Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Slovenky začali prípravu na duely proti Izraelu a Nemecku

Na snímke zľava slovenská hádzanárka Karin Bujnochová, generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Ivan Sabovik a tréner slovenskej reprezentácie žien SR Jorge Duenas počas tlačovej konferencie pred zrazom slovenskej reprezentácie v hádzanej žien a kvalifikáciou o postup na ME 2024 v pondelok 26. februára 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenky sú v druhej kvalifikačnej skupine, z ktorej postupujú na záverečný turnaj dva najlepšie tímy.

Bratislava 26. februára (TASR) - Hádzanárky Slovenska sa zišli v nedeľu v Šoporni pred trojicou duelov kvalifikácie o postup na ME 2024 v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku. Z nominácie, ktorú sprevádzali početné ospravedlnenia, na poslednú chvíľu vypadla zo zdravotných dôvodov pivotka Nikoleta Trúnková. Namiesto nej už nikoho nepovolali, a tak bude mať realizačný tím na stretnutie proti Izraelu a dvojzápas s Nemeckom k dispozícii 19-členný káder.

Slovenky sú v druhej kvalifikačnej skupine, z ktorej postupujú na záverečný turnaj dva najlepšie tímy. Možnosť účasti na ME je aj v prípade umiestnenia medzi najlepšou štvorkou v tabuľke tretích tímov. Slovensko absolvovalo doposiaľ jeden zápas s Ukrajinou v poľskom Mieleci a prehralo 20:25. Zápas proti Izraelu ich čaká v stredu o 18.00 h, s Nemeckom si zmerajú sily v rovnakom čase o deň neskôr. Stretnutie na palubovke favorita skupiny absolvujú v nedeľu o 18.15 h v Düsseldorfe. Slovenky boli na kontinentálnom šampionáte naposledy v roku 2014.

"Je to zvláštna situácia, v uplynulých dňoch sme museli urobiť veľa zmien, ale musíme sa s ňou vyrovnať a zabojovať aj v tomto zložení. Čaká nás náročný týždeň, musíme sa adaptovať na stav v kádri. Pokúsime sa pripraviť na tieto súboje čo najlepšie. Koncentrujeme sa najmä stretnutie proti Izraelu, po ktorom nás hneď čaká Nemecko, súper zo svetovej špičky," uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii tréner slovenskej reprezentácie Jorge Dueňas. Španielsky kouč sa bude spoliehať na skúsenosti a herné kvality Karin Bujnochovej, ktorá sa tiež bude musieť herne adaptovať aj na nové členky kádra. "Je pravda, že sa pravidelne nestretávame v rovnakej zostave. V nominácii sú často zmeny, teraz ich však bolo trocha viac, hoci všetky odôvodnené. Každá hráčka vie, prečo tu nie je. Tieto veci však neovplyvníme a musíme hrať s tými, ktoré sú k dispozícii," poznamenala spojka poľského majstra Zaglebia Lubin, ktorá sa teší na atmosféru v Šali.

Tamojšia Mestská športová hala bude v najbližších dňoch dejiskom štyroch kvalifikačných zápasov. Okrem vystúpení slovenskej reprezentácie si v nej zmerajú sily aj ďalší dvaja účastníci 2. kvalifikačnej skupiny. Vo štvrtok 29.2. od 20.30 h sa bude hrať súboj Izrael - Ukrajina a v sobotu 2.3. od 18.00 h je na programe jeho odveta.

"Dôvod, prečo budeme hostiť aj zápasy medzi Izraelom a Ukrajinou, je zrejmý. Politická situácia v oboch krajinách neumožňuje odohrať duely na Ukrajine alebo v Izraeli. Európska hádzanárska federácia nás požiadala, aby sa hralo u nás. Po vzájomnej dohode s aktérmi sme to potvrdili. Sme radi, že im v neľahkej situácii môžeme pomôcť a poskytnúť útočisko v Šali. So zápasmi sú spojené určité bezpečnostné opatrenia, ktoré musíme akceptovať, ale som presvedčený, že organizácia bude bez problémov a komplikácií. Na divákov to nebude mať vplyv," vysvetlil generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej Ivan Sabovik.



Nominácia hádzanárok Slovenska na kvalifikáciu ME 2024 (zápasy proti Izraelu 28. 2. a Nemecku 29. 2., 3. 3.):

Brankárky: Alexandra Ivaniciová (Mlyny Stoislaw Koszalin/Poľ.), Bella Oláhová, Soňa Furgaláková (obe HK Slovan Duslo Šaľa).

Pivotky: Diana Michálková (UHC Stockerau/Rak.), Orsolya Virág Demeterová (HC DAC Dunajská Streda)

Krídelníčky: Nicol Nejedlíková (UHC Tulln/Rak.), Martina Popovcová (MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková, Monika Pénzesová (obe HC DAC Dunajská Streda), Katarína Pócsíková, Lenka Ratvajská (obe HK Slovan Duslo Šaľa).

Spojky: Karin Bujnochová, Simona Szarková (obe MKS ZaglebieLubin/Poľ.), Barbora Lanczová (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Sára Erika Zsákovicsová (Eszterházy SC/Maď.), Natália Némethová (HázenáKynžvart/ČR), Erika Rajnohová (HC DAC Dunajská Streda), Edina Pastoreková, Petra Varjassiová (obe HK Slovan Duslo Šaľa)