Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Slovenky deklasovali Fínsko. Severankám dovolili streliť len 8 gólov

Slovenská reprezentantka Dominika Horňáková (vpravo) a Fínka Bettina Lillqvistová v odvetnom zápase Slovensko - Fínsko 2. fázy kvalifikácie na ME žien vo Švédsku 12. marca 2016 v Partizánskom. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slovenské hádzanárky sú stále v hre o postup na decembrový európsky šampionát do Švédska.

Partizánske 12. marca (TASR) - Slovenské hádzanárky si v kvalifikácii ME 2016 pripísali na konto druhé víťazstvo. V sobotu potvrdili v Partizánskom úlohu veľkého favorita jasným triumfom nad Fínskom 25:8 a sú stále v hre o postup na decembrový európsky šampionát do Švédska.

Zverenky trénera Dušana Poloza rovnakého súpera zdolali uplynulú stredu v meste Vantaa 29:15 a s outsiderom 5. kvalifikačnej skupiny tak získali povinné štyri body. V tabuľke im patrí naďalej tretia priečka. Priamo na šampionát postúpia prvé dva tímy a najlepší z tretích miest všetkých skupín.

Kvalifikácia ME 2016 vyvrcholí záverečným dvojzápasom v júni tohto roka, Slovenky privítajú 1. júna v Michalovciach Maďarsko a o tri dni neskôr nastúpia v Plocku proti Poľsku.

Slovenky odohrajú na budúci týždeň ešte dve prípravné stretnutia proti Nórsku. Najskôr v utorok 15. marca o 17.30 v Trenčíne, o deň neskôr v Partizánskom (17.00 h).



Slovenky sa v prvom polčase prezentovali najmä prvotriednou obranou na čele s brankárkou Súlovskou a v úvodnej tridsaťminútovke inkasovali iba trikrát. Smerom vpred to bolo síce často rozhárané, napriek tomu nebolo o víťazovi od začiatku pochýb. Za osem minút svietilo na tabuli 4:0 a v polčasovej prestávke viedli domáce pohodlne o osem gólov, keď sa strelecky darilo najmä autorke štyroch presných zásahov Školkovej.

Obraz hry sa nezmenil ani v druhej polovici. Slovenská ekipa jednoznačne dominovala na oboch stranách ihriska a jej náskok narastal. Szarková zvýšila v 41. minúte už na 17:4 z pohľadu favorita, ktorého dominanciu aj po zmene strán podčiarkla viacerými úspešnými zákrokmi v bránke Súlovská. Zaplnená hala v Partizánskom sa tak dočkala suverénného víťazstva iba s ôsmimi inkasovanými gólmi.

Kvalifikácia ME 2016 - 5. skupina:

Slovensko - Fínsko 25:8 (11:3)


Zostava a góly SR: Medveďová, Súlovská - Rechtorisová, Fiľková-Trehubová 1, Školková 7/1, Horňáková 2, Szarková 4, Súkenníková 3, Holešová 1, Rajnohová 2, Czaniková 2, Klučková 1, Michnová, Habánková 2, Minárčiková. Najviac gólov Fínska: Hilliová a Näräkkäová po 2. Rozhodovali: Ilievová, Karbesková (obe Maced.), vylúčenia: 4:1, 7m hody: 2/1 - 2/1, 1300 divákov

Hlasy po zápase:

Dušan Poloz, tréner SR: "Napriek jasnému víťazstvu úplne spokojný nie som. Viacero vecí nám nevyšlo, boli sme zbrklí najmä v útočných činnostiach, kde sme urobili množstvo chýb. Naopak, obrana na čele so Simonou Súlovskou fungovala fantasticky. Výsledok je teda celkom pekný a príjemný, no mali sme dať viac gólov. Stále máme na čom pracovať. Na medzinárodnej úrovni sa ale nestáva často, že inkasujete jednociferný počet gólov. V závere kvalifikácie musíme dať do toho všetko. Čakajú nás ťažkí súperi, ale toto družstvo vie, že môže zdolať aj silné tímy."

