Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Európska univerzitná hokejová liga vstúpi do 2. sezóny, chváli ju Filc

logo súťaže Foto: euhl.eu

Prvý zápas sezóny EUHL je na programe už v pondelok 27. októbra na Zimnom štadióne V. Dzurillu, kde sa o 17.00 stretne Slavia STU Bratislava s Univerzitou Tomáša Baťu v Zlíne.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Európska univerzitná hokejová liga (EUHL) vstupuje do svojej druhej sezóny. Projekt, v ktorého prvom ročníku štartovalo šesť tímov zložených zo študentov slovenských a českých univerzít a vysokých škôl, ukázal svoju životaschopnosť a rozrastá sa o ďalšie tri celky.

Tímy z troch štátov

V sezóne 2014/2015 sa v EUHL predstavia tímy zo Slovenska, Česka a Rakúska - Slavia STU Bratislava, Paneuropa Kings (Paneurópska vysoká škola PEVS, Bratislava), Diplomats Pressburg (Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha o.p.s., Vzdelávací a konzultačný inštitút v Bratislave), Gladiators Trenčín (City University, Vysoká škola Managementu + Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka), Univerzita Mateja Bela Banská Bystrica, ďalej Univerzita Karlova v Prahe, Akademici Plzeň (Zapadočeská Univerzita + Lekárska fakulta UK), Univerzita Tomáša Baťu v Zlíne a UHT Dukes Graz (University of Graz). Titul obhajuje Univerzita Karlova, ktorej hráči získali Trofej Ľubomíra Sekeráša (Sekeras Championship Trophy) pomenovanú po bývalom slovenskom reprezentantovi a spoluzakladateľovi projektu. Na pohári vážiacom viac ako 20 kg sa v súčasnosti gravírujú mená víťazov.

"V minulej sezóne sme zaznamenali úspech, ktorý sme nečakali. Chlapcov, ktorí končia v juniorskom hokeji, je veľmi veľa. My im vytvárame podmienky, aby mohli pokračovať v hokejovom raste a zároveň popritom naďalej študovať na vysokej škole. Po ukončení štúdia sa môžu potom rozhodnúť, akou cestou sa chcú vydať. Sme teda akýmsi mostom, ktorý spája juniorský a profesionálny hokej," uviedol na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave prezident Európskej univerzitnej hokejovej asociácie (EUHA) a zakladateľ EUHL Jaroslav Straka, ktorý v minulosti hral v systéme amerických univerzitných súťaží NCAA.

Intro EUHL:





Myšlienka vytvorenia európskej univerzitnej ligy natoľko uchvátila niekdajšieho reprezentačného obrancu Ľubomíra Sekeráša, že v prvom ročníku sa rozhodol z vlastného vrecka zafinancovať súťaž. Postupne EUHA získala niekoľkých zaujímavých sponzorov. "Projekt slovne či mediálne podporilo aj viacero bývalých či súčasných hokejistov - Zdeno Chára, Marián Gáborík, Marián Hossa, Milan Bartovič, Richard Lintner, Branko Radivojevič, Ján Pardavý, Róbert Petrovický, Peter Šťastný, zo zahraničných hráčov naposledy vyjadril podporu legendárny český brankár Dominik Hašek. Bývalých hráčov máme aj na striedačkách tímov, napríklad Marián Smerčiak trénuje Gladiators Trenčín, Pavel Vostřák zasa Akademikov Plzeň," povedal Ľubomír Sekeráš.

Chcú expandovať

Na snímke druhý zľava predseda predseda Európskej univerzitnej hokejovej asociácie (European University Hockey Association - EUHA) Jaroslav Straka, tretí zľava podpredseda EUHA Ľubomír Sekeráš a vpravo zástupca EUHA Peter Špankovič počas vlaňajšej TB.
Foto: TASR/Martin Baumann
EUHL má ambíciu sa rozšíriť okrem Slovenska, Česka a Rakúska aj do ďalších krajín Európy. V plánoch ambiciózneho projektu, ktorý má motto "Budúcnosť hokeja je vo vzdelaní", sa počíta v horizonte troch-štyroch rokov s vytvorením štyroch európskych divízií - Východnej (tímy zo Slovenska, Česka, Maďarska, Rakúska), Západnej (Nemecko I, Francúzsko, Belgicko, Holandsko), Severnej (Švédsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko) a Južnej (Nemecko II, Rakúsko II, Švajčiarsko, Slovinsko).

