Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Handzuš je víťazný talizman a pripomína si Göteborg

Radosť Michala Handzuša (druhý sprava) po strelení víťazného gólu Slovákov na 4:3 vo štvrťfinálovom stretnutí majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Slovensko - Kanada 17. mája 2012 v Hartwall aréne v Helsinkách. Vpravo Duncan Keith, s číslom 4 Jay Bouwmeester a v pozadí brankár Cam Ward (všetci Kanada) Foto: TASR/Pavel Neubauer

Práve po štvrťfinálovom triumfe na Kanadou si Slováci začali uvedomovať, že v Göteborgu môžu získať zlato. Handzuš by si prijal, aby to tak bolo aj teraz.

Helsinki 17. mája (TASR) - Pred desiatimi rokmi v Göteborgu naštartovalo zlatú jazdu slovenských hokejistov na MS víťazstvo v štvrťfinále nad Kanadou 3:2. Michal Handzuš vtedy prihral na vyrovnávajúci gól Miroslava Šatana (2:2) a obrovský podiel mal aj na štvrtkovom triumfe nad "javorovými listami" v Helsinkách, keď v 58. minúte strelil víťazný gól Slovákov.

Práve po štvrťfinálovom triumfe na Kanadou si Slováci začali uvedomovať, že v Göteborgu môžu získať zlato. Handzuš by si prijal, aby to tak bolo aj teraz. "Som šťastný, že sme tam. My, čo sme to zažili pred desiatimi rokmi, stále spomíname aké to boli krásne časy. A teraz to môžu zažiť aj títo mladí chalani. Veľa z nich je na majstrovstvách vôbec prvýkrát. Som veľmi šťastný práve pre nich," povedal skúsený, už tridsaťpäťročný center.

Pred dekádou to bol s Kanadou veľmi dramatický zápas. Zámorskí hráči po druhej tretine viedli 2:1, no presilovkový gól Šatana znamenal vyrovnanie a o pár minút neskôr pridal ten postupový hviezdny kanonier Peter Bondra. "Na začiatku tretej tretiny sme hrali presilovku, 'Šarky' sa ukázal medzi kruhmi, tak som mu to tam pustil a on vyrovnal. Veľmi dobre sa na to spomína a hlavne, keď sa nakoniec vyhralo. Hokej je už taký. Niekedy sa zápas zvráti na jednej, dvoch veciach a potom to už ide."

Presne tak tomu bolo aj vo štvrtok. Slováci síce mali výborný štart a vyhrávali už 2:0, no súper dokázal znížiť, dostal sa na koňa a sedem minút pred koncom viedol 3:2. Slovákom však vyšiel brejk v 54. minúte a Bartovič na dvakrát vyrovnal na 3:3. "Po druhej tretine sme si vraveli, že je to iba o gól, že stačí jedna strela. Máme rýchlych chalanov, ktorí môžu ujsť po krídlach. Presne to sa stalo a Bartovič dal fantastický gól," pokračoval Handzuš.



Skúsený center sa pod štvrtkové víťazstvo podpísal asistenciou pri úvodnom zásahu Kopeckého a v samom závere rozhodol, keď pri presilovke tečoval do Wardovej siete strelu Sekeru. Po zápase však ani nevedel, či sa letiaceho puku vôbec dotkol. "Musím si to pozrieť na videu. Puk mi letel medzi nohy, tak som tam dal hokejku. Išiel dosť nízko a keby som ho netečoval, alebo sa neodrazil, gól by asi nebol. Ale je úplne jedno, či ho pripíšu mne, alebo 'Sekovi'. Hlavne, že to tam padlo a vyhrali sme."

Handzuš tak na šampionáte ešte neochutnal trpkosť prehry. Do zostavy sa zapojil až v treťom zápase s USA a Slováci odvtedy neprehrali, takže center San Jose je pre ostatných spoluhráčov akoby talizman. "Tak to je iba náhoda," zasmial sa.

"Asi som prišiel v pravý čas. Prvých ťažkých súperov som vypustil a nechal som ich chalanom. Ale nie, tu nie je jedna individualita, ktorá by vynikala. Teda okrem Zdena Cháru. Vždy vyhrávame ako mužstvo a ukázalo sa to aj dnes. Sme jeden tím," povedal Handzuš. Nezabudol ani na spoluhráčov, ktorí pre zranenia skončili: "V stredu som volal s Dominikom Graňákom, ktorého budú operovať asi až v piatok. Tak som mu povedal, že musíme vyhrať, aby sa aj s Marcelom Hossom mohli za nami vrátiť."