Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Hochschornerovci budú mať na olympiáde v Londýne svoje zastávky metra

Vodácke dvojičky Peter a Pavol Hochschornerovci Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenskí vodní slalomári Peter a Pavol Hochschornerovci budú mať počas londýnskej letnej olympiády vlastné stanice metra. Medzi 361 zastávkami sa už meno iného slovenského športovca nenachádza.

Londýn 28. marca (TASR) - Slovenskí vodní slalomári Peter a Pavol Hochschornerovci budú mať počas nadchádzajúcich olympijských hier v Londýne svoje vlastné stanice metra. Podzemné trate v hlavnom meste Veľkej Británie dostanú pred blížiacimi sa olympijskými hrami novú tvár i nové mená podľa Londýnskej mapy olympijských legiend a medzi nich patrí aj dvojica trojnásobných olympijských víťazov zo Slovenska.

Na modrej trase, ktorá dostane názov "Veslovania, jachtingu a kanoistiku tak Peter i Pavol budú mať príležitosť vystúpiť na "svojich" staniciach, ktoré majú dlhodobo meno Park Royal a North Ealing. Medzi 361 stanicami sa už meno iného slovenského športovca nenachádza. Pred "Hochšíkmi" má svoju stopku česká slalomárka Štěpánka Hilgertová, na Čechov si Londýnčania spomenuli aj cez desaťbojára Romana Šebrleho či legendárneho bežca Emila Zátopka.

Z centra Londýna sa ľudia k Olympijskému štadiónu počas Hier XXX. olympiády dostanú vchodom do stanice Jesseho Owensa, prestúpia na zastávke Carla Lewisa a pôjdu až k Michaelovi Phelpsovi.


Mapa metra

Dizajnéri Alex Trickett a David Brooks pripravili mapu, na ktorej pomenovali 361 názvov staníc metra podľa slávnych športovcov.

Dočasne tak obyvatelia, fanúšikovia i športovci zabudnú na Picadilly Circus, Baker Street alebo Knightsbridge, pretože počas olympiády budú nastupovať napríklad na staniciach Rafaela Nadala, Nadie Comaneciovej, Miguela Induraina či Michaela Jordana.

Hlavnú olympijskú zastávku hneď pri štadióne pomenovali po americkom plavcovi Michaleovi Phelpsovi, ktorý na OH v Pekingu 2008 vybojoval rekordných osem zlatých medailí. Hneď vedľa nej je stanica Cassiusa Claya, teda pomenovaná podľa pôvodného mena legendárneho boxera Muhammada Aliho.