Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

HÁDZANÁ: Tento ťažký súper čaká Slovenky v baráži o postup na MS 2017

Na snímke slovenské hádzanárky Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Slovenky na svetovom šampionáte štartovali naposledy ešte v roku 1995 v Rakúsku a Maďarsku, kde obsadili 12. miesto.

Göteborg 17. decembra (TASR) - Slovenské hádzanárky sa v baráži o účasť na MS 2017 stretnú s Maďarskom. Rozhodol o tom sobotňajší žreb v Göteborgu v predposledný deň prebiehajúceho európskeho šampionátu. Prvý zápas play off v termíne od 9. do 11. júna sa bude hrať v Maďarsku, odvety sú na programe 13. až 15. júna 2017.

"Je to veľmi ťažký súper, hoci sme mohli dopadnúť aj horšie. V každom prípade budú Maďarky favoritkami, ale šanca na postup určite je. Napríklad Češky nám teraz na ME ukázali, že sa tohto súpera až tak báť nemusíme. Aj my tomu musíme uveriť," zhodnotil žreb pre TASR kouč Dušan Poloz.

Maďarky na prebiehajúcich ME bez viacerých opôr skončili celkovo dvanáste, keď obsadili vo štvrťfinálovej skupine posledné šieste miesto. S Českom prehrali 22:27, ale s obhajkyňami titulu Nórkami iba o gól 23:24. Slovenkám sa proti nim tradične nedarí. "Pod mojim vedením sme s nimi vždy prehrali viacgólovým rozdielom a zakaždým sme mali z Maďarska až príliš veľký rešpekt. Bude našou úlohou to zmeniť a je to pre nás výzva. Som rád, že odvetu hráme doma, to ale znamená, že v prvom dueli na pôde súpera musíme podať jeden z najlepších výkonov, aby sme potom mali doma šancu," zdôraznil Poloz.

Slovenky figurovali pri žrebe medzi nenasadenými tímami. Okrem Maďarska mohli naraziť na Česko, Španielsko, Čiernu Horu, Rumunsko, Rusko, Slovinsko, Srbsko alebo Švédsko. Účasť v baráži si vybojovali koncom novembra na turnaji prvej fázy kvalifikácie v Šali. Tam zdolali Grécko i Litvu a obsadili druhé postupové miesto za Ukrajinou.

Svetový šampionát 2017 sa bude hrať v šiestich mestách v Nemecku v termíne 1. až 17. decembra. Z baráže si postup zabezpečí deväť víťazov súbojov systémom doma-vonku. Účasť už má isté Nemecko ako organizátor, obhajca titulu Nórsko a aj semifinalistky ME 2016 Francúzsko, Dánsko a Holandsko. Z Afriky už postúpili tri najlepšie tímy z kontinentálneho šampionátu Angola, Tunisko a Kamerun.

Slovenky na MS štartovali naposledy ešte v roku 1995 v Rakúsku a Maďarsku, kde obsadili 12. miesto. V roku 2014 sa predstavili na ME v Chorvátsku a Maďarsku s rovnakým umiestnením.

Žreb baráže MS 2017 hádzanárok (prvé zápasy 9.-11.6. 2017, odvety 13.-15.6. 2017):

Maďarsko - SLOVENSKO

Čierna Hora - Bielorusko

Taliansko - Srbsko

Rusko - Poľsko

Rumunsko - Rakúsko

Ukrajina - Španielsko

Chorvátsko - Slovinsko

Česko - Turecko

Macedónsko - Švédsko