Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Slovenskí hádzanári si odvážajú z Litvy bod. Lipták: Stále žijeme

Slovenskí reprezentanti v hádzanej Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najlepším strelcom našich v dôležitom štvrtkovom dueli 1. skupiny prvej fázy kvalifikácie MS 2017 bol Tomáš Urban so siedmimi gólmi.

Kaunas 7. januára (TASR) - Slovenskí hádzanári remizovali V dôležitom štvrtkovom dueli 1. skupiny prvej fázy kvalifikácie MS 2017 v Kaunase s domácou Litvou 18:18, keď po nevydarenom prvom polčase prehrávali o tri góly.



Najlepším strelcom hostí bol Tomáš Urban so siedmimi gólmi. Slováci tak figurujú po polovici kvalifikácie na tretej priečke tabuľky s dvojbodovým mankom na lídra Bosnu a Hercegovinu. Do baráže postúpi iba víťaz skupiny.

Zverenci trénera Martina Liptáka nastúpia najbližšie v sobotu v Hlohovci v odvete proti Litve (18.00 h), potom ich ešte v januári čaká domáci súboj s Bosnou a duel v Kosove.

Priebeh zápasu:

Slováci odštartovali duel vo veľkom štýle s pozornou, takmer nepriepustnou obranou. Viac ako osem minút tak držali čisté konto a po "hetriku" krídelníka Tomáša Urbana viedli nádejne 3:0. Nasledovala ale katastrofálna pasáž, počas ktorej hostia neskórovali takmer 14 minút a Litva šnúrou siedmich presných zásahov otočila na 7:3 vo svoj prospech. Slováci sa v zakončení trápili, čo Antl nedokázal zmeniť ani zo sedmičky a tak bránku súpera odklial ten istý hráč až na začiatku 22. minúty (7:4). Liptákova družina sa v prvom polčase zmohla iba na šesť gólov, o ktoré sa postarali dvaja strelci (T. Urban a Antl) a do kabín odchádzala s trojgólovým mankom.

Skóre druhého dejstva otvoril domáci Petrikis (10:6). Až potom sa "zobudila" aj slovenská ekipa a sériou štyroch gólov za sebou vyrovnala v 37. minúte na 10:10, keď sa svojim šiestym presným zásahom v zápase blysol Tomáš Urban. O necelé tri minúty neskôr sa Slováci po dlhom čase dostali opäť do vedenia - na 12:11 z ich pohľadu upravil Straňovský. Hostia výrazne zlepšili prechod do útoku a štvrťhodinu pred koncom po úspešnej koncovke Ďuriša viedli už 15:12. Slováci ale sľubný náskok neudržali, minútu a pol pred koncom vyrovnal kanonier domácich Bernatonis na 18:18. Víťazstvo mohol strhnúť na stranu hostí ešte Antl, no 41 sekúnd pred koncom jeho strelu brankár zlikvidoval a ani útok Litvy už potom na remíze nič nezmenil.

Kvalifikácia MS 2017 - 1. skupina (Kaunas):

Litva - Slovensko 18:18 (9:6)

Najviac gólov Litvy: Bernatonis 6, Pleta 4, Dumčius 3. Zostava a góly SR: Štochl, Paul - T. Urban 7, L. Urban, Ďuriš 3, Petro, Vadkerti, Antl 4, Dudáš 1, Straňovský 3, Hruščák, Pekár, Krok, Guzy, Volentics, Adamčík. Rozhodovali: Baumgart, Wild (obaja Nem.), vylúčenia: 4:4, 7m hody: 2/1 - 1/0, 3000 divákov.

Martin Lipták, tréner SR: "Som rád, že sme to uhrali aspoň na remízu a stále sme v hre o postup. Po prvom polčase to totiž vyzeralo všelijako, až potom sme sa spamätali. Síce sme dobre bránili a veľmi nás podržal Rišo Štochl, ale v útoku sme boli na postavenú defenzívu márni a vôbec nám nevychádzal protiútok. V ofenzíve potrebujeme viac odvahy. V druhom polčase sme zmenili obranu a otočili skóre, len veľká škoda, že sme trojgólový náskok neudržali. Ale stále žijeme a v domácich zápasoch s našimi konkurentmi sa ešte pobijeme o postup."

Tabuľka 1. skupiny:

1. Bosna 3 2 1 0 89:81 5
2. Litva 3 1 2 0 75:71 4
3. Slovensko 3 1 1 1 81:67 3
4. Kosovo 3 0 0 3 75:101 0

Najbližší program 1. skupiny:

sobota 9. januára
SLOVENSKO - Litva (Hlohovec, 18.00 h)
Bosna a Hercegovina - Kosovo (Tuzla, 20.15 h)