Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Hochschornerovci obrusovali v Londýne olympijský model

Hochschornerovci Foto: TASR/Martin Baumann

Prioritou bolo testovanie olympijského modelu lode v londýnskom areáli Lee Valley White Water Centre.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Trojnásobní olympijskí víťazi deblisti Pavol a Peter Hochschornerovci pokračujú v mapovaní londýnskeho slalomárskeho kanála. Krátky pobyt sa im opäť vydaril a znovu vyplavil na povrch niektoré zaujímavé detaily.

"Trebárs sme mapovali niektoré úseky, ktoré sa oproti nášmu jesennému pobytu zmenili,"
opisoval vodný terén Peter Hochschorner. "Myslím si, že zjednodušenie padlo na úrodnú pôdu, nie sú až také rozbité, jazda sa stáva plynulejšou."

Prioritou bolo testovanie olympijského modelu lode a Hochschornerovci urobili dobre, že zvažovali každý jeden záchvev svojej deblovky. "Niečo musíme zmeniť v konštrukcii," konkretizujem Peter Hochschorner. "Na jednej z prekážok sme zlomili zadnú špicu, chyba nastala v materiáli, musíme sa vrátiť k staršiemu, osvedčenejšiemu. Inak vajdovka poslúchala a vzbudla podľa mňa aj primeraný záujem."

Špionáž vo vodnom svete spočíva aj v odpozeraní rôznych noviniek a bratia Hochschornerovci vždy vzbudzujú vrcholný záujem. Ako vycítil Peter Hochschorner aj teraz oči viacerých viseli na každom centimetri ich lode. "My sme sa s úlohou akéhosi predvoja noviniek už dávno stotožnili. Pre nás je veľká výhoda, že sme pri zrode a výrobe a že trávime veľa času aj priamo vo výrobnej hale. Sme ako pokusní králici, požadované si odrobíme, v tom dobrom i horšom slova zmysle, v konečnej podobe však s jasnou výhodou pred ostatnými. Môžeme skôr pádlovať v novom modeli a vyvíjať ho, máme náskok, ako prví úplne po ruke. Až potom nasleduje akási špionáž a záujem konkurencie o niečo podobné, alebo navlas rovnaké."

V londýnskom areáli Lee Valley White Water Centre v Broxbourne sa zišla na predolympijských tréningoch početná konkurencia. "Asi by ju vystihovalo 70 percent z tej očakávanej olympijskej," odhaduje Peter Hochschorner. "Všetci sme sa snažili medzi plastovými prekážkami s vyčnievajúcimi dosť ostrými hranami natrénovať čo najviac. Dni sme trávili v dvojfázových tréningoch, so snahou o technické detaily. Kanál je pomerne široký, deblovky nemajú manévrovacie problémy, môžeme sa naplno sústrediť na každý jeden záber."

Hochschornerovci si zvolili vo svojej olympijskej stratégii formu krátkych sústredení. "Je to pestré, bez obáv o ponorkovú chorobu," vysvetľuje Peter Hochschorner. "Pred štyri rokmi sme do ďalekého Pekingu leteli vždy zmierení s dlhšími, a teda psychicky náročnejšími pobytmi. Teraz nám odbúda čas podstatne rýchlejšie a nenastáva ani trochu priestor na nudu."

Týždeň po londýnskom sústredení sa ukážu Hochschornerovci na domácej vode v Čunove a hneď v pondelok, posledný aprílový deň, odletia do Broxbournu na ďalšie sústredenie. Peter Hochschorner: "No a potom už nadviaže na prípravu dôležitý ostrý štart na majstrovstvách Európy v Augsburgu."