Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Reprezentácie SR odohrajú v júni kvalifikačný dvojzápas v Bratislave

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V boji o účasť na vrcholných podujatiach sa na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu predstavia najskôr ženy proti Maďarsku (18.00 h) a hneď po nich nastúpia muži proti Rusku (20.00 h).

Bratislava 13. marca (TASR) - Slovenské hádzanárske reprezentácie mužov a žien odohrajú v stredu 14. júna v Bratislave kvalifikačný dvojzápas o postup na majstrovstvá Európy resp. majstrovstvá sveta. V boji o účasť na vrcholných podujatiach sa na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu predstavia najskôr ženy proti Maďarsku (18.00 h) a hneď po nich nastúpia muži proti Rusku (20.00 h).

"Keďže termínovo sme oba zápasy v júni mali odohrať na domácej pôde, rozhodli sme sa ich spojiť a urobiť veľký hádzanársky deň v jednom čase na jednom mieste. Bude to oslava hádzanej," povedal prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša. Vstupenky do desaťtisícovej arény budú stáť 10 a 12 eur. "Ná hádzanú je to dosť, ale v cene lístka je aj replika reprezentačného dresu od brazílskej spoločnosti Penalty, ktorá sa na päť rokov stala našim oficiálnym partnerom." Vstupenky sú už k dispozícii cez predajnú sieť Ticketportal.

Slovenské hádzanárky sa v baráži o účasť na MS 2017 stretnú s Maďarskom. Prvý zápas sa bude hrať v Debrecíne 10. júna, o štyri dni neskôr je na programe odveta v Bratislave. "Som veľmi rád, že vznikol takýto nápad a budeme hrať dvojzápas s mužmi. Bude to niečo úžasné, takmer žiadna z našich hráčok ešte pred takým počtom divákov nehrala. Proti Maďarsku to bude pre nás mimoriadne náročné, pretože sa nám v súboji s ním tradične nedarí. Bude veľmi dôležité, aký výsledok uhráme v prvom dueli a ak si do odvety zachováme hoci i najmenšiu šancu, pobijeme sa pred skvelou kulisou o postup. Zaplnený štadión nás poženie dopredu a potom už bude možné všetko," uviedol tréner žien SR Dušan Poloz.

Už v závere tohto týždňa sa Slovenky v príprave na baráž predstavia na turnaji v Gdansku, kde sa postupne stretnú s Ukrajinou, Bieloruskom a domácim Poľskom. "Opäť sa viacero hráčok ospravedlnilo, takže bude priestor pre ďalšie, aby sa ukázali. My sme od účasti na ME 2014 postupne obmenili prakticky celý káder, zostali v ňom iba štyri hráčky, V Gdansku nám pôjde samozrejme aj o výsledky, možno až proti silnému Poľsku budeme trochu viac experimentovať a vyskúśame si nové veci," tvrdí Poloz.

Myšlienku dvojzápasu privítal aj kouč reprezentácie mužov Martin Lipták, ktorého zverenci nastúpia v dueli 6. skupiny kvalifikácie ME 2018 proti Rusku: "My sme si už vyskúšali atmosféru v zaplnenej Steel Aréne a verím, že aj v zápase proti Rusom to bude podobné. V takejto kulise stúpajú výkony aktérov a na akciu sa preto teším. Je to fantastická myšlienka, aj pre popularizáciu tohto športu. Verím, že budeme ešte v hre o postup, preto bude pre nás ešte predtým v kvalifikácii dôležitý dvojzápas proti Čiernej Hore začiatkom mája."

Slováci zatiaľ figurujú v tabuľke na treťom mieste, po dvoch dueloch majú na konte bod po senzačnej remíze v Rusku 31:31. V Košiciach pred 7143 divákmi potom podľahli Švédsku 17:21, ale stále sú v hre o dve postupové miestenky. "Spolufavoritmi skupiny rozhodne nie sme, ale uvidíme ako to dopadne. Musíme najmä zvládnuť domáce stretnutie s Čiernou Horou. V apríli máme krátky zraz, kde asi nebudem mať k dispozícii všetkých hráčov, ale chceme sa dobre pripraviť. Pred zápasom s Ruskom budeme trénovať hlavne v Hlohovci, ale dva tréningy naplánujeme aj na zimný štadión v Bratislave, aby sme si halu vyskúšali," povedal Lipták.

Slovenský zväz hádzanej si trúfa zaplniť tribúny ZŠ O. Nepelu. V júni 2011 prišlo na zápas Slovákov s Čiernou Horou v košicej Steel aréne 8111 divákov, čo je doterajší rekord. "Ak sa nám toto číslo podarí prekonať, budem veľmi spokojný," uviedol Holeša. "Tento dvojzápas sa nám zdá taký atraktívny, že by napriek televíznym prenosom mohol halu zaplniť. Najlepšie by pre nás bolo, ak by bol štadión vypredaný a obom tímom by sa podarilo prebojovať na šampionát."