Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Dvadsať samovrážd športovcov a jediná otázka: Muselo sa to stať?

Miroslav Hlinka Foto: TASR/Dušan Klein

Tragédia športovca môže byť výsledkom náhleho skratu. V prípade hokejového reprezentanta Miroslava Hlinku to však bolo podľa psychologičky inak, spôsob samovraždy naznačuje dlhodobé trápenie.

Bratislava 15. septembra (Teraz.sk) – Tvrdo na sebe roky pracovali, dostali sa medzi svetovú špičku, stáli pred svojimi národmi s medailami na hrudi. Dosiahli to, o čom snívajú milióny detí na celom svete. Vyrástli, stali sa idolmi a symbolmi mladej generácie. A potom prišiel šok, krátka správa v tlačovej agentúre: Známy športovec odišiel zo sveta z vlastného rozhodnutia, predčasne.

„Čo sa stalo? Prečo sa to stalo?,“ pýtajú sa fanúšikovia. Nechápu, čo dohnalo ich obľúbeného športovca k zúfalému činu. Radi by pomohli, ale už je neskoro.

Aj špičkoví športovci sú len ľudia, nevyhýbajú sa im skraty, depresie, ani ťažké životné situácie, kedy má človek pocit, že je v pasci, z ktorej sa nikdy nemôže dostať.

Dlhé trápenie

V nedeľu sme prišli o hokejového reprezentanta, ktorý pre Slovensko vybojoval tri medaily z majstrovstiev sveta.

Spôsob, akým odišiel Miroslav Hlinka naznačuje, že bol dlhodobo v depresii, alebo ťažkej životnej situácii, ktorú nevedel riešiť. "Nemyslím si, že to bol náhly skrat," povedala pre Teraz.sk psychologička Denisa Máderová.

Na rozdiel od momentálneho skratu, aký sa môže prejaviť skokom z okna, alebo strelným poranením, obesenie si podľa nej vyžaduje určitú prípravu a spravidla mu predchádza dlhšie rozhodovanie. "Spôsob, ktorý zvolil, mohol byť výsledkom dlhodobého tlaku, nespokojnosti s niečím, čo dlhodobo riešil a nevedel vyriešiť," povedala.

"Podľa mojich skúseností s klientami, ktorí spáchali samovraždu takýmto spôsobom, bol za tým dlhodobý depresívny stav a osobné dôvody. Býva to dlhodobo ťažká situácia, z ktorej človek nevie nájsť východisko," konštatuje Máderová.

"Neznamená to, že o tejto situácii museli vždy hovoriť, ale o to intenzívnejšie a hlboko ju prežívali," dodala.

Teraz.sk vám prináša dvadsať príbehov športovcov s tragickým koncom. Všetky spája ako červená niť jediná otázka: Muselo sa to stať?

Smrť Hlinkovho protihráča z Göteborgu

Podľa tureckej tlačovej agentúry Anatolia spáchal ruský hokejový reprezentant, protihráč Miroslava Hlinku z Göteborgu, Roman Ljašenko, 5. júla 2003 na dovolenke v Turecku samovraždu. Príčina tragickej smrti 24-ročného hráča New York Rangers bola záhadou, turecké médiá však priniesli správu, že sa na hotelovej izbe obesil opaskom.

"Roman bol kvalitný hokejista a pôsobil pozitívnym dojmom na ľade a aj mimo neho. Sme v šoku," povedal generálny manažér a tréner Rangers Glen Sather.

Roman Ljašenko
Foto: TASR/AP


Ljašenko odohral v NHL 139 zápasov s bilanciou 14 gólov a 9 asistencií. Rodák z Murmansku reprezentoval Rusko na dvoch majstrovstvách sveta a hral aj vo finálovom zápase v proti Slovensku, kde sa vtedajší zverenci trénera Jána Filca, vrátane Miroslava Hlinku, stali majstrami sveta. V roku 1999 bol kapitánom juniorského výberu do 20 rokov a doviedol svoj tím vo Winnipegu k zlatým medailám. Slováci na tomto šampionáte získali bronz.

