Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Handzuš sa rozhodne pred duelom s Fínskom, kotrmelce na ľade ho bavili

Michal Handzuš robí kotrmelec po nepremenenom nájazde na brankára počas tréningu na hokejových MS v Helsinkách. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko odštartovalo šampionát v Helsinkách so zapísanými dvoma brankármi a s 20 korčuliarmi.

Helsinki 4. mája (TASR) - Zapísanie mena Michal Handzuš na súpisku slovenskej hokejovej reprezentácie v dejisku MS bolo cez víkend otvorené. Rovnako štart rutinovaného centra v nedeľňajšom zápase A-skupiny proti domácim Fínom. Rozhodnúť sa mal v deň duelu samotný hráč.

Slovensko odštartovalo šampionát v Helsinkách so zapísanými dvoma brankármi a s 20 korčuliarmi. Celkovo môže byť počet 3+22, vo výprave sú ešte brankár Július Hudáček a útočníci Handzuš, Marek Hovorka a Rastislav Špirko.

"Dúfam, že Miša zapíšeme v priebehu víkendu. Ale zostávajúce jedno voľné miesto korčuliara si ešte podržíme. Počkáme, ako sa v NHL vyvinie situácia ohľadom Mariána Gáboríka a v hre je ešte aj Andrej Meszároš. Za určitých okolností by mohol v prípade vypadnutia St. Louis prísť aj Jaro Halák, ktorý už trénuje. Momentálne sa so zaplnením voľných miest nemusíme nikam ponáhľať," informoval TASR generálny manažér Otto Sýkora.

Michal Handzuš po prvom tréningu 5. mája 2012 na hokejových MS v Helsinkách.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Handzuš absolvoval v sobotu napoludnie prvý tréning. "Ešte som to nezaťažil naplno, aby som to neprešvihol. Uvidím, ako sa to vyvinie do zajtra a potom pôjdem na rozkorčuľovanie. Až po ňom poviem, ako na tom som," konštatoval po tréningu Handzuš, ktorý sa ešte rozhodne, či nastúpi už proti Fínom, alebo nechá situáciu dozrieť do pondelňajšieho vystúpenia proti USA: "Nechcem to siliť. Prišiel som sem síce preto, aby som hral, nie aby som tu iba bol, ale nemá význam niečo uponáhľať. Mužstvu nebudem platný, ak nebudem fit a keď nebudem môcť na pravú nohu ani zatlačiť."

Lekár Jozef Kubašovský tvrdí, že bolesť v bedrovom kĺbe je z hľadiska hokeja pomerne komplikovaná a nejasná diagnóza: "Včera bol unavený po ceste, trošku cítil bolesti, dnes ale už naskočil na tréning. O tom či bude hrať, musí rozhodnúť on sám a tréneri. V zámorí dostal kortikoidnú injekciu. Aj ja som už niečo podobné liečil, ale nie v tejto oblasti. On sám hovoril, že musel čakať štyri dni na špecialistu, ktorý sa mu venoval. Nie je to také jednoduché miesto, ako je koleno, členok, či lakeť."

Tak či onak, Handzuš sa na tréningu bavil dobre a najmä so svojím banskobystrickým kamarátom Tomášom Surovým sa vyšantili na kotrmelcoch na ľade. Ani nie tak na ich, ako na princípe hry, keď tréneri nariadili kotrmelec cez ležiacu hokejku po každom neúspešnom nájazde na brankára.

"Podpichovačné" duo vytvorili aj Marcel Hossa s Brankom Radivojevičom, keď prvý svoj trest absolvoval až po tom, ako si "vychutnal" nasledujúce neúspešné sólo svojho kamaráta. Tomáš Kopecký síce kotrmelce robil poctivo, ale obor na korčuliach mal s nimi značné problémy... "Bolo to také odľahčenie po zápase s Kanadou. Nálada je napriek prehre dobrá, už na tento duel nemyslíme a v našich mysliach je hokejovo už iba zápas s Fínskom," zdôraznil pre TASR Mario Bližňák.



Handzuš: Uvidíme, čo bude ďalej...


