Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Hádzanárky SR chcú Maďarky v baráži prekvapiť, Poloz: Favorit je jasný

Na snímke Dušan Poloz. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Hráčky majú za sebou desaťdňový prípravný blok, ktorý si spestrili viacerými aktivitami i prípravným zápasom so Švajčiarskom (25:23).

Michalovce 9. júna (TASR) - Hádzanárky Slovenska odohrajú v sobotu o 17.00 h v Debrecíne prvý duel barážového dvojzápasu o MS 2017 proti Maďarsku. Hráčky majú za sebou desaťdňový prípravný blok, ktorý si spestrili viacerými aktivitami i prípravným zápasom so Švajčiarskom (25:23). Hlavným zámerom bolo pripraviť tím tak, aby Maďarky dokázal zaskočiť už na ich palubovke. Tréner Dušan Poloz si ale uvedomuje, že proti favoritovi dvojzápasu to bude mimoriadne náročné.

Slovenky veľmi túžia po účasti na MS 2017 v Nemecku (1.-17. decembra), no v ceste za týmto cieľom im stojí silný súper. Maďarky budú v pozícii favorita a to sa pokúsia potvrdiť už v prvom zápase. "Skúsenosti sú jednoznačne na strane Maďariek. To nás však vyzýva k tomu, aby sme pretavili mentálny strach do mentálnej výzvy. Nesmieme mať strach z toho, že niečo na ihrisku pokazíme, ale tešiť sa z toho, keď to vyjde," uviedol pre TASR tréner SR Dušan Poloz.

Jeho zverenky v utorok odohrali v Michalovciach prípravný duel so Švajčiarskom, ktorý síce vyhrali 25:23, no podľa trénera sa prezentovali bojazlivým pohybom. Poloz verí, že si hráčky vstúpia do svedomia, inak dostanú "nakladačku" a šanca do odvety bude minimálna. "O tom sa ani nemusíme baviť. Maďarky stále patria medzi top 10 tímov sveta, v najsilnejšej zostave sú v prvej päťke. Sú jasné favoritky tohto dvojzápasu. Ich hráčska základňa je omnoho širšia a štruktúra prepracovanejšia. Aj na slovenskom zväze sa však za uplynulý rok stali určité pozitívne veci, no napredovanie môže trvať desaťročia. Nechceme spraviť chybu a vopred sa sústrediť na odvetný duel v Bratislave. Chceme dať všetku energiu a um už do prvého zápasu v Debrecíne, pretože v Bratislave už môže byť neskoro. Uvedomujem si, že to môže dopadnúť všelijako. Pre mňa bude fantastický výsledok každá výhra či remíza, prípadne i prehra do päťgólového rozdielu. Želám si uhrať výsledok, ktorý by nám dal hocijakú šancu do odvety. Už to by bol fantastický úspech. Pokiaľ viem, v Bratislave bude asi vypredané a môže to byť veľká oslava slovenskej hádzanej," poznamenal tréner SR.

Maďarky sú podľa Poloza favoritom dvojzápasu, no nie nezdolateľným. O tom, že sa s nimi dá hrať, sa na vlaňajších ME presvedčili Češky, ktoré zvíťazili 27:22. Práve tento výsledok môže byť pre slovenský tím určitým návodom. Maďarky vtedy podľa Poloza podcenili súpera. "Podľa mojich informácií ony neberú Slovensko ako nejakú prekážku na ceste na MS, skôr ako prípravu na samotný šampionát. Na to musíme hrať. Dán Kim Rasmussen, ktorý trénuje Maďarky a s ktorým sa trochu poznáme, po prehre s Českom povedal, že sa celému Maďarsku ospravedlňuje za to, že to podcenil. To sú slová rozumného trénera. Teraz to však nebude o Kimovi, on už takú chybu nespraví. Bude to skôr o maďarských hráčkach, ktorým sa to môže stať. Sú lepšie než naše, no môžu spraviť podobnú chybu ako na ME," pridal Poloz zaujímavú úvahu.

Slovenkám pôjde v sobotu v Debrecíne o čo najlepší výsledok pred stredajšou odvetou v Bratislave. Tá sa bude hrať počas veľkého hádzanárskeho sviatku, keď sa v jeden deň predstavia na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu oba reprezentačné A-tímy SR. "Doma sa nám vždy hralo výborne, tak snáď to tak bude tak aj tentoraz. V stredu to bude hádzanársky deň a ja verím, že sa bude dariť nám i mužom. Vieme však, že v sobotu nás v Debrecíne bude čakať silné družstvo. Maďarky sú vysoké, hrajú silovú hádzanú, no myslím si, že sa dá s nimi hrať," poznamenala spojka Simona Szarková.

Maďarky sa naladili na baráž jasným triumfom v prípravnom dueli s Rumunskom 31:21. "Bol to asi najlepší zápas za deväť mesiacov, čo som pri kormidle národného tímu," konštatoval kouč Rasmussen, no v varoval, že jeho tím je decimovaný zraneniami. "Chýba mi až desať hráčok, vrátane viacerých kľúčových. Napriek tomu musíme počas 120 minút proti Slovensku ukázať našu silu."

Svetový šampionát 2017 sa bude hrať v šiestich mestách v Nemecku v termíne 1. až 17. decembra. Z baráže si postup zabezpečí deväť víťazov súbojov systémom doma-vonku. Účasť už má z Európy isté Nemecko ako organizátor, obhajca titulu Nórsko a aj semifinalistky ME 2016 Francúzsko, Dánsko a Holandsko.

Slovenky na MS štartovali naposledy ešte v roku 1995 v Rakúsku a Maďarsku, kde obsadili 12. miesto. V roku 2014 sa predstavili na ME v Chorvátsku a Maďarsku s rovnakým umiestnením.

II. fáza kvalifikácie MS 2017:

Prvý zápas:
Maďarsko - Slovensko (sobota 10. júna, 17.00, Debrecín)

Odveta:
Slovensko - Maďarsko (streda 14. júna, 18.00, Bratislava)

Ďalšie barážové dvojice európskej kvalifikácie MS 2017 (prvé zápasy 9. a 10. júna - odvety 13. až 15. júna 2017):

Taliansko - Srbsko
Čierna Hora - Bielorusko
Rusko - Poľsko
Rumunsko - Rakúsko
Ukrajina - Španielsko
Chorvátsko - Slovinsko
Česko - Turecko
Macedónsko - Švédsko