Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Hamilton skompletizoval víťazný hetrik, ďalší double Mercedesu

Lewis Hamilton s víťaznou trofejou za víťazstvo na Veľkej cene Číny. Foto: TASR/AP

Štart nedeľňajších pretekov najlepšie vyšiel víťazovi kvalifikácie Hamiltonovi, ktorý si udržal vedúcu priečku.

Šanghaj 20. apríla (TASR) - Britský pilot Lewis Hamilton sa stal suverénne víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Číny seriálu MS formuly 1. Jazdec stajne Mercedes triumfoval v Šanghaji systémom štart-cieľ a zaknihoval si tretie prvenstvo v rade. Na najvyšší pódiový stupienok vystúpil aj v Malajzii a Bahrajne.

Druhé miesto sa na štvrtom podujatí tejto sezóny ušlo jeho tímovemu kolegovi Nicovi Rosbergovi, ktorý zaostal o necelých 19 sekúnd. Dvojica tak zopakovala umiestnenie z predošlých dvoch veľkých cien. Tretiu priečku si po 56 kolách vyjazdil Fernando Alonso z Ferrari, obhajca minuloročného víťazstva. Zároveň to bolo pre neho prvé pódiové umiestnenie v sezóne 2014. Úradujúci majster sveta Sebastian Vettel skončil piaty.

Dvojica z Mercedesu vedie aj priebežnú klasifikáciu MS. Rosberg má na čele 79 bodov, Hamilton o štyri menej.

Hamilton vyhral spôsobom štart - cieľ

Štart nedeľňajších pretekov najlepšie vyšiel víťazovi kvalifikácie Hamiltonovi, ktorý si udržal vedúcu priečku. Za neho sa zaradil Vettel a z piateho miesta ideálne vyštartoval Alonso, ktorý sa posunul o dve miesta vyššie. Jazdec stajne Ferrari sa po pár metroch dostal do kontaktu s Massom, no obaja po minikolízii bez vážnejších následkov pokračovali. Prvá tretina pretekov nepriniesla veľa dramatických momentov. Nešťastne sa opäť skončili pre Sutila, ktorý nedokončil tretiu VC v rade. Štvrté podujatie v sezóne neprinieslo veľa dôvodov na radosť ani Massovi, ktorý v 11. kole zamieril do boxov a po príliš dlhej zastávke sa prepadol na koniec poľa.

Atmosféra na trati sa začala zamotávať po 20 odjazdených kolách. V 22. kole zaútočil Rosberg na priebežne tretieho Vettela a jazdcovi Mercedesu sa napokon aj podarilo vytlačiť majstra sveta na štvrté miesto. Azda najprekvapujúcejšie momenty prinieslo 25. kolo, v ktorom diváci videli súboj pilotov Red Bullu. Vettel dostal do vysielačky pokyn, aby pred seba pustil Ricciarda, ale spočiatku neuposlúchol nariadenie stajne a úspešne odrážal útoky tímového kolegu. Ricciardovi však ďalší atak už vyšiel a Vettel sa opäť prepadol. V ďalšom priebehu pretekov sa na prvých piatich priečkach s menšími obmenami držali Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Alonso a Vettel. Najmä vedúci Hamilton predvádzal pokojnú a suverénnu jazdu a nikto z pilotov ho výraznejšie neohrozoval. Brit tak potvrdil tohtosezónnu vynikajúcu formu a skompletizoval svoj premiérový víťazný hetrik. Výborne si počínal aj Rosberg, ktorému nevyšiel štart a nefungovala mu telemetria, no cieľom prešiel ako druhý. Prekvapujúce sú slabšie výkony Vettela, ktorý po predošlé roky jasne dominoval kolotoču F1, ale v tomto roku sa tešil z pódiového umiestnenia zatiaľ iba raz. V nedeľu skončil piaty, o priečku pred neho sa dostal aj Ricciardo.
Brazílčan Felipe Massa zo stajne Williams, v strede naľavo v kolízii s Nemcom Nicom Rosbergom z Mercedesu.
Foto: TASR/AP

"Je neuveriteľné, ako auto funguje. V podstate som pretekal len sám so sebou. Tento úspech je výsledkom tvrdej práce celého tímu. Náš tím je na vzostupe, tým som si istý. Nesmierne ma tešia aj dobré výkony Nica, je to veľké odmena pre všetkých," citovala agentúra Reuters Hamiltona, ktorý sa v Číne tešil z víťazstva po tretí raz a celkovo to bol 25. triumf v jeho kariére.

Z prvého pódiového umiestnenia v sezóne mal radosť Alonso: "Bol to naozaj dobrý víkend. Po úvodných troch VC sezóny sme vylepšili auto. Som šťastný, že dnes som sa konečne ocitol na pódiu."

Veľkú cenu Číny narušila malá kontroverzia. Dve kolá pred koncom totiž omylom odmávali šachovnicovou vlajkou záver pretekov. Podľa pravidiel, keď sa objaví tento signál, podujatie sa skončí, a preto 55. a 56. kolo nedeľňajšej VC sa do výsledkov nezapočítali. V konečnom poradí to znamená, že Jules Bianchi si vymení miesto s Kamuim Kobajašim. Francúz sa tak posunul na 17. miesto a Japonec spadol na 18. priečku. Ďalšie pozície táto chyba neovplyvnila.



Výsledky - VC Číny:

1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1:36:52,810 h, 2. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) +18,686 s, 3. Fernando Alonso (Šp./Ferrari) +25,765, 4. Daniel Ricciardo (Austr./RedBull-Renault) +26,978, 5. Sebastian Vettel (Nem./RedBull-Renault) +51,012, 6. Nico Hülkenberg (Nem./Force India-Mercedes) +57,581, 7. Valtteri Bottas (Fín./Williams-Mercedes) +58,145, 8. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +1:23,990, 9. Sergio Perez (Mex./Force India - Mercedes) +1:26,489, 10. Daniil Kvyat (Rus./Toro Rosso - Renault) +1 kolo, 11. Jenson Button (V. Brit./McLaren), 12. Jean-Eric Vergne (Fr./Toro Rosso - Renault), 13. Kevin Magnussen (Dán./McLaren), 14. Pastor Maldonado (Venez./Lotus - Renault), 15. Felipe Massa (Braz./Williams-Mercedes), 16. Esteban Gutierrez (Mex./Sauber - Ferrari), 17. Jules Bianchi (Fr./Marussia - Ferrari), 18. Kamui Kobajaši (Jap./Caterham - Renault) - všetci +1 kolo, 19. Max Chilton (V. Brit./Marussia - Ferrari) +2 kolá, 20. Marcus Ericsson (Švéd./Caterham - Renault) +2 kolá

nedokončili: Romain Grosjean (Fr./Lotus - Renault), Adrian Sutil (Nem./Sauber - Ferrari)

poradie MS:
1. Rosberg 79, 2. Hamilton 75, 3. Alonso 41, 4. Hulkenberg 36, 5. Vettel 33, 6. Ricciardo 24, 7. Bottas 24, 8. Button 23, 9. Magnussen 20

Pohár konštruktérov:
1. Mercedes 154, 2. RedBull 57, 3. Force India 54, 4. Ferrari 52, 5. McLaren 43, 6. Williams-Mercedes 36