Pred 16 rokmi našli mŕtveho legendárneho Dušana Pašeka

Ako vynikajúceho hokejového útočníka a strelca poznala slovenská hokejová verejnosť Dušana Pašeka. Pre hráča s jeho typickou 22 na drese nebol žiadny problém streliť gól a napĺňať tak volanie tribún "Ceco, banán!". Svojím širokým úsmevom a dobrou náladou vedel "nakaziť" svoje okolie. Tým viac šokovala verejnosť a nielen tú športovú, správa o jeho tragickom skone.

V nedeľu 15. marca 1998 preletela Slovenskom tragická správa. V priestoroch bratislavského Club Hotela vtedajší šéf Slovana Bratislava Vladimír Paštinský našiel nehybné telo Dušana Pašeka po tom, čo nereagoval na telefonáty svojich najbližších. Polícia našla na mieste činu pištoľ a prípad uzavrela ako samovraždu, aj na základe listov na rozlúčku.

Archívne foto. Dušan Pašek
Foto: TASR


Dušan Pašek (7. septembra 1960) odohral v československej lige 372 zápasov a súperových brankárov v nich prekonal 187-krát. Za reprezentáciu bývalého Československa odohral 196 zápasov a nastrieľal v nich 69 gólov, čo ho radí na tretie miesto spomedzi Slovákov hrajúcich za ČSSR po Jozefovi Golonkovi (82) a Vincentovi Lukáčovi (70).

Patrí medzi tých, ktorí boli pri historickom titule Slovana (1979/80) vo federálnej lige. Na svetových šampionátoch získal jednu zlatú medailu (1985, Praha), dvakrát striebro (1982 Fínsko, 1983 Nemecko) a raz bronz na MS 1987 v Rakúsku. Je účastníkom dvoch ZOH, v Sarajeve 1984 bol pri zisku strieborných medailí. Okrem Slovana si vo federálnej lige obliekol aj dres v tom čase chýrnej Dukly Jihlava, kde si odkrútil svoje "vojenské" roky.

V roku 1982 ho draftoval klub NHL Minnesota North Stars v 4. kole z 81. miesta, za ktorú v sezóne 1988/89 odohral 48 zápasov. Okrem Slovana a Jihlavy pôsobil počas svojej hráčskej kariéry aj vo švajčiarskom Lugane (1989/90), talianskom Asiagu (1990/91), fínskom Kuopiu (1992/93) a nemeckom Augsburgu (1992/93). V roku 2007 ho uviedli do Siene slávy slovenského hokeja.

Po skončení svojej športovej kariéry (1977-1998) sa dal na funkcionársku a cez Slovan to dotiahol až na najvyšší post v slovenskom hokeji. V decembri 1997 ho na treťom mimoriadnom kongrese SZĽH zvolili za tretieho prezidenta.

Marek Špilár vyskočil z piateho poschodia

Bývalý slovenský futbalový reprezentat Marek Špilár spáchal 7. septembra 2013 samovraždu. Tridsaťosemročný odchovanec stropkovského futbalu vyskočil z okna bratovho bytu na piatom poschodí.

Archívne foto. Slovenská futbalová reprezentácia absolvovala 4. septembra 2002 na štadióne Slovana Bratislava tréning pred prvým kvalifikačným stretnutím s Tureckom v Istanbule 7. septembra. Na sn. sprava Peter Hlinka, Jozef Kožlej a Marek Špilár.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Marek Špilár hrával na pozícii stopéra v slovenských kluboch 1. FC Tatran Prešov a 1. FC Košice, v ktorého drese získal ligový titul aj triumf v domácom pohári. Úspechy na domácej futbalovej scéne mu vyniesli miesto v roku 1997 v ankete Jedenástka roka. Následne v roku 2000 odišiel do Baníka Ostrava, neskôr hrával aj v drese Olomouca a od roku 2003 pôsobil v belgickom tíme Club Bruggy. Futbalovú kariéru ukončil v roku 2006 v japonskom klube Nagoya Grampus Eight.

Špilár pôsobil aj v národnom tíme, ktorého dres si obliekol v 30 reprezentačných stretnutiach.

Bývalý hráč Slovana, Interu a Petržalky Lancz poslal pred skokom sms-ku

Bývalý československý futbalový reprezentant a hráč bratislavských klubov Slovan, Inter a Inter ZŤS Petržalka Ľudovít Lancz spáchal 20. júla 2004 samovraždu skokom z 11. poschodia, poslal pred týmto činom svojej rodine údajne sms správu.

Rozlúčkovú "esemesku" zaslal 40-ročný futbalista predtým, ako po 13.00 h vyskočil z 11. poschodia bytovky na Andrusovovej ulici v Bratislave - Petržalke. Informáciu o poslednom kontakte s rodinou pred osudným smrteľným skutkom poskytla TASR Alena Toševová zo Skupiny pre styk s verejnosťou Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Ako Toševová ďalej uviedla, bývalý prvoligový hráč podľa predbežných výsledkov súdnej pitvy zomrel na následky zranení spôsobených pádom z výšky a neboli zistené žiadne stopy po násilí. Dvojnásobného československého reprezentanta bez známok života našli v utorok krátko po 13.00 h pred spomínanou bytovkou. Privolaný lekár nezistil zavinenie cudzou osobu.

"Zostali sme šokovaní, keď sme sa túto smutnú správu dozvedeli. Nevedeli sme, že by Lajo mal nejaké problémy. Bol to výborný chlap. Hrával s nami v mužstve internacionálov. Neviem si to vysvetliť," povedal na margo tejto tragickej udalosti Dušan Tittel, generálny sekretár SFZ, ktorý s Lanczom dlhé roky hrával v Slovane Bratislava.


Najväčší talent slovenského šorttreku Hanzely spáchal samovraždu

Najmladší z trojice popredných slovenských rýchlokorčuliarov na krátkej dráhe, devätnástročný reprezentant a študent gymnázia Kamil Hanzely, spáchal v pondelok 18. decembra 2001 podvečer samovraždu.

"Je to pre nás šok, nielen po ľudskej stránke, ale aj tej športovej. Kamil pôsobil vyrovnaným dojmom, začalo sa mu na krátkej dráhe dariť a to podľa testov u športových lekárov zaostával za svojimi možnosťami. Počítali sme s ním na januárové MS do Kórejskej republiky i na ME v Grenobli v štafete. Po Greschnerovi a Užákovi bol Hanzely našim najlepším šhorttrekárom, no s juniorským vekom už pretekal medzi seniormi," reagoval na tragickú udalosť Ján Magdoško, prezident Slovenského zväzu rýchlokorčuľovania: "Rovnako v škole, napriek individuálnemu plánu nemal študijné problémy, som z toho šokovaný. Dozvedel som sa to v pondelok o šiestej, Kamila našli zastreleneého doma v garáži."


Náhly skrat a skok z okna

Iba 20-ročný útočník futbalového klubu 1. FC Košice Juraj Kubesa spáchal 10. novembra 2001 večer samovraždu skokom z ôsmeho poschodia obytného domu. Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, čo nástúpil na záverečných 30 minút superligového zápasu s Interom Bratislava. Pravdepodobným motívom jeho činu boli nezhody s priateľkou.

Vo veku 24 rokov zomrel 15. mája 2011 olympijský víťaz v maratóne Keňan Samuel Wanjiru. Zlatý medailista z Pekingu 2008 vyskočil z balkóna svojho domu v meste Nyahururu. Tragickej udalosti predchádzala Wanjiruova hádka s manželkou a ďalšou ženou. Wanjiru následne vyskočil z okna.

Samuel Wanjiru
Foto: TASR/AP


Jeden z najznámejších hongkonských futbalistov spáchal 22. apríla 2011 samovraždu po tom, ako sa pohádal s manželkou. Tridsaťpäťročný bývalý stredopoliar Cheung Sai-ho v piatok v ranných hodinách prišiel domov a po hádke so svojou manželkou vyskočil z okna na 36. poschodí.

Vo veku 28 rokov zomrela 15. júna 2013 ruská štvornásobná majsterka Európy v džude Jelena Ivaščenková. Podľa ruských médií išlo o samovraždu, džudistka vyskočila z okna na 15. poschodí výškového domu. Na život si mala siahnuť preto, že nezískala medailu na OH v Londýne v roku 2012. K úmrtiu prišlo v meste Ťumen.

