Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Hamilton triumfoval na Veľkej cene Kanady. Znížil náskok Vettela

Britský jazdec tímu Mercedas AMG Lewis Hamilton. Foto: TASR/AP

Hamilton mal vpredu komfortný, vyše šesťsekundový náskok na tímového kolegu, zvyšok poľa jazdil s oveľa výraznejším odstupom.

Montreal 11. júna (TASR) - Britský jazdec Mercedesu Lewis Hamilton sa stal suverénnym víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Kanady motoristickej F1. Na druhom stupienku skončil jeho fínsky tímový kolega Valtteri Bottas, tretí post obsadil Austrálčan Daniel Ricciardo na Red Bulle. Patálie Sebastiana Vettela s Ferrari hneď v úvode rozhodli, že v Montreale to bola jednoznačná záležitosť Mercedesu.

Vettel sa po štarte prepadol o dve pozície, naopak, Max Verstappen (Red Bull) vyrazil výborne a dostal sa z piateho na druhé miesto za držiteľa pole position Hamiltona. Už v prvom kole muselo vyjsť bezpečnostné vozidlo po kontakte Romaina Grosjeana s Carlosom Sainzom, ktorý následne neovládateľným vozidlom zostrelil Felipeho Massu.

Po reštarte mali problémy obe Ferrari, Vettel musel zájsť do boxov pre nové predné krídlo, to mu poškodil Verstappen na začiatku. Kimi Räikkönen takmer narazil do bariéry, ktorá je na viacerých úsekoch Circuit Gilles Villeneuve blízko asfaltu. Vettel sa výmenou prepadol na poslednú priečku, v jedenástom kole sa púť pretekmi skončila pre Verstappena, zradila ho technika. Na druhé miesto sa posunul Bottas, tretí krúžil Ricciardo. Vettel sa šplhal nahor, v dvadsiatom zo 70 kôl už bol na bodoch. Pri vynútenej zastávke si vzal odolnejšie supermäkké namiesto ultramäkkých pneumatík, takže už neplánoval ďalšiu.

Hamilton mal vpredu komfortný, vyše šesťsekundový náskok na tímového kolegu, zvyšok poľa jazdil s oveľa výraznejším odstupom. Po zastávkach súperov bol dokonca o 24 sekúnd pred priebežne druhým Estebanom Oconom (Force India), takže po návrate z uličky sa zaradil opäť na čelo. Zásluhou toho, že na ultramääkých vydržal dostatočne dlho, stačili mu supermäkké pneumatiky, s ktorými zostal až do cieľa. Ferrari prekvapujúco povolalo Vettela po druhý raz do boxov v 50. kole.

O víťazovi i double pre Mercedes bolo s výnimkou nepredvídateľných okolností rozhodnuté, no bojovalo sa aspoň o tretí post medzi Ricciardom, Oconom a druhým pilotom Force India Sergiom Perezom. Austrálčan si udržal pódiové umiestnenie. Perez neuposlúchol tímové inštrukcie, aby pred seba pustil Ocona. Kolegovia zvádzali súboje medzi sebou, čo využil Vettel a riskantným manévrom sa posunul na piatu priečku. Potom predstihol aj Pereza a finišoval štvrtý, jeho náskok pred Hamiltonom na vedúcej pozícii šampionátu sa scvrkol z 25 na dvanásť bodov. Pre Nemca vzhľadom na vývoj bolo aj štvrté miesto malým víťazstvom.

"Skvelé body pre tím. Tiež Valtteri odviedol vynikajúcu robotu," vyhlásil Hamilton po tom, ako dosiahol šieste prvenstvo v Kanade, kde sa pred desiatimi rokmi radoval z prvého z 56 víťazstiev v kariére. Je druhý v historickom rebríčku za Michaelom Schumacherom (91). "Pekné preteky a dobrý návrat, ale auto si zaslúžilo viac," podotkol Vettel. "Jedinú zábavu som si užil, keď som zbadal šachovnicovú vlajku. Celé preteky som sa bránil, ale je úžasné byť na pódiu," dodal Ricciardo.

Nasledujúca Veľká cena Azerbajdžanu sa v Baku uskutoční v nedeľu 25. júna.


Výsledky Veľkej ceny Kanady F1:

1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1:33:05,153 h, 2. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) +19,783 s, 3. Daniel Ricciardo (Aus./Red Bull) +35,297, 4. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +35,907, 5. Sergio Perez (Mex./Force India) +40,476, 6. Esteban Ocon (Fr./Force India) +40,716, 7. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +58,632 8. Nico Hülkenberg (Nem./Renault) +1:00,374 min, 9. Lance Stroll (Kan./Mercedes), 10. Romain Grosjean (Fr./Haas) obaja +1 kolo

Najrýchlejšie kolo:

Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1:14,551 min (64. kolo, priemerná rýchlosť 210,588 km/h)


Poradie jazdeckého šampionátu (po 7 z 20 VC):

1. Vettel 141 bodov, 2. Hamilton 129, 3. Bottas 93, 4. Räikkönen 73, 5. Ricciardo 67, 6. Verstappen 45


Poradie konštruktérskeho šampionátu:

1. Mercedes 222 bodov, 2. Ferrari 214, 3. Red Bull 112, 4. Force India 71, 5. Toro Rosso 29, 6. Williams 22