Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Štartuje európsky šampionát, medzi elitou aj naše hádzanárky

Slovenské hádzanárske reprezentantky Foto: TASR/Milan Kapusta

Slovenky, ktoré budú hrať na majstrovstvách Európy po dlhých dvadsiatich rokoch, odohrajú svoj prvý zápas v pondelok proti Francúzku.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Najvyrovnanejší kontinentálny šampionát v doterajšej histórii. Tak označili hádzanárski experti v poradí 11. majstrovstvá Európy žien v Maďarsku a Chorvátsku, ktoré odštartujú v nedeľu úvodnými zápasmi v skupinách. Okruh favoritov je široký a na najvyššie priečky ašpiruje viac ako polovica zo šestnástich účastníkov. Po dvadsiatich rokoch sa medzi európskou elitou predstaví aj Slovensko.

Titul zo šampionátu spred dvoch rokov obhajuje Čierna Hora. Do bojov o medaily chcú výrazne prehovoriť aj obe usporiadateľské krajiny Maďarsko a Chorvátsko, severské veľmoci Dánsko a Nórsko i opäť silné Francúzky. Nemalé ambície prezentovali aj Rusko, Švédsko, či Španielsko. Júnový žreb rozdelil tímy do štyroch štvorčlenných skupín, z každej postúpia prvé tri do dvoch šesťčlenných nadstavbových skupín. Z nich vzídu semifinalisti šampionátu. Záverečné súboje o medaily sú na programe v nedeľu 21. decembra v Budapešti.

Slovenská skupina v Osijeku

Slovenky budú hrať v základnej D-skupine vo východochorvátskom Osijeku v úlohe outsidera spolu s Čiernou Horou, Francúzskom a Srbskom. "V našej skupine ľahký súper nie je. Francúzky patria medzi top päť družstiev na svete už asi dvadsať rokov, Čierna Hora obhajuje titul prevažne s hráčkami z Podgorice, ktorá je takmer každý rok vo Final Four Ligy majstrov. No a Srbsko sa vlani dostalo až do finále MS, hoci teraz má problémy s viacerými zraneniami. Čakajú nás teda tri mimoriadne ťažké zápasy v priebehu piatich dní, ale my sa o postup pobijeme," tvrdí pred šampionátom tréner slovenskej ekipy Dušan Poloz.

Na snímke tréner slovenskej hádzanárskej reprezentácie žien Dušan Poloz
Foto: TASR/Martin Baumann


Skupina smrti

Za "skupinu smrti" je považovaná A-skupina. V nej je v domácom prostredí v Györi favoritom Maďarsko aj bez hviezdnej Anity Görbiczovej, ktorá má pre tehotenstvo hernú pauzu. Rusko chce po absencii na vlaňajších MS a návrate kouča Jevgenija Trefilova opäť siahať na medaily, optimizmus neskrýva Španielsko a Poľsko túži nadviazať na semifinálovú účasť zo svetového šampionátu. V B-skupine sú favoritkami dve najúspešnejšie krajiny histórie ME - päťnásobné šampiónky Nórky a trojnásobné Dánky, ktoré aj bez zranenej Marianne Bondeovej disponujú výraznou kvalitou. Karty chcú zamiešať Rumunky, Ukrajina môže iba prekvapiť. Chorvátky majú ambície vyhrať "domácu" C-skupinu vo Varaždine, konkurovať im budú najmä Švédky a Nemecko s Holandskom sa skôr túžia vyhnúť predčasnému odchodu domov.

Maďarská hádzanárka Anita Görbiczová sa teší z gólu proti Srbsku v zápase o 3. miesto na majstrovstvách Európy v hádzanej žien 15. decembra 2012 v Belehrade.
Foto: TASR/AP Photo


V prípade postupu z D-skupiny by sa Slovenky sťahovali do Záhrebu a v II. nadstavbovej skupine by ich čakali ďalšie tri duely proti postupujúcim z C-skupiny (Švédsko, Nemecko, Chorvátsko, Holandsko). Z dvoch nadstavbových skupín potom postúpia po dva najúspešnejšie celky do semifinále.

Šampionát v šiestich mestách

Tohtoročný šampionát sa bude hrať v šiestich mestách. Základné skupiny privítajú Györ (hala s kapacitou 5000 miest), Debrecín (8500), Varaždin (5200) a Osijek (3538), dejiskami nadstavbových skupiny budú Debrecín a Záhreb (15.200). Turnaj vyvrcholí v hlavnom meste Maďarska - semifinále, finále i zápasy o umiestnenie na 3. a 5. mieste hostí športaréna László Pappa v Budapešti s kapacitou 12.500 miest.

Slováci ako rozhodcovia

Slovensko bude mať na ME zastúpenie aj na rozhodcovskom poli, medzi dvanástimi pármi arbitrov figuruje aj skúsené duo Peter Brunovský a Vladimír Čanda. Všetky zápasy reprezentácie SR odvysiela v priamych prenosoch verejnoprávna RTVS, ďalšie súboje ponúkne naživo i zo záznamu Sport TV.

Nedeľňajší program európskeho šampionátu:

A-skupina /Györ/

18.00 Španielsko - Poľsko
20.30 Maďarsko - Rusko

B-skupina /Debrecín/

18.15 Nórsko - Rumunsko
20.30 Dánsko - Ukrajina




Program našich hádzanárok:

Pondelok 08.12. o 18.00 :Francúzsko - SLOVENSKO

Streda 10.12. o 20.15 : SLOVENSKO - Čierna Hora (obhajkyne titulu)

Piatok 12.12. o 20.15 : Srbsko (finalistky vlaňajších majstrovstiev sveta) - SLOVENSKO



Zloženie základných skupín ME 2014 v hádzanej žien:

A-skupina (Györ): Maďarsko, Španielsko, Rusko, Poľsko

B-skupina (Debrecín): Nórsko, Dánsko, Rumunsko, Ukrajina

C-skupina (Varaždin): Švédsko, Nemecko, Chorvátsko, Holandsko

D-skupina (Osijek): Čierna Hora, Francúzsko, Srbsko, SLOVENSKO


Dejiská ME 2014:

základné skupiny: Györ, Debrecín, Varaždin, Osijek

nadstavbové skupiny: Debrecín, Záhreb

semifinále, finále a zápasy o umiestnenie: Budapešť

Prehľad doterajších víťazov ME v hádzanej žien:

1994 v Nemecku: 1. Dánsko..., 12. Slovensko

1996 v Dánsku: 1. Dánsko

1998 v Holandsku: 1. Nórsko

2000 v Rumunsku: 1. Maďarsko

2002 v Dánsku: 1. Dánsko

2004 v Maďarsku: 1. Nórsko

2006 v Švédsku: 1. Nórsko

2008 v Macedónsku: 1. Nórsko

2010 v Nórsku a Dánsku: 1. Nórsko

2012 v Srbsku: Čierna Hora

2014 v Maďarsku a Chorvátsku: ???