých šesťdesiat minút. Rozhodli sme už v prvom polčase, lebo sa nám darilo v útoku i v obrane. Pred domácim publikom sa dokážeme 'vyhecovať' a to sa dnes potvrdilo," uviedol krídelník Tomáš Urban, ktorý k triumfu prispel piatimi presnými zásahmi.

Najlepším strelcom SR so šiestimi gólmi bol nestarnúci Radoslav Antl. "Dnes som videl v našej hre iba pozitíva. Vybehli sme na nich a v prvom polčase sme im nedali šancu. Rozhodli sme výbornou obranou, protiútokom a gólmi z druhej vlny. Potom sa už zápas vlastne iba dohrával," hodnotil 37-ročný hráč prešovského Tatrana. Aj jemu je jasné, že kľúčový zápas čaká jeho tím proti Bosne. "Prehrali sme u nich, remizovali v Litve a tak nám nezostáva nič iné, iba ich doma zdolať aspoň o štyri. Na domácej pôde to ale nie je nič nereálne, hoci súper má veľmi kvalitné mužstvo. Verím, že publikum v Hlohovci nám k tomu pomôže ešte viac ako dnes," dodal Antl.

Hráč Slovenska Radoslav Antl (v strede) v zápase 1. skupiny kvalifikácie hádzanárov o postup na MS 2017 medzi Slovenskom a Litvou 9. januára 2016 v Hlohovci.
Foto: TASR/Henrich Mišovič