Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hádzanári hostia v Hlohovci Litvu. Lipták: Musíme byť odvážnejší

Na archívnej snímke tréner slovenskej reprezentácie v hádzanej mužov Martin Lipták Foto: TASR/Milan Kapusta

Slováci figurujú po polovici kvalifikácie na tretej priečke tabuľky s dvojbodovým mankom na lídra Bosnu a Hercegovinu.

Hlohovec 8. januára (TASR) - S imperatívom víťazstva nastúpia v sobotu slovenskí hádzanári na svoj štvrtý zápas prvej fázy kvalifikácie MS 2017. V Hlohovci privítajú Litvu, s ktorou vo štvrtok na jej pôde remizovali 18:18, a ak chcú pomýšľať na jedinú postupovú miestenku z 1. skupiny, potrebujú bodovať naplno. Duel sa začne o 18.00 h.

"Nebude to žiadny ľahký zápas. Litva doma ukázala, že nie je slabé mužstvo. My vďaka získanému bodu z Kaunasu stále žijeme a v domácich zápasoch s našimi konkurentmi sa môžeme pobiť o postup," povedal pre TASR tréner slovenského tímu Martin Lipták. Jeho zverenci figurujú po polovici kvalifikácie na tretej priečke tabuľky s dvojbodovým mankom na lídra Bosnu a Hercegovinu. S ňou sa stretnú v stredu 13. januára, rovnako v Hlohovci. Do baráže o MS vo Francúzsku postúpi iba víťaz skupiny.

Slováci v Litve doplatili na slabú efektivitu v útoku a zbabraný prvý polčas, v ktorom zaznamenali iba šesť gólov. "Chlapcov chválim za to, že to nevzdali aj keď prehrávali o štyri góly a hra sa im nedarila. Prvý polčas to vyzeralo všelijako, nevedeli sme sa dostať do tempa a ďakujeme iba výbornému Rišovi Štochlovi v bránke, že rozdiel v skóre nebol väčší. Až v druhom polčase sme sa spamätali, zmenili obranu na 1-5 a otočili skóre. Veľká škoda, že sme trojgólový náskok v závere neudržali," hodnotil Lipták.

Ani v sobotu to nebude mať slovenský tím proti fyzicky zdatnej obrane súpera ľahké. "Musíme byť v útoku odvážnejší a šikovnejší. Vo štvrtok nám vôbec nevychádzali protiútoky a postavenú obranu súpera sme nevedeli prestreliť, keďže strelcov z diaľky príliš nemáme. Naďalej tvrdím, že to musíme aj v odvete postaviť na obrane a protiútokoch. K tomu pridať viac odvahy v ofenzíve, to sa musí zlepšiť," zdôraznil kouč Slovákov.

Litva tak po Bosne zobrala na domácej pôde bod za remízu aj slovenskej reprezentácii. V jej drese bol pri svojom jubilejnom 100. štarte v najcennejšom drese najlepším strelcom Tomáš Urban so siedmimi gólmi. V odvete sa krídelník teší na podporu publika v Hlohovci. "Môžem sľúbiť, že do toho dáme všetko, aby sme postúpili a tento zápas bude veľmi dôležitý. Chceme, aby nás diváci prišli povzbudiť. Na domácej pôde tú podporu potrebujeme," povedal T. Urban pre webstránku Slovenského zväzu hádzanej (SZH).

V ďalšom sobotňajšom dueli 1. skupiny hostí Bosna a Hercegovina outsidera z Kosova. Práve v Kosove odohrajú Slováci záverečné stretnutie prvej fázy kvalifikácie v nedeľu 17. januára.

Štvrté kolo 1. skupiny kvalifikácie MS 2017
sobota 9. januára

SLOVENSKO - Litva (Hlohovec, 18.00 h)
/rozhodujú: Katsikis, Michailidis (obaja Gr.)/

Bosna a Hercegovina - Kosovo (Tuzla, 20.15 h)

Tabuľka 1. skupiny:
1. Bosna 3 2 1 0 89:81 5
2. Litva 3 1 2 0 75:71 4
3. Slovensko 3 1 1 1 81:67 3
4. Kosovo 3 0 0 3 75:101 0