Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Halepová uspela, CAS jej skrátil trest na deväť mesiacov

Rumunská tenistka Simona Halepová Foto: TASR/AP

Bývalá svetová jednotka dostala trest v septembri 2023 na základe pozitívneho nálezu na US Open 2022 a následných nezrovnalostí v biologickom pase.

Lausanne 5. marca (TASR) - Rumunská tenistka Simona Halepová uspela so svojím odvolaním a Športový arbitrážny súd v Lausanne (CAS) jej v utorok skrátil štvorročný trest za doping na deväť mesiacov. Dvojnásobná grandslamová šampiónka sa tak môže ihneď vrátiť na kurty.

CAS uviedol, že jeho sudcovia čiastočne vyhoveli Halepovej odvolaniu a skrátili jej zákaz činnosti, ktorý sa uplatnil spätne a deväťmesačný trest tak vypršal už vlani v júli. Trojčlenný súd rozhodol, že Halepová mala pozitívny test po tom, čo sa zakázaná látka "dostala do jej tela konzumáciou kontaminovaného doplnku."

Bývalá svetová jednotka dostala trest v septembri 2023 na základe pozitívneho nálezu na US Open 2022 a následných nezrovnalostí v biologickom pase. Halepová sa proti rozhodnutiu Medzinárodnej agentúry pre tenisovú integritu (ITIA) odvolala a tvrdila, že pozitívny test na roxadustat spôsobili kontaminované výživové doplnky. Táto látka stimuluje telo k väčšej produkcii prirodzeného hormónu EPO, ktorý je už dlho dopingovým prostriedkom preferovaným u vytrvalostných športovcov.

AK by zostala v platnosti pôvodná dĺžka trestu, vypršal by až v októbri 2026, keď by Halepová mala už 35 rokov. Informovala agentúra AP.