Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

VIDEO: V Bratislave štartujú MS kadetiek v hádzanej

Na snímke zľava kapitánka reprezentačného družstva hádzanárok SR do 18 rokov Viktória Vencúriková, viceprezident Slovenského zväzu hádzanej Ernö Kelecsényi a tréner slovenskej reprezentácie žien do 18 rokov Ján Beňadik počas brífingu pred MS v hádzanej žien do 18 rokov v pondelok 18. júla 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Centrami mládežníckeho svetového šampionátu budú Zimný štadión Ondreja Nepelu a AEGON Aréna Národného tenisového centra (NTC).

Bratislava 18. júla (TASR) - Bratislava od utorka privíta svetovú kadetskú elitu hádzanárok. Na MS hráčok do 18 rokov sa predstaví spolu 24 tímov. Slovenky pod vedením trénera Jána Beňadika budú v základnej D-skupine hrať s Dánskom, Slovinskom, Egyptom, Argentínou a Uzbekistanom a ich primárnym cieľom je postup zo skupiny do osemfinále.

Centrami mládežníckeho svetového šampionátu budú Zimný štadión Ondreja Nepelu a AEGON Aréna Národného tenisového centra (NTC). Hrať sa bude v štyroch šesťčlenných skupinách, z každej z nich postúpia najlepšie štyri tímy do vyraďovacej fázy. Slovenský tím absolvuje všetky svoje skupinové zápasy o 18.00 h v NTC, ktoré bude 31. júla aj dejiskom finálového stretnutia. Vstup na stretnutia MS je voľný.

Slovensko ako organizátor malo právo pri májovom žrebe vybrať si nasadenie do skupiny a "déčko" sa koučovi Beňadikovi zdalo najprijateľnejšie. "Snívame o postupe zo skupiny, ale tam je ešte dlhá cesta. Preto sa teraz v prvom rade sústredíme na úvodný zápas proti Argentíne. Keď ho zvládneme, verím, že náš cieľ splníme," povedal deň pred štartom MS tréner slovenskej ekipy. Ten má v kádri aj vzhľadom na zdravotné problémy ešte otázniky a tak konečnú nomináciu oznámi až v predvečer prvého duelu.

"Obavy nemám, na šampionát sa teším a už aby to vypuklo. Z našej skupiny sú kandidáti na postup Dánsko a Slovinsko jasní, my sa musíme pobiť o tie ďalšie miesta. V domácom prostredí je vždy väčší tlak, dievčatá cítia zodpovednosť a preto sme sa to aj v príprave snažili čo najviac odľahčiť. Musíme sa sústrediť najmä na seba a po hernej stránke by to potom mohlo dopadnúť dobre. Šampionát bude mať vysokú úroveň a pre nás je teraz dôležitý najmä prvý zápas s Argentínou. Potom sa budeme baviť o ďalších súperoch," zdôraznil Beňadik.



Kapitánkou slovenského tímu bude Viktória Vencuriková z Prešova: "Sme dobrý tím a spoločným cieľom je postup zo skupiny. Každý zápas je hrateľný, momentálne ale riešime iba prvý duel a od toho sa budú odvíjať naše ďalšie ambície. Príprava bola vynikajúca a chceme to pretaviť aj do výkonov na palubovke. Hlavy máme nastavené na víťazstvá."

Mladé slovenské hráčky majú za sebou prípravu s dvoma tréningovými blokmi i účasť na otvorených ME vo Švédsku. V generálke podľahli spolufavoritovi šampionátu Maďarsku 22:31. Na MS sa postupne predstavia proti Argentíne (19.7.), Uzbekistanu (20.7.), Slovinsku (22.7.), Dánsku (23.7.) a Egyptu (25.7.). V prvom kole vyraďovačky sa potom tímy zo "slovenskej" D-skupiny stretnú s postupujúcimi celkami z C-skupiny.

V hlavnom meste SR sa predstaví približne 600 účastníkov z celého sveta. Favoritmi na cenné kovy sú najmä európske celky. Najvyššie nasadenými tímami boli Rusko, Maďarsko, Rumunsko a Dánsko. Krstnými mamami jednotlivých skupín sú osobnosti slovenskej ženskej hádzanej Mária Ďurišinová, Janka Stašová, Renáta Marcinová a Jana Kuťková.



Kadetské MS 2016 sú už šiestym šampionátom mládežníckej kategórie na slovenskom území. "Bratislava je pripravená na šampionát, čo v nedeľu potvrdili aj predstavitelia Medzinárodnej hádzanárskej federácie. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa do prípravy zapojili," uviedol viceprezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) a člen organizačného výboru Ernö Kelecsényi.

Zloženie základných skupín MS hádzanárok do 18 rokov v Bratislave:
A-skupina: Rusko, Chorvátsko, Japonsko, Nemecko, Angola, Čile
B-skupina: Maďarsko, Brazília, Švédsko, Čína, Španielsko, Kongo
C-skupina: Rumunsko, Kórejská republika, Francúzsko, Paraguaj, Kazachstan, Nórsko
D-skupina: Dánsko, Slovinsko, SLOVENSKO, Egypt, Argentína, Uzbekistan

Program základnej D-skupiny (NTC):
utorok 19. júla
15.30 h: Dánsko - Egypt
18.00 h: SLOVENSKO - Argentína
20.00 h: Slovinsko - Uzbekistan
streda 20. júla
16.00 h: Egypt - Slovinsko
18.00 h: Uzbekistan - SLOVENSKO
20.00 h: Argentína - Dánsko
piatok 22. júla
10.00 h: Dánsko - Uzbekistan
12.00 h: Egypt - Argentína
18.00 h: Slovinsko - SLOVENSKO
sobota 23. júla
16.00 h: Slovinsko - Argentína
18.00 h: SLOVENSKO - Dánsko
20.00 h: Uzbekistan - Egypt
pondelok 25. júla
10.00 h: Argentína - Uzbekistan
12.00 h: Dánsko - Slovinsko
18.00 h: SLOVENSKO - Egypt