Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Hapal zažil rok plný zmien, Vianoce strávil s rodinou v teple

Na archívnej snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Pavel Hapal. Foto: TASR/Martin Baumann

Za najťažšie považuje rozhodnutie skončiť pri kormidle 21-ky.

Bratislava 2. januára (TASR) - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Pavel Hapal má za sebou rok plný zmien. Na jeho začiatku bol ešte tréner slovenskej dvadsaťjednotky, v marci prijal ponuku Sparty Praha, kde však vydržal len do júla. V októbri ho Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (VV SFZ) schválil vo funkcii reprezentačného trénera A-tímu.

"Čo sa týka trénerských turbulencií, skutočne sa toho v mojom profesionálnom živote udialo toľko, ako som doteraz ešte nezažil. Úprimne, bolo tých zmien na mňa veľa. Verím, že sa to už teraz ustáli," povedal Hapal v rozhovore pre futbalsfz.sk. Za najťažšie považuje rozhodnutie skončiť pri kormidle 21-ky. "Také pocity som ešte nezažil a bolo to pre mňa najťažšie rozhodovanie. Na jednej strane Sparta, ktorá bola veľkou výzvou a na druhej strane sa mi nechcelo odísť zo Slovenského futbalového zväzu, kde som sa cítil dobre a aj moje pôsobenie pri dvadsaťjednotke bolo úspešné."

Naopak, za najkrajší moment považuje, keď mu prezident SFZ Ján Kováčik zavolal a oslovil ho s ponukou viesť národný tím. "Bol to pre mňa najkrajší moment v kariére. My sme s prezidentom Kováčikom mali dobré vzťahy a zostali sme v kontakte aj po mojom odchode do Sparty. Keď prišiel do Prahy, ozval sa, či si nedáme kávu alebo obed a podebatovali sme. Po tom telefonáte som spočiatku ani nevedel, čo mám povedať, chvíľu trvalo, kým mi to všetko došlo, som za to veľmi rád," uviedol Hapal pre futbalsfz.sk.

Za sebou má dva zápasy - víťazný s Ukrajinou (4:1) v Lige národov a prehru 0:1 v Česku v tej istej súťaži. "Duel s Ukrajinou, v ktorom sme vyhrali 4:1 mi ukázal, že kvalita i nasadenie mužstva je na vysokej úrovni, napriek tomu, že sa ozvali hlasy o sile Ukrajiny, ktorá proti nám nenastúpila v najsilnejšom zložení. V súboji s Českom sme potrebovali vyhrať. Po tom, ako sme inkasovali gól, sme so zápasom nedokázali nič urobiť a prehrali sme 0:1. V týchto zápasoch som videl, že máme dve tváre. Tá pozitívna je, že vieme dávať góly, máme svoju kvalitu, ale máme aj na čom pracovať a čo zlepšovať."

V kvalifikácii EURO 2020 sa Slováci stretnú s Chorvátmi, Maďarmi, Walesom a Azerbajdžanom. "Viem, že v skupine nemáme mužstvá, ktoré dlhodobo patria medzi špičku. Myslím si však, že máme ťažký žreb. Chorvátov treba považovať za topfavorita, veď na nedávnom svetovom šampionáte skončili druhí. S Maďarskom a Walesom to bude otvorený boj. Podľa mňa máme kvalitu na to, aby sme postúpili."

Vianočné sviatky prvýkrát netrávil doma, ale s rodinou v teple. "Bol som rád, že som mohol byť takto s rodinou, na ktorú som v poslednom čase nemal veľa času. Užili sme si to, bol to príjemný čas, počas ktorého som si oddýchol. Do nového roka želám zdravie a nielen pre seba a moju rodinu, ale všetkým fanúšikom a najmä hráčom, bez zdravia to nejde. Lebo len keď budú hráči zdraví, vieme urobiť maximum pre úspech. Fanúšikom, ale aj všetkým ľuďom, ktorí vo futbale pracujú, želám postup na ME a čo najmenej zápasov so smutným koncom," dodal na záver.