Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Hádzaná: Slovensko sa chce uchádzať o usporiadanie mužských ME 2022

Jaroslav Holeša Foto: TASR/František Iván

O možnej spoločnej kandidatúre s Českom informoval v piatok prezident SZH Jaroslav Holeša.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Slovenský zväz hádzanej (SZH) sa chce uchádzať o usporiadanie ME mužov v roku 2022. O možnej spoločnej kandidatúre s Českom informoval v piatok prezident SZH Jaroslav Holeša. Na území Slovenska by sa šampionát hral v Bratislave na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu a v Steel aréne v Košiciach.

"Radi by sme na Slovensku zorganizovali ME v roku 2022 spoločne s Českom. Máme predbežný záujem, ale samostatne kandidovať nemôžeme, pretože nedisponujeme halou s dostatočnou kapacitou na finálové zápasy. Preto musíme počkať na februárové voľby v Českom zväze hádzanej, aby sme sa s novým vedením dohodli na spoločnom postupe. Ale predbežna dohoda existuje," vysvetlil Holeša s tým, že definitíva by mala padnúť v priebehu marca alebo apríla budúceho roka.

Na Slovensku by sa v prípade úspechu kandidatúry hrali zápasy v základných i semifinálových skupinách. "Na základnú skupinu potrebujeme halu s minimálnou kapacitou 5000 a na semifinálovú 10.000 miest. To spĺňame," uviedol prezident SZH. Finálovú fázu ME by hostilo Česko.

O usporiadateľovi ME 2022 i 2024 sa rozhodne v novembri budúceho roka na volebnom kongrese Európskej hádzanárskej federácie (EHF) v rakúskom stredisku Wolfgangsee. Záväzný záujem musia kandidátske krajiny prezentovať minimálne s polročným predstihom. ME 2016 sa uskutočnia v Poľsku, ME 2018 v Chorvátsku a v roku 2020 privítajú mužskú kontinentálnu elitu spoločne Rakúsko, Nórsko a Švédsko.

Slovensko pred dvoma rokmi neuspelo v snahe usporiadať MS mužov 2019, o ktoré sa uchádzalo spolu s Maďarskom. Rada Medzinárodnej hádzanárskej federácie (IHF) vtedy na zasadnutí v katarskej Dauhe dala prednosť spoločnému projektu Dánska a Nemecka.

Na území Slovenska sa naposledy vrcholné hádzanárske podujatie uskutočnilo ešte v roku 1990, keď MS organizovalo na prelome februára a marca spoločné Československo. Dejiskami boli vtedy Bratislava, Žilina a Prešov. Slovenský zväz hádzanej neskôr neúspešne bojoval o usporiadanie ME žien v rokoch 2012 i 2014.

V júli budúceho roka Bratislava privíta MS kadetiek - na Zimnom štadióne O. Nepelu a v Národnom tenisovom centre. "Na tomto mládežníckom šampionáte chceme ukázať, že vieme organizovať veľké medzinárodné podujatia vo veľkých halách," dodal Holeša.

Bratislavský samosprávny kraj podporí MS kadetiek v hlavnom meste

Slovenský zväz hádzanej (SZH) a Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa dohodli na partnerskej spolupráci pri organizácii budúcoročných MS kadetiek. Mládežnícky šampionát sa uskutoční počas dvoch týždňov v druhej polovici júla 2016 v hlavnom meste SR za účasti 24 tímov.

Bratislavský samosprávny kraj bude participovať na podujatí nielen finančne, ale aj propagáciou, prezentáciou formou hádzanárskeho turnaja na školách a zapojením dobrovoľníkov pri organizácii podujatia. Účastníkom MS kraj zároveň ponúkne bezplatný vstup na kultúrne podujatia v Bratislave a pomôže aj pri preprave tímov na tréningy a zápasy formou kyvadlovej dopravy.

"Finančne vieme prispieť v rámci našich reálnych možností sumou približne 20 až 30-tisíc eur," uviedol poradca predsedu BSK Peter Húska po piatkovom pilotnom stretnutí so zástupcami hádzanárskeho zväzu. Rozpočet MS kadetiek sa pohybuje na úrovni jedného milióna eur. "Podstatná časť je hradená zo zdrojov Medzinárodnej hádzanárskej federácie, ďalšia časť z dotácie ministerstva školstva a zvyšok z prostriedkov, ktoré dokáže zabezpečiť Slovenský zväz hádzanej," vysvetlil prezident SZH Jaroslav Holeša.

Svetový šampionát mladých hádzanárok sa uskutoční v dvoch bratislavských halách - na Zimnom štadióne O. Nepelu a v Národnom tenisovom centre. Vstup pred divákov bude voľný. Očakáva sa príchod približne 600 účastníkov zo všetkých kontinentov. "Na tomto mládežníckom šampionáte chceme ukázať, že vieme organizovať veľké medzinárodné podujatia vo veľkých halách. Chceme sa totiž spolu s Českom uchádzať aj o usporiadanie mužských MS 2022 v Bratislave a Košiciach," uviedol Holeša. Cieľom slovenskej reprezentácie kadetiek pod vedením trénera Jána Beňadika bude na domácich MS postup zo základnej skupiny.

"S Bratislavským samosprávnym krajom sme zároveň otvorili možnosť spolupráce pri rozvoji hádzanej a športu ako takého na školách, ktoré sú pod jeho gesciou. My máme pripravený projekt pre základné školy, ale rozprávali sme sa aj o podobnej akcii pre stredné školy," dodal po rokovaní so zástupcami kraja prezident Slovenského zväzu hádzanej.