Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Dvojzápas Slovenska s ČR: Ramsay dáva jasné pokyny, hráči sa už tešia

Na snímke sprava nový tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a asistent trénera Vladimír Országh. Foto: TASR/Michal Svítok

V kádri Slovenska je niekoľko hráčov, ktorí na jar štartovali sa na MS, jedným z nich je obranca Martin Gernát.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Hokejovú reprezentáciu Slovenska čaká tento týždeň prvá previerka pod vedením nového realizačného tímu. V dvojzápase s Českom v stredu 23. augusta v Třinci a o deň neskôr v Žiline, budú chcieť upraviť negatívnu bilanciu, no najmä spoznať nový systém, ktorý im bude vštepovať kanadský tréner Craig Ramsay.

V kádri Slovenska je niekoľko hráčov, ktorí na jar štartovali sa na MS, jedným z nich je obranca Martin Gernát. "Česi majú mladý tím, ale šance sú na oboch stranách rovnaké. Mám tam troch spoluhráčov z klubu, už sme si aj stihli povedať pár podpichovačných viet. Motivácia v dueloch bude dostatočná, Česi sú naši bratia. Verím, že v oboch zápasoch bude výborná atmosféra. Ja chcem zvíťaziť v každom zápase, inak tomu nebude ani teraz," uviedol Gernát, ktorý v uplynulej sezóne pôsobil v Sparte Praha a momentálne si hľadá angažmán.

S Čechmi sa naposledy Slováci stretli v príprave v apríli 2015 v rámci turnaja Euro Hockey Challenge, na ďalšie meranie síl si tak bývalí federálni spojenci počkali vyše dva roky. V predchádzajúcom vzájomnom zápase v Jihlave sa o jediný gól Slovenska (1:3) postaral Libor Hudáček, zo súčasného kádra si duel pamätajú aj Branislav Konrád, Ladislav Nagy a Radoslav Tybor. S Českom má Slovensko nepriaznivú bilanciu, v 60 dueloch sa z víťazstva tešilo iba v trinástich prípadoch. Sedemkrát sa súperi rozišli zmierlivo, zvyšných 40 zápasov rozhodli vo svoj prospech Česi. Na dvojzápas proti Slovákom nominoval tréner Josef Jandač štrnásť nováčikov, sila jeho tímu tímu je aj napriek tomu veľká. "Chceme vidieť v akcii viacerých hráčov. Sezóna bude veľmi náročná," uviedol Jandač.

Tréner SR Craig Ramsay má za sebou prvý tréning s hráčmi, viac poznatkov mu ale prinesie až samotný zápas. "Neviem, čo môžem od prvého zápasu s Českom očakávať, keďže som na Slovensku veľmi krátko. Ale viem, čo budem požadovať aj očakávať od hráčov. Aby tvrdo pracovali, korčuľovali a zabojovali o svoju šancu. Potrebujem, aby sa päť hráčov vracalo a aby päť hráčov útočilo," vyhlásil na pondelňajšom zraze nový tréner Slovenska.

Kanadskému kormidelníkovi nebude v dvojzápase pomáhať jeho asistent Vladimír Országh, ktorého čakajú klubové povinnosti, spolu však už absolvovali dôležité rozhovory. "Sedeli sme spolu v sobotu, kde sme rozprávali o tom, ako chceme hrať. Ale k podrobnejším veciam sa ešte len dostaneme. Ale tréner chce hrať nátlakovo, priamočiaro, tak ako sa hrá v NHL. Uvidíme, ako to hráči zvládnu," prezradil Országh a priznal, že s pôvodne plánovanou nomináciou mal realizačný tím starosti. "My sme obmedzení tým, že Slovan už hrá KHL, rovnako nemôžeme počítať ani s hráčmi, ktorí zasiahnu do bojov v Lige majstrov. Navyše nám niektorých neuvoľnili kluby. Je to šanca pre mladých hráčov, aby sa ukázali. Tento prvý zraz slúži hlavne na to, aby sa hráči spoznali a najmä aby spoznali systém, ktorý chce tréner Ramsay uplatňovať," povedal Országh. V zápasoch pôjde pochopiteľne o výsledok, Slovákom však aj o niečo viac. "Je to príprava, ide naozaj o to, ako sú hráči schopní prijať systém nového trénera. Je dôležité spoznať hráčov aj z toho hľadiska, ako sú na tom po hokejovej i mentálnej stránke, a aby si s nimi vedel predstaviť nejakú spoluprácu do budúcnosti," dodal Országh.

Hráči sa na zápas tešia, v kabíne je vraj cítiť čaro nepoznaného a netrpezlivosť predštartovej fázy. "Tešíme sa, sme zvedaví, čo nás čaká. Nový tréner chce hrať dynamický štýl, čo mne vyhovuje," prezradil Marek Hovorka, ktorý by sa v zápase mohol objaviť v košickom trojzáprahu Nagy-Hovorka-Koyš. "Uvidíme, necháme sa prekvapiť," dodal najproduktívnejší hráč vlaňajšieho ročníka Tipsport Ligy.

Nominácia SR na zápasy s Českom: 

brankári: Samuel Baroš (HKM Zvolen), Tomáš Tomek (MsHK Žilina), Branislav Konrád (HC Olomouc/ČR)
obrancovia: Ján Brejčák (HK Poprad), Oldrich Kotvan (BK Mladá Boleslav/ČR), Peter Čerešňák (HC Plzeň 1929/ČR), Martin Gernát (HC Sparta Praha/ČR), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha/ČR), Matúš Holenda, Ladislav Romančík (obaja Dukla Trenčín), Erik Černák (Syracuse Crunch/USA – AHL)
útočníci: Marek Hovorka, Patrik Koyš, Ladislav Nagy (všetci HC Košice), Matúš Sukeľ (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Radoslav Macík, Matej Paulovič (obaja HK Nitra), Patrik Svitana (HK Poprad), Marek Zagrapan (EHC Winterthur/Švajč.), Dávid Buc (HC Olomouc/ČR), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR), Radoslav Tybor (HC Vítkovice Ridera/ČR), Libor Hudáček (Örebro Hockey/Švéd.)