Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Hamburg je v strate, znížil však celkový dlh

Na archívnej snímke brankár Hamburgu René Adler (vpravo), hráč Bayernu Arjen Robben (v strede) a hráč Hamburgu Mergin Mavraj (vľavo). Foto: TASR/AP

Obrat severonemeckého klubu, ktorý v minulej sezóne prvýkrát v histórii zostúpil z najvyššej súťaže, predstavoval za finančný rok, končiaci 30. júna 2018, 133,6 mil. eur.

Hamburg 20. novembra (TASR) - Nemecký futbalový klub Hamburg SV vykázal za minulý finančný rok stratu 5,8 miliónov eur. V tom nasledujúcom očakáva jej navýšenie.

Obrat severonemeckého klubu, ktorý v minulej sezóne prvýkrát v histórii zostúpil z najvyššej súťaže, predstavoval za finančný rok, končiaci 30. júna 2018, 133,6 mil. eur (medziročný nárast o 11,5 mil. eur). Klubu sa podarilo znížiť celkový dlh o 19 miliónov na 62,1 mil. eur. Zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi medziročne vzrástol zo 17,8 mil. na 41,6 mil. eur. Predsezónny cieľ klubu, ktorým bolo dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu sa však dosiahnuť nepodarilo. Hlavný podiel na tom malo odstupné vo výške 5,4 miliónov eur, ktoré musel klub vyplatiť trénerom Markusovi Gisdolovi a Berndovi Hollerbachovi, asistentom, športovému riaditeľovi Jensovi Todtovi a predsedovi predstavenstva Heribertovi Bruchhagenovi. Podľa finančného riaditeľa klubu Franka Wettsteina však klub dokázal navýšiť vlastný kapitál a znížiť celkový dlh, čo je veľmi pozitívne. "Oba ukazovatele boli z hľadiska nášho zostupu do nižšej súťaže veľmi dôležité, pretože so zostupom automaticky prichádzajú aj škrty v rozpočte, obzvlášť, čo sa týka obratu," povedal Wettstein.

Podľa lokálneho večerníka Hamburger Abendsblatt by sa za súčasného stavu mala strata klubu na konci tohto finančného roka vyšplhať až na rekordných 20 mil. eur. Dôvodom je už spomínaný zostup a s ním spojený pokles cien hráčov tímu. Túto informáciu Wettstein komentoval slovami, že čistá strata je v tomto roku neodvrátiteľná, no svoj odhad neprezradil.

Klub navyše v budúcom roku čakajú dôležité finančné rozhodnutia, keď vypršia kontrakty, ako s investorom Klausom-Michaelom Kühneom, ktorý vlastní práva na pomenovanie štadiónu, tak aj s hlavným sponzorom, spoločnosťou Emirates. Splatnosť tiež končí dlhopisu v hodnote 17,5 mil. eur, ktorý klub vydal v roku 2012 na oslavu 125. výročia založenie klubu pre svojich fanúšikov, a prostredníctvom ktorého financoval stavbu svojej mládežníckej akadémie.