"Východná Európa bola pre nás iba začiatkom, kde sme tento projekt rozvinuli. Môžem prezradiť, že už nás oslovili univerzity zo Švédska a Fínska, ktoré by mohli založiť Severnú divíziu. Patrila by pod EUHL, ale organizovala by si zápasy sama. Takisto pracujeme na tom, aby po roku opäť prišiel na Slovensko výber amerických univerzít, ktorý by mohol odohrať jeden-dva zápasy s výberom EUHL," načrtol pre TASR plány Jaroslav Straka. Pri rozširovaní chcú organizátori uprednostniť kvalitu pred kvantitou. "Všetko záleží na finančných možnostiach univerzít. Pri ďalšom rozšírení Východnej divízie ju budeme môcť rozdeliť na dve skupiny, čím sa znížia cestovné náklady tímov," doplnil šéf EUHA, riadiaceho orgánu univerzitnej ligy.

Bývalému trénerovi repre sa projekt páči

Ján Filc.
Foto: TASR
Na tlačovej konferencii nechýbali ani Ján Filc a Richard Lintner, ktorí takisto vyjadrili podporu projektu a vysoko ocenili prínos súťaže. "Situácia je vážna v tom, že príliš veľa športovcov po uplynutí juniorského veku končí s aktívnym športovaním z dôvodu časového nesúladu medzi nárokmi štúdia na škole a profesionálneho športu. Myslím si, že tento projekt plne vyhovuje zámeru dať hráčom možnosť to skĺbiť. Už dnes je v Bratislave zhruba 50 hráčov, ktorí by chceli aktívne pokračovať v kariére, no nemôžu a viacerí sa rozhodli pre štúdium. Vidím v tom perspektívu aj pre stredoškolákov, ktorí budú mať alternatívu možného prepojenia svojej športovej aktivity so štúdiom a možno tak budú viac venovať pozornosti štúdiu na strednej škole," vyslovil sa tréner majstrov sveta z Göteborgu 2002 Ján Filc.

Richard Lintner. Na snímke hokejista Richard Lintner.
Foto: TASR/Michal Svítok
Na tieto slová nadviazal jeho bývalý zverenec v národnom tíme a stále aktívny obranca Richard Lintner: "Tento projekt by mohol byť riešením problému konca kariéry hráčov z dôvodu vzdelávania. Hokej ako šport číslo jeden na Slovensku by mal mať ambíciu byť vzorom pre ostatné športy a celú spoločnosť. Organizovanie takejto ligy môže byť jedným z mnoho nástrojov, ako sa do tejto pozície dostať. Vysoko oceňujem aktivity organizátorov súťaže, po vlaňajšej sezóne si ešte zvýšili latku a stavajú veľmi pekný produkt."

V utorok zároveň podpísala predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Katarína Stoláriková a prezident EUHA Jaroslav Straka memorandum o vzájomnej spolupráci. Záštitu nad druhým ročníkom súťaže prevzal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini. "Tento projekt ma oslovil najmä svojou ambíciou budovať u študentov vzťah k svojej alma mater a podporovať súdržnosť komunity študentov. Rovnako pozitívne vnímam aj prepájanie vzdelávania a športových aktivít, ktoré skvalitňuje podmienky života vysokoškolákov," uviedla Stoláriková.

V novom ročníku EUHL sa v základnej časti stretne deväť tímov systémom každý s každým. Do play off postúpia štyri najlepšie tímy po základnej časti. Vo vyraďovačke sa hrá na dve víťazné stretnutia, víťazi 1. kôl postúpia do finále. Prvý zápas sezóny je na programe už v pondelok 27. októbra na Zimnom štadióne V. Dzurillu, kde sa o 17.00 stretne Slavia STU Bratislava s Univerzitou Tomáša Baťu v Zlíne.



Zúčastnené tímy:

Slavia STU – Slovenská Technická Univerzita, Bratislava

Paneuropa Kings – Paneuropska vysoká škola PEVS, Bratislava

Diplomats Pressburg – Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha o.p.s., Vzdelávací a konzultačný inštitút v Bratislave

Gladiators Trenčín – City University, Vysoká škola Managementu + Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka, Trenčín

UMB Banská Bystrica – Univerzita Mateja Bela, Banská Bystrica

UK Praha – Univerzita Karlova, Praha

Akademici Plzeň – Zapadočeská Univerzita + Lekárska fakulta UK

UTB Zlín – Univerzita Tomáša Baťu, Zlín

UHT Dukes Graz – University of Graz / University of Technology / Medical University / University of Leoben