Depresie

Niekdajší úspešný taliansky cyklista Luca Gelfi spáchal samovraždu 3. januára 2009. Štyridsaťdvaročný bývalý pretekár trpel podľa informácií talianskych médií depresiami. Po Gelfim zostala manželka a syn.

Bývalý juniorský majster sveta na plochej dráhe, Poliak Robert Dados, dobrovoľne odišiel zo života 30. marca 2004 vo veku 27 rokov. Juniorský svetový šampión z roku 1998 trpel niekoľko rokov na vážne depresie a opakovane sa pokúsil o samovraždu. Dvakrát sa lekárom podarilo zachrániť ho, jeho tretí pokus sa napriek enormnému úsiliu lekárov skončil úmrtím talentovaného motoristu.

Robert Dados
Foto: TASR/AP


Priepasť, vlak a výfukové plyny

Špičkového amerického chodca Alberta Heppnera našli 20. februára 2004 mŕtveho v rokline pri San Diegu v Kalifornii. Jeho telo objavili na dne 60 metrov hlbokej priepasti, ktorá sa tiahla pod diaľnicou.

Grécky futbalista Yiannis Koskiniatis spáchal samovraždu po tom, čo ho tréner nezaradil do zostavy na zápas gréckeho pohára s Olympiakosom Pireus. Stalo sa to 29. októbra 2008. Dvadsaťpäťročný Koskiniatis skočil z dvanásťmetrového útesu. "To, že ma nezaradili do zostavy je veľká nespravodlivosť. Už to ďalej neznesiem," napísal v liste, ktorý zanechal na vrchole útesu.

Bývalý futbalista španielskeho klubu FC Barcelona Sergi Lopez Segu sa hodil 4. novembra 2006 pod vlak.

Boxerského majstra Talianska Prisca Perugina našli 21. januára 2001 ležať mŕtveho na železničnej trati v blízkosti juhotalianskeho mestečka Santa Maria Capua Vetere. Podľa talianskej tlače 28-ročný pästiar spáchal samovraždu, keď skočil pod vlak.

Americký plážový volejbalista Mike Whitmarsh, ktorý v roku 1996 na OH v Atlante spoločne s Mikeom Doddom dobyl striebornú medailu, spáchal 19. februára 2009 samovraždu. Whitmarsh sa zadusil výfukovými plynmi zo svojho auta v garáži priateľa v Solana Beach v americkom štáte Kalifornia.

Traja boxeri v priebehu jedného roka

Venezuelský boxer Edwin Valero spáchal 19. apríla 2010 vo svojej cele samovraždu len niekoľko hodín po tom, ako ho polícia zatkla za vraždu vlastnej manželky. Bývalý majster sveta v ľahkej hmotnosti vo verzii WBC usmrtil Jennifer Carolinu Vierovú de Valerovú v hoteli Intercontinental vo Valencii. Valerova manželka zomrela na následky početných bodných rán. Dvadsaťosemročný bývalý šampión v ľahkej váhe sa preslávil tým, že v ringu zdolal všetkých 27 súperov knokautom. Za svoj štýl a výkony v ringu si vyslúžil prezývky "Ink" a "Dynamit".

Edwin Valero
Foto: TASR/AP


Artur Gatti sa obesil 11. júla 2009 v skorých ranných hodinách na drevenom stĺpe schodiska vo výške približne dva metre nad zemou. Boxer sa údajne postavil na stoličku a následne ju pod sebou rozhojdal. Podľa pitevnej správy visel vyše tri hodiny, než sa jeho bezvládne telo zrútilo na zem.

Arturo Gatti
Foto: TASR/AP


Vo veku 57 rokov zomrel 1. júla 2009 bývalý boxerský nikaragujský šampión Alexis Arguello. Starostu hlavného mesta krajiny Arguella našli mŕtveho v jeho dome s priestrelom srdca. Podľa polície si bývalý boxerský šampión v troch váhových kategóriách spôsobil smrteľné zranenie sám s revolverom ráže 9 milimetrov. V čase prevozu do nemocnice bol už mŕtvy.