Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Šport

Majster Európy učil hendikepovaných ako víťaziť v boccii

Boris Klohna Foto: TASR

Podujatie zorganizovalo ZOM Prešov, občianske združenie ľudí so zdravotným postihnutím.

Prešov 3. júla (TASR) – Priaznivci hry boccia, ktorá je aj paralympijským športom, si zmerali sily v prešovskej bezbariérovej Galérii Abilympiáda na rekreačnom turnaji. Rozhodcom no i najvážnejším kandidátom na víťaza bol čerstvý majster Európy v tomto športe Samuel Andrejčík zo Sniny. Ten napokon aj na tomto turnaji zvíťazil. Podujatie zorganizovalo ZOM Prešov, občianske združenie ľudí so zdravotným postihnutím.

„Ide o turnaj, ktorý má za cieľ propagovať hru boccia ako hru vyvinutú pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, aby sa aj oni mohli aktívne zapojiť do nejakých športových súťaží a my v rámci organizácie ZOM Prešov sme sa rozhodli prispieť k tomu, aby sa tento šport začal rozvíjať a ujal sa aj na východe Slovenska,“ povedal predseda združenia ZOM Prešov Boris Klohna.

Združenie za účelom propagácie hry pre telesne postihnutých založilo aj športový klub a podľa Klohnu by do budúcnosti chceli robiť riadne turnaje v rámci celoslovenských prípadne medzinárodných súťaží. Na tomto rekreačnom turnaji sa zúčastnilo približne 40 zdravých aj telesne postihnutých súťažiacich.

„Keďže je to dosť blízko Sniny, lebo väčšina turnajov sa odohráva ďaleko na západe, tak som sa prišiel pozrieť, akí hráči sú tu, poprípade niekomu poradiť či potiahnuť ho, aby sme mali nových „boccistov“ aj v rámci východného Slovenska,“ vysvetlil aktuálny majster Európy Samuel Andrejčík.

Hra boccia sa hrá s koženými loptami. Každý z hráčov má k dispozícii šesť lôpt, ktoré hádže a jeho cieľom je dostať sa k zameriavacej lopte „jacku“ čo najbližšie. Ten, kto svoje lopty umiestni najbližšie k „jacku“, zvíťazil. Hrá sa na dve víťazné zmeny.