Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

Hádzanárky chcú proti obhajcovi nadviazať na výkon z prvého duelu

Na snímke brankárka Slovenska Lucia Gubíková v Foto: TASR/Milan Kapusta

Čiernohorky triumfovali pred dvoma rokmi na kontinentálnom šampionáte v Srbsku.

Osijek 9. decembra (TASR) - Obhajca titulu Čierna Hora bude druhým súperom hádzanárok Slovenska v základnej D-skupine na ME v Maďarsku a Chorvátsku.

"Je to podobný a možno ešte silnejší súper ako Francúzsko," tvrdí kouč Dušan Poloz pred stredajším duelom, ktorý sa v Osijeku začne o 20.15 h. Čierna Hora má na konte dva body po triumfe nad Srbskom 22:19, Slovenky podľahli v premiére po sľubnom výkone Francúzsku rovnako o tri góly 18:21.

Slovenské hádzanárky si deň voľna najskôr vyplnili návštevou krajanov v dedinke Josipovac a na poludnie sa už venovali rozboru hry najbližsieho súpera na videu. "Sú tam iné typy hráčok a hrajú iný systém ako Francúzky, ale aj na nich by čiastočne mohla platiť taktika akú sme ukázali v prvom zápase. Máme však v zálohe aj iný variant hry v obrane i útoku a možno ich použijeme," vysvetlil kouč Sloveniek.

"Základ tímu Čiernej Hory tvoria hráčky klubu Budučnost Podgorica, ktorý sa takmer každý rok prebojuje do Final Four Ligy majstrov, takže tam je kvalita neskutočná," zdôraznil Poloz. "Už v zápase s Francúzskom bol vidieť v našej hre obrovský posun dopredu, a dĺežité je, že si dievčatá začínajú veriť a ich sebavedomie stúpa. Samozrejme, ideme do druhého duelu opäť s pokorou a od stavu 0:0, ale s tým, že už nejaké body potrebujeme. Stojí však proti nám obhajca titulu, takže očakávam ďalší nesmierne náročný zápas."

Čiernohorky triumfovali pred dvoma rokmi na kontinentálnom šampionáte v Srbsku, keď si vo finále poradili s Nórskom. "Mám pocit, že by sme sa mohli pokúsiť prekvapiť. Najmä keď sme dokázali uhrať solídny výsledok s Francúzskom a to sme ešte nepodali ideálny výkon najmä v útočných činnostiach. Ak zopakujeme našu hru v obrane a v útoku ešte viac prebudíme dravosť a uvoľnenosť, tak máme šancu," tvrdí tréner SR. "My sa snažíme dokázať, že sem patríme. Keď prehráme všetky zápasy s favoritmi iba o tri góly, tak to pri srdci možno bude hriať, ale na postup to stačiť nebude. Preto musíme zabrať a nielen si to tu užívať. Verím, že v rozhodujúcich chvíľach zaberú najmä líderky tímu a dokážu to zlomiť."

Oporou by mala byť opäť brankárka Lucia Gubiková. "Treba nadviazať na to dobré zo zápasu s Francúzkami a ešte odstrániť chyby. Aby sme sa ich v ďalšom zápase vyvarovali.". Napriek prehre v prvom stretnutí zostáva optimistkou Martina Školková: "Nič ešte nie je stratené. Ak budeme hrať tak ako v prvom zápase, môžeme prekvapiť."

Zo štvorčlennej základnej D-skupiny postúpia do štvrťfinálovej nadstavby prvé tri tímy.

D-skupina, 2. kolo - streda 10. decembra:

18.00 Srbsko - Francúzsko
20.15 SLOVENSKO - Čierna Hora

Tabuľka D-skupiny:

1. Čierna Hora 1 1 0 0 22:19 2
2. Francúzsko 1 1 0 0 21:18 2
3. Srbsko 1 0 0 1 19:22 0
4. SLOVENSKO 1 0 0 1 18:21 0