Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

LIGA MAJSTROV: Košičan Spilar pred Fribourgom: Očakávam vysoké tempo

Na snímke uprostred hráč Košíc Gabriel Spilar. Foto: TASR/František Iván

Hokejisti HC Košice nastúpia v utorok 4. októbra na šesťnásťfinálový zápas Ligy majstrov proti švajčiarskemu tímu Fribourg-Gottéron.

Košice 3. októbra (TASR) - Hokejisti HC Košice nastúpia v utorok 4. októbra na 16-finálový zápas Ligy majstrov proti švajčiarskemu tímu Fribourg-Gottéron. V domácej Tipsport lige sa prezentujú výbornou formou, ale tréner Rostislav Čada i útočník Gabriel Spilar vedia, že švajčiarsky tím bude súper z vysokej výkonnostnej kategórie.

Košičania sa do vyraďovacej fázy Ligy majstrov dostali napriek tomu, že v základnej M-skupine prehrali tri zo štyroch zápasov. O ich postupe rozhodli štyri góly vo víťaznom zápase na ľade rakúskeho tímu Black Wings Linz. "Oceliari" uzavreli účinkovanie v základnej skupine začiatkom septembra a odvtedy sa prezentujú výbornou formou. Do najvyššej slovenskej súťaže vstúpili ideálne a v nedávnych kolách sa im strelecky mimoriadne darí. Ich formu naposledy pocítili hráči Martina, ktorí si zo Steel arény odniesli prehru 3:9. "Vždy sa sústredíme iba na nasledujúci zápas, takže doteraz sme na Fribourg veľmi nemysleli a naplno sme bojovali v domácej lige. Teraz však už svoju pozornosť smerujeme na Ligu majstrov," uviedol brankár Košíc Miroslav Kopřiva.



Hráči tímu Fribourg-Gottéron majú v domácej lige úplne iné starosti. Po desiatich odohratých zápasoch sú na predposlednom 11-tom mieste NLA a na konte majú iba dve víťazstvá. Situáciu sa vedenie klubu rozhodlo riešiť výmenou trénera a hlavného kouča Gerda Zenhäuserna nahradil Larry Huras. Švajčiarsky tím má na súpiske viacero zvučných mien, no nie všetky sa v Košiciach predstavia. Produktívny útočník Andrej Bykov získal v 9-tich zápasoch najvyššej švajčiarskej ligy 9 bodov (3+6), ale v sobotnom stretnutí proti Zugu pre zranenie nehral. Do sezóny ešte nezasiahol zranený Američan Greg Mauldin a otázny je štart fínskeho majstra sveta Anttiho Pihlsröma, ktorému 8. októbra vyprší kontrakt a podľa denníka La Liberté mu vedenie klubu nepredloží nový. "O našom súperovi vieme, že majú veľa silných individualít ako Červenka či Ritola. Ak sú moje informácie správne, tak malo k 1. októbru prísť k zmene trénera," uviedol pre TASR tréner HC Košice Rostislav Čada.

Jeho zverenci sú pred prvým 16-finálovým zápasom víťazne naladení. "Zápasy idú rýchlo po sebe, čas na regeneráciu nie je veľký. Budeme znovu chcieť dobre korčuľovať a mať taký pohyb, aký sme mali v zápase s Martinom," poznamenal český tréner. Košičania majú nedávnu skúsenosť so švajčiarskym hokejom, keďže v M-skupine odohrali dva zápasy so silným SC Bern. Tie môžu byť výhodou. "Bude to zápas vo vysokom tempe. Švajčiari výborne korčuľujú a v krvi majú to, že dodržia, čo si povedia. Nie je to veľmi o individuálnom riešení akcií a improvizácii, takže bude pre nás ťažšie sa presadiť," povedal pre TASR útočník Gabriel Spilar.



V uplynulom domácom zápase s Martinom) sa Košičania mohli oprieť aj o výdatnú divácku podporu. Takmer 6500 divákov hnalo domácich vpred a tým by sa žičlivá atmosféra zišla aj v utorok od 19.45 h. "Chceme, aby diváci prišli v čo najvyššom počte. Uvidia výborné európske mužstvo a verím, že aj dobrý hokej. Dúfam, že prídu vo veľkom počte," dodal Gabriel Spilar.