Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Hádzaná: Titul v Dánsku obhajujú Brazílčanky, v hre aj postup na OH

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Neubauer

Priamu účasť na OH 2016 i MS 2017 si zabezpečí iba nový majster sveta.

Herning 4. decembra (TASR) - Úvodnými zápasmi odštartujú v sobotu v Dánsku 22. majstrovstvá sveta hádzanárok bez účasti slovenskej reprezentácie. Titul spred dvoch rokov obhajujú Brazílčanky. Ich nadvládu plánujú prerušiť najmä európske tímy, starý kontinent zastupuje 13 z 24 účastníkov. Okrem titulu svetového šampióna sú v hre aj miestenky na OH 2016 v Riu de Janeiro.

Žreb rozdelil tímy do štyroch 6-členných základných skupín, z ktorých najlepšie štyri celky postúpia do osemfinále. Ďalej sa pokračuje vyraďovacím systémom až po zápasy o medaily, ktoré bude hostiť 14-tisícová hala Jyske Bank Boxen v Herningu. Ďalšími dejiskami sú Kolding, Frederikshavn a Naestved. Finále je na programe v nedeľu 20. decembra.

Priamu účasť na OH 2016 i MS 2017 si zabezpečí iba nový majster sveta, tímy na 2. až 7. mieste dostanú možnosť hrať v marci na celosvetovej olympijskej kvalifikácii. V nej sa predstaví 12 účastníkov na troch turnajoch. V Riu bude hrať spolu 12 tímov, istú účasť zatiaľ majú Brazília, Nórsko, Kórejská republika, Argentína a Angola.

Medzi favoritov MS patria okrem obhajkýň z Brazílie najmä severské veľmoci Nórsko a Dánsko. Do bojov o medaily chcú zasiahnuť aj Čierna Hora, Rusko, Francúzsko a Španielsko, ktoré sa v júni dostalo na šampionát v dvojzápasovej baráži cez Slovensko. V základnej D-skupine sa predstavia obaja finalisti vlaňajších ME Nórsko a Španielsko spolu s Ruskom, Rumunskom, Portorikom i Kazachstanom. V A-skupine domáce Dánsko narazí aj na Čiernu Horu, Maďarsko i vicemajsterky sveta zo Srbska. Nemecko a Srbsko štartujú na MS vďaka voľným kartám.

Slovenky v júnovej baráži favorizované Španielky potrápili a vypadli po výsledkoch 19:25 vonku a 20:20 v odvete v Šali. Zverenky kouča Dušana Poloza tak nenadviazali na účasť na ME 2014 v Maďarsku a Chorvátsku. Na MS štartovali Slovenky zatiaľ iba raz, ešte v roku 1995 v Rakúsku a Maďarsku obsadili 12. miesto.



Zloženie základných skupín MS hádzanárok v Dánsku:

A-skupina: Dánsko, Čierna Hora, Maďarsko, Japonsko, Tunisko, Srbsko

B-skupina: Kuba, Švédsko, Holandsko, Poľsko, Čína, Angola

C-skupina: Brazília, Francúzsko, Argentína, Kórejská republika, DR Kongo, Nemecko

D-skupina: Nórsko, Španielsko, Rumunsko, Rusko, Portoriko, Kazachstan