Martina Školková, najlepšia strelkyňa SR: "Rada som sa po dlhšom čase vrátila domov. Sme radi, že sme vyhrali a získali dva body, aj keď výsledok mohol byť ešte lepší. Góly pre mňa nie sú až také dôležité, hrám najmä pre družstvo. Keď prispejem k víťazstvu, tak som o to radšej. Nie je ľahké hrať proti takýmto slabším súperom, ťažšie sa ich hra číta. Čaká nás záver kvalifikácie, nesmieme poľaviť a keď spravíme maximum, môžeme prekvapiť hocikoho."

Simona Súlovská, brankárka SR: "Nepamätám si zápas, v ktorom by som inkasovala tak málo gólov. Možno v žiackych alebo dorasteneckých časoch, ale určite nie v reprezentácii. Baby perfektne bránili a Fínky strieľali iba z nepripravených pozícií. To bolo pre mňa lepšie. V kvalifikácii ešte žijeme. Veríme, musíme a chceme. Urobíme všetko pre postup."

Dominika Horňáková, pivotka SR: "Od začiatku sa zápas vyvíjal v náš prospech a Fínky ťahali za kratší koniec. Urobili sme aj chyby, ale tie patria k hádzanej. Najmä v prvom polčase sme v útoku zbytočne zahodili pár šancí, takže výsledok mohlo vyzerať ešte oveľa lepšie. Ale ani takýto rozdiel nie je zlý. Kým bude aspoň malá šanca na postup, netreba sa vzdávať. Pôjdeme do toho naplno."



Tabuľka 5. skupiny:

1. Maďarsko 3 3 0 0 97:68 6
2. Poľsko 3 2 0 1 76:60 4
--------------------------------
3. Slovensko 4 2 0 2 94:78 4
4. Fínsko 4 0 0 4 60:121 0


Najbližší program 5. skupiny:

nedeľa 13. marca:
Maďarsko - Poľsko (Érd)

streda 1. júna:
Slovensko - Maďarsko (Michalovce)
Fínsko - Poľsko (Siuntio)
.

Slovenská reprezentantka Martina Školková (uprosterd) a Fínky Julia Lönnborgová (vľavo) a Sara Jänttiová v odvetnom zápase Slovensko - Fínsko 2. fázy kvalifikácie na ME žien vo Švédsku 12. marca 2016 v Partizánskom.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Slovenká reprezentantka Simona Szarková (uprostred) a Fínky Bettina Lillqvistová (vľavo) a Sara Jänttiová odvetnom zápase Slovensko - Fínsko 2. fázy kvalifikácie na ME žien vo Švédsku 12. marca 2016 v Partizánskom.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Slovenké reprezentantky v odvetnom zápase Slovensko - Fínsko 2. fázy kvalifikácie na ME žien vo Švédsku 12. marca 2016 v Partizánskom.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Slovenka Martina Školková (vľavo) v odvetnom zápase Slovensko - Fínsko 2. fázy kvalifikácie na ME žien vo Švédsku 12. marca 2016 v Partizánskom.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Slovenské hádzanárske reprezentantky sa tešia po víťazstve v odvetnom zápase Slovensko - Fínsko 2. fázy kvalifikácie na ME žien vo Švédsku 12. marca 2016 v Partizánskom.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Slovenské hádzanárske reprezentantky sa tešia po víťazstve v odvetnom zápase Slovensko - Fínsko 2. fázy kvalifikácie na ME žien vo Švédsku 12. marca 2016 v Partizánskom.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Žltá karta pre trénera Slovenska Dušana Poloza (vľavo) v odvetnom zápase Slovensko - Fínsko 2. fázy kvalifikácie na ME žien vo Švédsku 12. marca 2016 v Partizánskom.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa