Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Slovenky zdolali favorizované Talianky. Hrdinkou debutantka Šramková

Na snímke slovenská reprezentantka Rebecca Šramková sa raduje z víťazstva nad Taliankou Francescou Schiavoneovou v zápase dvojhry v rámci 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 12. februára 2017 vo Forli. Šramková zvíťazila 6:2, 6:4. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenky nastúpili bez dvoch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Cibulkovej a Kučovej a zahrajú si baráž o postup do svetovej skupiny.

Forli 12. februára (TASR) - Slovenské tenistky sa prebojovali do aprílovej baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie. V dueli 1. kola II. svetovej skupiny totiž senzačne zdolali domáce Taliansko 3:2. O rozhodujúci tretí bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa postarala Rebecca Šramková, ktorá v dueli tímových dvojok zdolala skúsenú Francescu Schiavoneovú hladko 6:2, 6:4. Fedcupová debutantka sa stala hlavnou hrdinkou víkendu v hale PalaGalassi, v sobotu si poradila s talianskou jednotkou Sarou Erraniovou.



V záverečnej štvorhre Šramková s Annou Karolínou Schmiedlovou skrečovali zápas proti páru Jasmine Paoliniová, Martina Trevisanová za stavu 2:5 v prvom sete. Šramková si sťažovala na bolesti bedrového kĺbu.



Triumf Sloveniek na horúcej talianskej pôde je o to cennejší, že nastúpili bez dvoch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Dominiky Cibulkovej a Kristíny Kučovej. Liptákove zverenky spoznajú svoje súperky v baráži o elitnú svetovú osmičku (22.-23. apríla) v utorok o 11.00 SEČ, keď je v londýnskej centrále ITF na programe žreb. Slovenky v ňom budú s najväčšou pravdepodobnosťou figurovať medzi nenasadenými tímami. Naposledy hrali vo svetovej skupine v roku 2014, v baráži vtedy nestačili v Quebecu na Kanadu.

Hrdinka Šramková

Šramková nastúpila proti Schiavoneovej posilnená druhým slovenským bodom, ktorý získala Daniela Hantuchová po hladkom triumfe nad Erraniovou. Talentovaná Slovenka nadviazala na výborný výkon zo soboty. Hrala agresívne, diktovala tempo a v porovnaní s duelom proti Erraniovej zlepšila podanie. V prvom sete dvakrát prelomila servis Schiavoneovej, ktorá bola vo výmenách príliš pasívna. V druhom dejstve sa Šramková rýchlo ujala vedenia 2:0, za stavu 4:2 Schiavoneovú opäť brejkla a šancu na zisk tretieho bodu pre slovenské farby už z rúk nepustila. Schiavoneová ešte znížila na 4:5, no v desiatom geme premenila Šramková pri vlastnom servise vďaka esu hneď prvý mečbal.

Po skončení zápasu mala obrovskú radosť. "Získať pri fedcupovom debute dva body na talianskej pôde, to je niečo neuveriteľné. V dôležitých momentoch som si zachovala chladnú hlavu. Hrám silový tenis a preto dúfam, že v ďalšom priebehu sezóny budem hlavne zdravá. Pokiaľ ide o moje rebríčkové ciele, rada by som sa dostala do prvej svetovej stovky a potom do prvej šesťdesiatky," povedala v prvom interview priamo na kurte. Šramková priznala, že víťazstvo nad Erraniovou jej zdvihlo sebavedomie. "Bola som uvoľnenejšia ako v sobotu, keď môj výkon na začiatku trochu poznačila nervozita. Lepšie som podávala a pri winneroch som si viac verila. Určite mi pomohlo aj to, že Daniela uspela v úvodnom nedeľňajšom singli. Za stavu 2:1 sa predsa len nastupuje lepšie ako za stavu 1:2," dodala pre TASR 20-ročná Slovenka.

Oslava

Slovenský kapitán vyzdvihol výkony Šramkovej i skúsenej Hantuchovej. "Danielu poznám dlhé roky. Viem, že vo Fed Cupe sa vždy dokáže vybičovať ku kvalitným výkonom. Viem, čoho je schopná, len sme nevedeli, či toho bude schopná aj teraz. Za posledný rok totiž odohrala málo súťažných zápasov. Veril som jej štýlu hry i tomu, že si verí na Erraniovú. Od začiatku sa to vyvíjalo dobre. Sara postupne odchádzala fyzicky, na čom ma veľkú zásluhu Rebecca, ktorá ju v sobotu uškvarila. Pokiaľ ide o druhú dnešnú dvojhru, vedel som, že to bude trochu iný zápas ako v sobotu. Schiavoneovej štýl hry je nepríjemný, no dnes Rebbeca oveľa lepšie servovala, čo jej pomohlo v dôležitých stavoch. Podala ešte lepší výkon ako včera, k čomu prispelo to, že sme viedli 2:1 a že už mala fedcupovú skúsenosť. Pred aprílovou barážou sa pokúsim hovoriť aj s Dominikou Cibulkovou, ktorá sa rozhodla, že tento ročník Pohár federácie vynechá a sústredí sa na individuálny program. Výhru v Taliansku s dievčatami určite poriadne oslávime," povedal Lipták.



Kompliment Schiavoneovej

Schiavoneová zložila Šramkovej kompliment. "Súperka hrala veľmi dobre, dostala ma pod veľký tlak. V druhom sete som mala hrať lepšie, nepodržal ma servis. Rebecca vyhrala zaslúžene. Má charakter a aj výborné údery. Ak zopakuje výkony z fedcupového víkendu, má šancu a potenciál na to, aby sa raz stala svetovou top hráčkou." Talianska kapitánka Tathiana Garbinová bola po neúspešnom fedcupovom debute sklamaná. "Mrzí ma, že sme v domácom prostredí nepotvrdili úlohu favoritov. Sara Erraniová nastúpila proti Hantuchovej hendikepovaná zranením lýtka, ktoré limitovalo jej pohyb. Šramková podala proti Francesce rovnako ako v sobotu proti Sare výborný výkon. Čakala som, že v závere znervóznie, no počínala si ako rutinérka. Teraz bude veľmi dôležité, aby sme sa udržali v druhej svetovej osmičke."

Na snímke nervózna talianska reprezentantka Francesca Schiavoneová v zápase proti Slovenke Rebecce Šramkovej v zápase dvojhry v rámci 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 12. februára 2017 vo Forli.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Vo Forli Ide o druhý vzájomný zápas oboch krajín v histórii prestížnej tímovej súťaže. V roku 2002 zvíťazilo slovenské družstvo v semifinále finálového turnaja v španielskom Maspalomase 3:1 a spanilú jazdu napokon zakončilo ziskom cennej trofeje. Dva body vtedy vybojovala Janette Husárová - terajšia fedcupová trénerka, tretí pridala Hantuchová.

Hantuchovej výhra

Hantuchovej vyšiel úvod zápasu s Erraniovou, keď dvakrát prelomila podanie súperky a vybudovala si náskok 4:1. Fedcupová rutinérka kvalitne returnovala, pri dlhších výmenách dokázala súperku rozbehať a zakončiť víťazným úderom do odkrytej časti dvorca. Erraniová mala čoraz väčšie problémy s pravým lýtkom, za stavu 1:4 požiadala o medical time out a zamierila do šatne do ošetrenie. Hantuchová po krátkej pauze stratila podanie, následne však Erraniovú opäť brejkla a prvý set sa stal jej korisťou. V druhom dejstve Hantuchová úplne ovládla kurt v hale PalaGalassi, po dvoch brejkoch odskočila Erraniovej na 4:0 a ubolenej súperke uštedrila "kanára".

Hantuchová bola po hladkom víťazstve spokojná. "Čakala som, že to bude náročný zápas, veď Sara je veľmi kvalitná tenistka a hrala doma. Už dlho som nehrala takýto dôležitý duel, preto som sa naň veľmi tešila. Som veľmi spokojná s predvedenou hrou. V priebehu zápasu som zaregistrovala, že Sara sa trápi a má problémy s pohybom. Snažila som sa však koncentrovať iba na seba, išla som fiftín za fiftínom. Som hrdá na to, ako som to doklepla, pretože najťažšie je vždy zvládnuť koncovku. V prípade potreby som pripravená nastúpiť aj na záverečnú štvorhru," povedala v prvom interview priamo na kurte.



Slzy Erraniovej

Erraniovú mrzelo, že pre zranenie lýtka nemohla podať plnohodnotný výkon. "Sobotňajší trojseťák proti Rebecce Šramkovej mi dal zabrať. Dúfala som, že to dnes pôjde, no s pribúdajúcimi minútami sa bolesti lýtka stupňovali. Nechcela som to skrečovať a tak som so sebazaprením pokračovala v zápase."

1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie:

Taliansko - SLOVENSKO 2:3


Francesca Schiavoneová - Anna Karolína Schmiedlová 6:3, 6:1
Sara Erraniová - Rebecca Šramková 6:2, 3:6, 4:6
Erraniová - Daniela Hantuchová 2:6, 0:6
Schiavoneová - Šramková 2:6, 4:6
Jassmine Paoliniová, Martina Trevisanová - Šramková, Schmiedlová 5:2 - skreč

Reakcia STZ na triumf v Taliansku

Tibor Macko, prezident STZ (zdroj TASR): "Blahoželám nehrajúcemu kapitánovi Matejovi Liptákovi k tomu, že v ťažkej situácii sa mu podarilo postaviť skvelý tím a výborne ho pripraviť. Rebecca Šramková hrala počas víkendu fantasticky, za výkony proti Sare Erraniovej i Francesce Schiavoneovej si zaslúži absolutórium. Výborne zahrala dnes aj Daniela Hantuchová. Je to skvelý výsledok. Dievčatám želám veľa šťastia v baráži o svetovú skupinu."

Igor Moška, generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (zdroj stz.sk): "Zdolať Taliansko, štvornásobného fedcupového šampióna, u nich doma na antuke, to je fantastický výsledok. Blahoželám nášmu tímu, ktorý to vo Forli dokázal. Vynikajúci výkon podala v premiére Rebecca Šramková, jej rýchla hra na súperky platila. Postup do play off o svetovú skupinu, znamenajúci boj o účasť medzi 8 najlešími tímami sveta, je úžasný úspech mladého tímu s podporou skúsenej fedcupovej rekordérky Daniely Hantuchovej."

.

Na snímke slovenská reprezentantka Daniela Hantuchová (vľavo) a talianska reprezentantka Sara Erraniová pózujú pred zápasom dvojhry v rámci 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 12. februára 2017 vo Forli.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke fanúšikovia Slovenska v zápase medzi Slovenkou Danielou Hantuchovou a Taliankou Sarou Erraniovou v zápase dvojhry v rámci 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 12. februára 2017 vo Forli.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenská fedcupová reprezentantka Rebecca Šramková so svojou sestričkou na ľavičke Slovenska v zápase medzi Slovenkou Danielou Hantuchovou a Taliankou Sarou Erraniovou v zápase dvojhry v rámci 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 12. februára 2017 vo Forli.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenská reprezentantka Daniela Hantuchová s víťazným gestom po prvom vyhratom sete proti Talianke Sare Erraniovej v zápase dvojhry v rámci 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 12. februára 2017 vo Forli.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke slovenská reprezentantka Rebecca Šramková reaguje v zápase proti Talianke Francesce Schiavoneovej v zápase dvojhry v rámci 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 12. februára 2017 vo Forli.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Forli

Na snímke slovenská reprezentantka Daniela Hantuchová (vľavo) sa raduje po víťazstve Slovenky Rebeccy Šramkovej (vpravo) nad Taliankou Francescou Schiavoneovou v zápase dvojhry v rámci 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 12. februára 2017 vo Forli. Šramková zvíťazila 6:2, 6:4. Slovenské tenistky sa prebojovali do aprílovej baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie. V dueli 1. kola II. svetovej skupiny totiž senzačne vedú nad domácim Talianskom už 3:1.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke kapitán slovenského fedcupového tímu Matej Lipták objíma slovenskú reprezentantku Danielu Hantuchovú po jej víťazstve nad Taliankou Sarou Erraniovou v zápase dvojhry v rámci 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 12. februára 2017 vo Forli. Hantuchová zvíťazila 6:2, 6:0.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke víťazný fedcupový tím Slovenska, sprava kapitán Matej Lipták, Jana Čepelová, Rebecca Šramková, Anna Karolína Schmiedlová a Daniela Hantuchová pózuje so slovenskou vlajkou po 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko 12. februára 2017 vo Forli. Slovenské tenistky sa prebojovali do aprílovej baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie. V dueli 1. kola II. svetovej skupiny totiž senzačne vedú nad domácim Talianskom už 3:1.
Foto: TASR/Pavel Neubauer