Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

HÁDZANÁ: Slováci potrebujú v Litve bodovať, Bosna vyhrala v Kosove

Na snímke reprezentačný tréner Martin Lipták kreslí na tabuľu jednotlivé herné situácie počas tréningu v Hlohovci 2. novembra 2015. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Slováci figurujú v tabuľke aktuálne na tretej priečke o bod za Litvou a Bosnou a Hercegovinou.

Bratislava 6. januára (TASR) - Slovenskí hádzanári odohrajú vo štvrtok jeden z kľúčových zápasov prvej fázy kvalifikácie MS 2017. V Kaunase nastúpia o 18.00 SEČ proti domácej reprezentácii Litvy a potrebujú bodovať, aby sa reálne udržali v hre o jedinú postupovú miestenku z 1. skupiny do baráže o svetový šampionát vo Francúzsku.

Slováci figurujú v tabuľke aktuálne na tretej priečke o bod za Litvou a o tri za Bosnou a Hercegovinou (má o zápas viac). Tí vyhrali v stredajšom dueli na pôde Kosova 33:29 a priebežne tak figurujú na čele tabuľky 1. skupiny .

V priebehu jedenástich dní Slovákov teraz vo vyvrcholení kvalifikačnej skupiny čakajú štyri vystúpenia - po dueli v Litve privítajú rovnakého súpera už v sobotu v Hlohovci, na rovnakom mieste sa stretnú s Bosnou a Hercegovinou v stredu 13. januára a na záver ich čaká zápas na pôde outsidera z Kosova (17. 1.).

"Zápas v Litve je z môjho pohľadu najdôležitejší. Ak by sme ho zvládli, potom už hostíme silných súperov zo skupiny iba doma a myslím si, že doma prehrávať nebudeme," povedal pre TASR tréner slovenského tímu Martin Lipták, ktorý sa bude musieť vo štvrtok zaobísť bez štyroch hráčov z pôvodnej nominácie (Putera, Szücs, Slaninka, Kopčo). Vyradili ich zdravotné problémy.

Litva dokázala v novembri zobrať doma bod spolufavoritovi skupiny Bosne a Hercegovine po remíze 27:27. "Zahrali tam veľmi dobre. Pôsobia agresívne v obrane a majú štyri veľmi šikovné spojky. Nám pôjde o to, aby sme hrali rýchlo, aby sme s nimi behali a aby nás podržali brankári. A chceme sa dostať k rýchlym protiútokom, pretože hrať na ich postavenú obranu môže byť pre nás problém," načrtol Lipták recept na súpera.

Slovenská výprava odcestovala do dejiska stretnutia v utorok cez Viedeň a Rigu. V stredu si už hráči vyskúšali palubovku v športovej hale v Kaunase s kapacitou 3900 divákov. "Litvu sme pozerali na videách, majú tam vysokých a silných chlapcov. Na pivote majú jedného naozaj veľkého. Má dva metre a váži okolo 150 kilogramov. Je to obrovský chalan. Môžeme ich zase prekonať rýchlostne a technicky, pretože nie sú až tak technicky vyspelí. Musíme hrať koncentrovane s dobrou zabezpečenou obranou a v útoku riskovať, či už rýchle protiútoky, alebo nejaké iné finesy," povedal pre webstránku SZH pivot z prešovského Tatrana Andrej Petro.

Najbližší program 1. skupiny kvalifikácie MS 2017

streda 6. januára, Gjakova:
Kosovo - Bosna a Hercegovina 29:33 (13:17)

štvrtok 7. januára, Kaunas (18.00 h):
Litva - SLOVENSKO
/rozhodujú: Baumgart, Wild (obaja Nem.)/

Tabuľka 1. skupiny:
1. Bosna 3 2 1 0 89:81 5
2. Litva 2 1 1 0 57:53 3
3. Slovensko 2 1 0 1 63:49 2
4. Kosovo 3 0 0 3 75:101 0

Nominácia hádzanárov SR na duel v Litve:
Brankári: Richard Štochl (Rhein-Neckar Löwen/Nem.), Teodor Paul (Balmazújvárosi/Maď.)
Pivoti: Peter Dudáš (Alpla HC Hard/Rak.), Andrej Petro (Tatran Prešov), Tomáš Adamčík (HK Agro Topoľčany)
Krídla: Martin Straňovský (HC Erlangen/Nem.), Tomáš Urban (Eisenach/Nem.), Miroslav Volentics (TuS Ferndorf/Nem.), Radoslav Antl (Tatran Prešov)
Spojky: Gabriel Vadkerti (Csurgói/Maď.), Patrik Hruščák (Eisenach/Nem.), Radovan Pekár, Lukáš Urban, Dominik Krok (všetci Tatran Prešov), Ľubomír Ďuriš, Vladimír Guzy (obaja HC Sporta Hlohovec)