Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Austrálčan Hansen prekonal bradatý rekord Bernarda Ruiza

Adam Hansen, archívne foto Foto: TASR/AP

Jazdec tímu Lotto-Soudal žijúci v českých Beskydách po nedeľňajšom dojazde do cieľa Okolo Španielska dokončil aj 13. preteky Grand Tour za sebou, čím pokoril historický zápis Španiela Bernarda Ruiza.

Madrid 14. septembra (TASR) - Austrálčan Adam Hansen vďaka účasti na tohtoročnej Vuelte prekonal bradatý rekord v počte dokončených pretekov cyklistickej Grand Tour v rade.

Jazdec tímu Lotto-Soudal žijúci v českých Beskydách po nedeľňajšom dojazde do cieľa Okolo Španielska dokončil aj 13. preteky Grand Tour za sebou, čím pokoril historický zápis Španiela Bernarda Ruiza. Ten v 50-tych rokoch minulého storočia dokončil 12 podujatí v sérii.

Tridsaťštyriročný Hansen skončil v celkovej klasifikácii Vuelty na 55. mieste s dvojhodinovým odstupom za víťazným Talianom Fabiom Aruom. Austrálčan začal svoju cyklistickú odyseu na Vuelte 2011, v rokoch 2012, 2013, 2014 i 2015 absolvoval až do samého konca Giro d'Italia, Tour de France i preteky Okolo Španielska.

"Tento výkon je určite výnimočný a unikátny," citovala Hansena webstránka jeho tímu. "Po každých pretekoch Grand Tour začalo stále viac a viac ľudí hovoriť o možnom prekonaní rekordu. Stala sa z toho obsesia, no samozrejme, som na to hrdý."

Na tohtoročnej Tour de France sa zranil pri páde hneď na začiatku podujatia, no napriek početným modrinám dokázal preteky hrdinsky dokončiť. "Fyzicky bola najťažšou Vuelta 2012, pretože som vtedy prvýkrát štartoval v jednom roku na troch pretekoch Grand Tour a cítil som sa vyčerpaný. A či budem pokračovať v rekordnej sérii? Kým nespadnem z bicykla, tak určite," dodal Hansen, ktorý od roku 2007 vzdal preteky Grand Tour len trikrát.