Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Historický okamih: Neymar: Bol to najlepší zápas

Tréner Barcelony Luis Enrique oslavuje s niekoľkými hráčmi víťazstvo nad PSG, 8. marca 2017. Foto: TASR AP

Parížania mali pred odvetou v rukách postupové tromfy, lenže v Barcelone totálne vybuchli. Ustráchaný výkon plný hrubých individuálnych zlyhaní znamenal, že po výprasku sa so súťažou lúčia.

Barcelona 9. marca (TASR) - Španielsky klub FC Barcelona prepísal historické tabuľky futbalovej Ligy majstrov. Žiadnemu tímu sa doposiaľ v rámci vyraďovacích bojov nepodarilo postúpiť po prehre rozdielom štyroch gólov v prvom meraní síl. Katalánsky gigant sa na prahu vyradenia ocitol po tom, ako v parížskom Parku princov po bezkrvnom výkone "padol" hladko 0:4. V stredajšej odvete však tím Luisa Enriqueho deklasoval St. Germain 6:1 a popri senzačnom postupe napísal neuveriteľný príbeh, ktorý zaplní futbalové kroniky.

Barcelona sa bleskovo ujala vedenia. Už v 3. minúte nedorozumenie hosťujúcej obrany a brankára Kevina Trappa potrestal pohotový Luis Suarez - 1:0. V závere prvého polčasu po zaváhaní Marquinhosa a dobiedzaní Andresa Iniestu neustál situáciu Layvin Kurzawa, ktorý si loptu pod tlakom usmernil nešťastne do vlastnej brány - 2:0. Dvojgólový polčasový náskok držal "Barcu" v hre, hoci nehrala oslnivo a v podstate len prijala dva gólové darčeky, ktoré jej súper ponúkol svojimi chybami. Lionel Messi krátko po prestávke ešte viac rozpumpoval búrlivú atmosféru na Camp Nou premenenou jedenástkou po faule Thomasa Meuniera na Neymara. Po hodine hry však na opačnej strane ihriska udrel ako blesk z jasného neba Edinson Cavani, ktorý znížil na 1:3. Barcelončania po inkasovanom góle pôsobili dojmom, že boj o postup už zabalili. Optický klam zafungoval a hostí dokonale učičíkal. V strhujúcom závere sa totiž FCB podarilo "nemožné". Neymar dvoma gólmi vlial mužstvu novú energiu a päťminútový extračas napokon priniesol obrovskú explóziu radosti, keď Neymarov luxusný center usmernil akrobaticky do siete striedajúci Sergi Roberto - 6:1. Zariadil tak postup Barcelony, ktorá sa rekordný desiatykrát v sérii predstaví vo štvrťfinále.

Muž večera Neymar z voleja odvetil, že to bol najlepší zápas v jeho kariére. "Jednoznačne áno. V šatni sme si povedali, že za každých okolností sa pokúsime o nemožné. Sen sa stal skutočnosťou a všetci sme nesmierne šťastní. Vyslali sme súperom odkaz, že sme schopní všetkého. Po góle Cavaniho sa náš postup javil ako stratený, ale pravdou je, že nás zbavil tlaku. V podstate sme už na kvalifikáciu príliš nemysleli, snažili sme sa v prvom rade doviesť zápas do víťazného konca, prípadne pridať ďalší gól a potešiť našich fanúšikov. Na to, čo sa dialo v závere, nemám slov. Pokus Sergiho Roberta tlačil celý štadión vrátane mňa očami do brány a on tam skutočne skončil. Fantázia!," rozplýval sa Neymar.

"Nikdy som nevidel takú dokonalú symbiózu medzi hráčmi a publikom, ktoré ich neustále hnalo vpred. Verili sme v zázrak, motivovala nás túžba dokázať niečo veľkolepé, čo sa predtým nikomu nepodarilo. Parížu sme toho veľa nedovolili, v závere sa všetci hráči súpera zoskupili pred vlastnou šestnástkou a v podstate neprekročili poliacu čiaru. Som presvedčený, že postúpilo lepšie mužstvo, ktoré sa postaralo o nezabudnuteľný večer pre všetkých futbalových fanúšikov," konštatoval Enrique, ktorý prednedávnom ohlásil, že po konci sezóny odíde z lavičky FCB.

Parížania mali pred odvetou v rukách postupové tromfy, lenže v Barcelone totálne vybuchli. Ustráchaný výkon plný hrubých individuálnych zlyhaní znamenal, že po výprasku 1:6 sa so súťažou lúčia. "Postup Barcelony je zaslúžený. Súper nás v prvom polčase vysoko napádal, bolo ťažké prihrať si a udržať loptu dlhšie v našej moci. Po prestávke sme sa zlepšili, na tretí gól sme odpovedali zásahom Ediho (Cavaniho - pozn.), ktorý vniesol do našich radov pokoj. Hráči Barcelony mi vtedy povedali, že postup už je fuč... Pre momenty, ktoré sa udiali v závere, nemám vysvetlenie. Dostali sme tri góly v priebehu siedmich minút, prišli o postup, ale taký niekedy býva futbal. Na tento zápas nikdy nezabudnem. Je to ponaučenie pre nás všetkých, že treba hrať naplno do poslednej sekundy," citoval L'Equipe slová špílmachra PSG Marca Verrattiho.

Hlavný rozhodca Deniz Aytekin nariadil dve kontroverzné jedenástky v prospech Barcelony, na to sa však Verratti nechcel vyhovárať. "Prehrali sme 1:6, ale nie vinou rozhodcu. V prvom rade sme za tento krach zodpovední my hráči," uviedol. Sériový francúzsky šampión sa po vypadnutí môže sústrediť na obhajobu titulu v domácej Ligue 1, v ktorej zaostáva za lídrom AS Monaco o tri body. "Je ťažké prijať takúto prehru. Na druhej strane treba férovo priznať, že sme si o ňu koledovali. Život však ide ďalej, o rok to skúsime znova. Neostáva nám nič iné, len sa teraz pokúsiť získať všetky trofeje na domácej scéne," pridal svoj postreh pravý obranca Thomas Meunier.

Okrem FC Barcelona si miestenku vo štvrťfinále vybojovali aj hráči Realu Madrid, Bayernu Mníchov a Borussie Dortmund. Zvyšných postupujúcich určia budúcotýždňové odvety osemfinále. Žreb štvrťfinále sa uskutoční v piatok 17. marca v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.