Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Hádzanárske tímy SR v Bratislave o postup, Lipták: Budeme bojovať

Na snímke uprostred tréner reprezentácie SR Martin Lipták s hráčmi, archívna snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

V stredu 14. júna odohrajú dvojzápas na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, v ktorom sa predstavia najskôr ženy proti Maďarsku (18.00 h) a po nich muži proti Rusku (20.00 h).

Bratislava 30. mája (TASR) - Slovenské hádzanárske reprezentácie mužov a žien čaká vrchol kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy resp. majstrovstvá sveta. V stredu 14. júna odohrajú dvojzápas na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, v ktorom sa predstavia najskôr ženy proti Maďarsku (18.00 h) a po nich muži proti Rusku (20.00 h). Dva týždne pred duelmi je z viac ako desaťtisícovej kapacity k dispozícii už iba približne 3000 vstupeniek.

"Čaká nás niečo výnimočné. Ja som pred takou kulisou ešte nikdy nehral a myslím si, že ani žiadna z našich hráčok. Bude to oslava hádzanej," povedal tréner slovenskej ekipy Dušan Poloz. Jeho zverenky dostali v baráži o MS 2017 silné Maďarsko, pred odvetou v Bratislave ich ešte čaká prvý zápas v Debrecíne 10. júna. "Nikdy sa nám proti nim nedarilo a je čas to zlomiť. Podľa najnovších informácií by malo súperovi chýbať viacero hráčok zo základnej zostavy, takže naše šance stúpli. Ale musíme podať najlepšie výkony pod mojím vedením, aby sme dosiahli na postup. Veľmi dôležité bude pre nás zvládnuť prvý duel, aby sme do domácej odvety živili šancu."

Slovenky majú zraz už vo štvrtok 1. júna v Tatrách. "Budeme sa vo vysokohorskom prostredí venovať kondícii, pôjdeme na túru a v pláne sú aj ďalšie mimohádzanárske aktivity. V nedeľu sa potom presunieme do Michaloviec, kde nás okrem tréningov čaká ešte v utorok prípravný duel so Švajčiarskom a záverečná časť prípravy na Maďarsko," uviedol Poloz, ktorý by mal mať v baráži k dispozícii kompletný káder bez zdravotných komplikácií. "Vyzerá to tak, že budeme v plnej sile, hoci Školková a Rebičová sa pripoja k tímu neskôr. Do kádra pribudli Olšovská, Bujnochová a brankárka Furgaláková. Tento tím už dokázal veľké veci a verím, že to najkrajšie nás ešte iba čaká. Maďarky patria k svetovej špičke a ak by boli kompletné, mali by sme to veľmi ťažké. Zatiaľ sme s nimi hrali štyrikrát a vždy sme vysoko prehrali. Ale napríklad Češky nám ukázali, že aj maďarský komplex sa dá zbúrať a my sa o to pokúsime. Ale na to potrebujeme odohrať za štyri dni dva fantastické zápasy. Na domácu odvetu sa veľmi teším, ak bude naozaj vypredané, bude to neskutočný zážitok."

"Bude to veľký dvojzápas. Dáme do toho všetko, aby sme sa pobili o postup," sľúbila spojka Monika Rajnohová, ktorá dohrala sezónu v Trenčíne a v budúcej už bude obliekať dres nováčika francúzskej ligy z Le Havre. "Prvý duel baráže v Debrecíne veľa napovie, musíme sa naň najmä dobre psychicky pripraviť, zabudnúť na všetky doterajšie zápasy s nimi a bojovať o dobrý výsledok. Ja za dobrý výsledok považujem minimálne remízu. Maďarky majú komplexný tím, silovo i rýchlostne veľmi silný a disponujú veľkou kvalitou, aj keď nebudú v najsilnejšej zostave."

Slovenských hádzanárov čakajú v 6. skupine kvalifikácie ME 2018 ešte dve stretnutia. Práve v Bratislave proti Rusku sa pravdepodobne rozhodne, či zostanú v hre o dve postupové miestenky. Na záver ich čaká ešte vystúpenie na palubovke jasného lídra skupiny Švédska (17. júna v Lidköpingu). V tabuľke im s dvoma bodmi patrí momentálne tretia priečka za Švédskom (8) a Čiernou Horou (4), štvrté je Rusko (2). "Doteraz ma mrzí domáca remíza s Čiernou Horou, ak by sme mali o bod viac, naša situácia by bola lepšia. Mali sme to uhrať, ale stále žijeme a budeme bojovať o postup. Aj keď sme Rusom u nich zobrali bod, neznamená to, že doma budeme favoriti. Je to stále silný súper, napriek tomu chceme vyhrať. Hrať pred takou kulisou bude zážitok a ja hráčom prajem, aby si to užili," povedal tréner Martin Lipták.

Zraz majú muži naplánovaný na 11. júna v Bratislave a pred zápasom s Ruskom absolvujú minimálne jeden tréning aj na zimnom štadióne, aby si zvykli na prostredie. "Rusko je nevyspytateľný súper a sám doteraz neviem, v akej zostave k nám prídu. U nich sme odohrali sympatický zápas, aj keď bod nám v závere darovali. Som presvedčený, že náš tím bude v Bratislave drieť a drieť do poslednej minúty, aby sme uspeli. Buďme realisti, v poslednom zápase vo Švédsku budú chcieť domáci osláviť postup víťazstvom a určite nás nepodcenia. Samozrejme, je to šport a ani tam nepôjdeme iba na výlet," dodal Lipták, ktorému pre zranenie vypadol z pôvodnej nominácie pivot Martin Slaninka a nahradí ho Marek Páleš (Tatran Prešov). Zdravotné problémy s členkom hlásili aj Dominik Krok a Tomáš Urban, ale obaja chcú hrať.

Legionár z maďarského Gyöngyösu Ľubomír Ďuriš sa na "zimák" v Bratislave pozrie druhýkrát v živote: "Prvýkrát som tam bol na koncerte Depeche Mode a atmosféra bola neskutočná. Verím, že veľa ľudí príde aj teraz, mňa to vie poriadne vyburcovať. Ide o veľa, aj keď škoda zápasu s Čiernou Horou, ktorý sme mali zvládnuť lepšie. Teraz musíme vyhrať s Ruskom a uvidíme, či to bude stačiť na postup. Tam sme uhrali bod a môžeme si proti nim veriť aj doma."

Slovenský zväz hádzanej si trúfa zaplniť tribúny ZŠ O. Nepelu tak, aby padol domáci rekord v návštevnosti. V júni 2011 prišlo na zápas Slovákov s Čiernou Horou v košickej Steel aréne 8111 divákov, čo je doterajšie maximum. Vstupenky na blížiaci sa dvojzápas sú naďalej k dispozícii cez predajnú sieť Ticketportal.