Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Michalovské hádzanárky cestujú na kvalifikačný turnaj LM s pokorou

Na snímke hádzanárky Iuventy Michalovce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prvou prekážkou Michalovčaniek bude RK Krim Mercator Ľubľana. V prípade víťazstva by sa vo finálovom boji o premiérovú miestenku v LM stretli s lepším z dvojice MKS Selgros Ľublin a Indeco Conversano.

Michalovce 9. septembra (TASR) - Hádzanárky Iuventy Michalovce sa pokúsia napodobniť mužský tím Tatrana Prešov a postúpiť do hlavnej fázy Ligy majstrov. Príležitosť na to budú mať počas najbližšieho víkendu, keď sa o postup pokúsia na kvalifikačnom turnaji v slovinskej Ľubľane. Prvou prekážkou Michalovčaniek bude domáci RK Krim Mercator Ľubľana. V prípade víťazstva by sa vo finálovom boji o premiérovú miestenku v LM stretli s lepším z dvojice MKS Selgros Ľublin a Indeco Conversano.

Pre michalovskú Iuventu by to bola prvá účasť v hlavnej fázy Ligy majstrov. Predošlých päť pokusov o prienik medzi európsku smotánku im nevyšlo, zatiaľ naposledy sa oň pokúšali v roku 2012. Proti bol však maďarský tím FTC Rail Cargo Hungaria. "V kvalifikácii Ligy majstrov chceme skončiť čo najlepšie. Keby sa nám totiž aj nepodarilo postúpiť, pokračovali by sme v Pohári EHF ako nasadení až od novembrového 3. kola. Dovtedy je ešte dlhý čas, aby sme hovorili o našich európskych cieľoch," uviedol pre klubový web kouč Iuventy František Urban. Tréner Iuventy sa už bude musieť zaobísť bez brankárky Lucie Gubikovej, ktorá zamierila do Bemaca Prešov.

Cesta Michalovčaniek za vytúženým cieľom vedie cez turnaj 3. kvalifikačnej skupiny, na ktorom musia vyhrať dva zápasy - semifinálový a finálový. Prvým súperom zvereniek Františka Urbana bude domáci tím, proti ktorému nastúpia v sobotu o 16.00. "Za sedem dní musíme absolvovať štyri ťažké zápasy, čo je náročné. Nemohli sme sa pripravovať iba na jedného zo súperov, ale my musíme ísť od zápasu k zápasu. Do Slovinska ideme s pokorou a očakávaniami. Favoritom je Ľubľana, ktorá má viac odohraných zápasov v európskych pohároch. Nejdeme tam však s porazeneckou náladou, ale pobiť sa o čo najlepší výsledok a možno aj o postup," uviedol pre Noviny Zemplína tréner František Urban.

V prípade zdolania dvojnásobného víťaza Ligy majstrov (2001, 2003) by sa Michalovčanky stretli s víťazom druhej semifinálovej dvojice. Tú tvoria poľský tím MKS Selgros Ľublin a taliansky Indeco Conversano. Finále je na programe v nedeľu od 17.00. Zápas o 3. miesto sa začína v nedeľu o 14.00.

Michalovčanky už majú za sebou vstup do WHIL, v ktorej opäť obhajujú prvenstvo. V šlágri prvého kola zvíťazili v Porube vysoko 36:22 a následne uspeli aj proti ďalšiemu ambiciónemu českému družstvu z Mostu (30:26).

Víťaz 3. kvalifikačnej skupiny postúpi do hlavnej fázy Ligy majstrov, v ktorej sa prestaví v D-skupine. Jeho súperom budú tímy zo severu Európy - nórsky Larvik HK, dánsky Team Esbjerg a švédsky IK Sävehof. Do hlavnej fázy postúpia iba víťazi troch kvalifikačných skupín, ale aj ostatné zúčastnené tímy budú pokračovať v medzinárodnej konfrontácii. Družstvá umiestnené na 2. a 3. mieste nastúpia v 3. kole Pohára EHF, štvrtý tím začne v 2. kole rovnakej súťaže.

Semifinálový zápas medzi Ľubľanou a Iuventou Michalovce vysiela televízia Sport 2 rovnako ako nedeľný finálový duel.