Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Havárie na Slovakia Ringu, Rosina bude pokračovať aj v nedeľu

Preteky seriálu MS FIA GT1 a VC Slovenska cestných automobilov na okruhu Slovakia Ring v Orechovej Potôni 18. augusta 2012. Na snímke havarované Lamborghini Gallardo LP 560-4 jazdca Alberta von Thurn und Taxis. Nehoda sa stala počas kvalifikácie na nedelňajšie preteky FIA GT1. Kvalifikácia bola kvôli havárii prerušená na 30 minút. Foto: TASR/Edmund Őrzsik

Orechová Potôň 18. augusta (TASR) - Na okruhu Slovakia Ring pokračoval v sobotu sériou pretekov ESET RACING WEEKEND - MS FIA GT1, Veľká cena Slovenskej republiky cestných automobilov na okruhu.

Doobeda v prvej kvalifikácii na MS FIA GT1 mal šťastie v nešťastí tímový kolega nášho reprezentanta Štefana Rosinu, nemecký jazdec šľachtického pôvodu Albert von Thurn und Taxis. Krátko po štarte havaroval tak, že na poškodenom aute Lamborghini Gallardo LP 560-4 už Rosina nemohol ďalej pokračovať a tak nemecko-slovenská dvojica skončila na poslednom 13. mieste.

"Okamžite zareagovalo vedenie nášho tímu a do štartu poobedňajších kvalifikačných pretekov stihli doviezť na Slovakia Ring nový automobil," povedal pre TASR Š. Rosina a dodal: "Auto však nebolo nastavené na trať okruhu. Bolo vôbec dobré, že nás riaditeľstvo súťaže pustilo do ďalších pretekov, že nám dali výnimku, inde nás mohli vylúčiť. Albert kríva, bolí ho noha, ale nastúpime spolu na štart aj v nedeľu."

Rosina výborne odštartoval, hneď po štarte predbehol dvoch pretekárov, ale po absolvovaní niekoľkých okruhov dostal od riaditeľstva pretekov 10-sekundovú penalizáciu a musel zastaviť v boxoch. "Vedel som o penalizácii už pred štartom, bola to akási kompenzácia za to, že nás riaditeľstvo pustilo na štart. Naše umiestenie to však neovplyvnilo. V nedeľu sa pokúsime dostať z auta všetko, čo sa dá, aj keď Alberta bolí noha, pri chôdzi kríva," uviedol Rosina.

Sobotňajší priebeh podujatia narušili okrem havárie Rosinovho kolegu ďalšie dve nehody. Slovenský hokejista Ľubomír Višňovský v najsilnejšej divízii D4 automobilov s objemom motorov nad 2000 cm3 nezvládol riadenie na svojom Ferrari pri výjazde z druhej zákruty a vo vysokej rýchlosti čelne narazil do bariéry. Napriek hrozivo vyzerajúcej nehode neutrpel žiadne vážne zranenia, menej šťastia však už mal 69-ročný pretekár z Bratislavy, ktorý sa po troch kotrmelcoch prevrátil s vozidlom na strechu a utrpel pri tom vážne poranenie chrbtice. Najstaršieho účastníka pretekov Mariána Rajnohu, nositeľa ocenenia pretekár 20. storočia na Slovensku, transportovali do nemocnice vrtuľníkom vo vážnom stave.

V nedeľu bude podujatie pokračovať sériou súťaží od 7.45 h s plánovaným ukončením cca o 18.50 h. Aj za účasti Štefana Rosinu a domácich a zahraničných pretekárov, sa doobeda uskutoční autogramiáda. Na Slovakia Ring príde aj bývalý motocyklový účastník Rely Dakar Jaroslav Katriňák, ktorý si na aute vyskúša off-road dráhu a zajazdí si aj v Centre bezpečnej jazdy.

výsledky, kvalifikačné preteky pre nedeľňajšie finále (1 hodina): 1. Yelmar Buurman (Hol.), Michael Bartels (Nem.) BMW E89 Z4 1:00:32.986 h, 2. Nicolas Mayr-Melnhof (Rak.), Mathias Lauda (Rak.) BMW E89 Z4 + 3.214 s, 3. Marc Basseng (Nem.), Markus Winkelhock (Nem.) Mercedes-Benz SLS AMG GT3 + 12.730 s, ... 11. . Štefan Rosina (SR), Albert von Thurn und Taxis (Nem.) Lamborghini Gallardo LP 560-4 +1:01.711 min.