Nebolo to zlé, ale uvidíme, čo bude ďalej. To je téza Michala Handzuša, azda najviac vystihujúca situáciu, v ktorej sa momentálne nachádza. V Helsinkách, kde dúfa vo svoj šiesty štart na svetovom šampionáte hokejistov.

Petrohrad, Göteborg, Viedeň (+Innsbruck), Zürich, Bratislava - tam všade na MS reprezentoval, zažil úspechy i pády. Triumfov bolo nepomerne viac, veď sa na kľúčovej pozícii prvého centra zaslúžil o prvý medailový záber slovenského hokeja.

O dva roky neskôr spolu s Jozefom Stümpelom vytvorili úderné duo elitných stredných útočníkov dvoch hviezdnych formácií, ktoré predovšetkým určili zlatý kurz na historickom turnaji vo Švédsku. O rok vo Fínsku pri helsinskom bronze chýbal, lebo mal povinnosti v play off NHL.

Teraz v Helsinkách už 35-ročný Handzuš je, lebo jeho San Jose v 1. kole bojov o Stanleyho pohár stroskotalo. Slovenský center nespomína na sezónu v dobrom: "Bola jedna z najhorších, ak nie najhoršia, akú som mal. Očakávania boli veľké, ale vypadli sme. Ja som nehral dobre, od Nového roka to bolo v podstate horšie a horšie."

Handzuš skromne zamlčal, že jeho výkony fyzicky i psychicky ovplyvnil zápal v bedrovom kĺbe. Keď však došlo na reč, povedal: "Keď som váhou tela na tej nohe, tak ona nie je silná, vypadáva a nemám síl sa odraziť. Bolesť otupuje jej plnú funkčnosť. Ono sa to predlžovalo a po sezóne sa najprv nevedelo, čo mi je. Potom sa to diagnostikovalo, ale doktor, ktorý to opicháva, bol voľný až tento utorok."

Slovenský hokejový velikán však neklesá na duchu a verí, že druhýkrát sa mu už nestane to, že v dejisku MS napokon nenastúpi na zápas. Predtým sa to stalo v roku 2001, teda medzi oboma jeho medailovými šampionátmi.

Michal Handzuš počas prvého tréningu 5. mája 2012 na hokejových MS v Helsinkách.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
V Norimbergu sa márne liečilo jeho svalové zranenie, ale teraz je situácia nádejnejšia: "Každým dňom by sa to malo zlepšovať, budem to riešiť hodinu po hodine. Nejde o bolesť ako fakt, ale o to, aká bude silná, keď to viac zaťažím. Ale liečba by to mala postupne zlepšovať, údajne to má zaberať postupne. Cítim sa dobre, aklimatizácia prebieha tiež dobre, ja s ňou nemávam problém. Vyspal som sa dostatočne, síce tie nohy boli na tréningu ešte trochu tvrdé, ale to sa urobí. Šanca je a rád by som proti Fínom hral. Ale musím byť opatrný. Radšej nech hrá niekto iný, teda nejaký zdravý hráč."

Aj obe šampionáty, na ktoré prišiel nedoliečený, svedčia o veľkej chuti reprezentovať. Handzuš, ak bol voľný z NHL, sa od roku 2000 iba jediný raz ospravedlnil národnému tímu, keď v roku 2008 nemal formu a navyše sa cítil byť tiež v zlom zdravotnom stave. Pritom vtedy bola situácia jednoduchšia, že šampionát bol v Kanade, takže ochotného borca nikto nemohol z ničoho podozrievať. Teraz mal tiež svoje dôvody odmietnuť, keďže zranenie akcentuje aj faktor jeho veku a únavy.

Lenže ako hovorí, mimoriadne na neho zapôsobila reakcia slovenského fanúšika na neúspešnom domácom šampionáte v Bratislave. A hoci si vo svojej kariére vypočul a prečítal aj nešetrné slová, vlaňajšia skúsenosť ho dojala. A tak neváhal a zavolal: "So Zdenom Chárom sme sa porozprávali, keď jeho tím vypadol. O našich situáciách, na čom som ja, na čo je on. Povedal som jemu a aj manažérovi Ottovi Sýkorovi, že chcem prísť, chcem pomôcť a chcem hrať. Aj keby sa to nepodarilo, radšej som to skúsil a prišiel som sem."