Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Chytráci a skeptici Cígera pred hokejovým šampionátom nerozladili

Slovenskí hokejoví reprezentanti na bratislavskom letisku M. R. Štefánika pred odletom do dejiska 80. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa uskutočnia v ruských mestách Moskva a Petrohrad. Na snímke tréner reprezentácie Zdeno Cíger 4. mája 2016. Foto: TASR - Martin Baumann

Cígerov realizačný tím zažil v tejto sezóne turbulentné obdobie. Po vyhlásení bojkotu reprezentácie si začal raziť vlastnú cestu generačnej obmeny, ktorej výsledkom bola záverečná nominácia na MS.

Bratislava 4. mája (TASR) - Ani kopa "chytráckych" telefonátov a správ skeptickej verejnosti nerozladila Zdena Cígera pred hokejovým šampionátom v Rusku. Hoci cíti jej tlak, sústredí sa výlučne na vstup svojich zverencov do MS a želá si, aby bol úspešný. Len tak môže mladá slovenská reprezentácia podľa kouča získať potrebnú psychickú silu, zbaviť sa nervozity a postupnými krokmi napredovať za uspokojivým výsledkom.

Cígerov realizačný tím zažil v tejto sezóne turbulentné obdobie. Po vyhlásení bojkotu reprezentácie si začal raziť vlastnú cestu generačnej obmeny, ktorej výsledkom bola záverečná nominácia na MS v Rusku. Na jej základe si šampionátovú premiéru odbije až osem nováčikov. Cígerov tím ambície síce má, no tréner nehovorí o nich konkrétne. "Nebudem hovoriť, čo by malo byť alebo čo bude. Musíme myslieť na prvý zápas, ten je podstatný. Ním sa musíme naštartovať, rozbehnúť a ísť ďalej. Mužstvo sa vyvinulo tak, ako sme čakali. Nemysleli sme si, že starší hráči pôjdu s nami a takto je to dobré. Samozrejme, musia byť aj výsledky. Dúfam, že chalani to pochopia správne a pôjdu do toho," zaželal si Cíger.

Okrem úspešného štartu si praje, aby sa jeho zverenci nepoddali tlaku z vonkajšieho prostredia. Nervozitu pritom cíti aj sám, ale len tú zdravú, športovú. "Nebudem tajiť, cítim tlak. Ale to je normálne, pretože dobrý športovec chce vždy vyhrať. Mal by mať aj zodpovednosť a v tomto prípade najmä voči národu. Každý to bude prežívať, bude tým žiť, ale my sa musíme pozerať len sami na seba" uviedol kouč.

V uplynulých dňoch sa stretol s mnohými neformálnymi konfrontáciami s verejnosťou. Témami boli skladba mužstva, zloženie formácií či neúčasť Mareka Hrivíka v národnom tíme. "Dostal som kopu 'chytráckych' telefónov a správ, do mailu mi ľudia písali dokonca konkrétne nominácie," ozrejmil Cíger. Na hluchého sa nehral, naopak, všetku zodpovednosť za reprezentačný výber vzal na seba. "Nesmieme si to všímať, musíme sa sústrediť na našu hru, aby sme boli trpezliví a pokojní. Poviem to tak ľudovo, nemali by sme sa zbytočne opúšťať."

Keďže slovenský hokej registruje od zisku helsinského striebra výsledkový prepad, o ambíciách sa hovorí ťažšie a čoraz abstraktnejšie. Inak tomu nie je ani pred Petrohradom. Podľa Cígera sú akékoľvek všeobecné odhady zbytočné a dôležitá len jediná vec. "Prvý zápas. Musíme naň myslieť, zvládnuť ho a postupne ísť ďalej. Všetko od toho závisí. Ak sa nám vydarí, aj psychika mužstva pôjde hore a bude sa nám dariť. A ak takto postupne budeme zvládať malé kroky, môže z toho vzniknúť nejaký úspešný výsledok," konštatoval Cíger.

Niektorí ľudia za 46-ročným kormidelníkom stoja a podporujú realizáciu jeho myšlienok o generačnej obmene reprezentácie. Iní sú v tejto otázke zasa veľmi skeptickí, navyše predpovedajú neodvratný zostup do nižšej kategórie. Práve skladba ideálneho mužstva, ktoré by vyhovovalo obom stranám názorovej barikády, bola pre Cígera v tejto sezóne problémom číslo jeden. "Stále sme narážali na rovnaké problémy, buď zranenia, alebo nám chalani jednoducho odmietli prísť. Konečná nominácia je však na svete a pracujeme s tým, čo máme. Ostatné ma už nezaujíma," prezradil Cíger.

Šéf slovenskej striedačky sa na šampionát do Ruska vráti v trénerskej funkcii po deviatich rokoch. Na moskovských MS v 2007 sa zúčastnil ako asistent Júliusa Šuplera spoločne so svojím súčasným kolegom Miroslavom Miklošovičom, no veľa spomienok si naň neuchoval. "Nič zvláštne sa tam neudialo, bolo to normálne. Neurobili sme nič zlé, ale na druhej strane ani veľa dobrého. Boli to priemerné majstrovstvá aj z hľadiska atmosféry. Oproti tomu som teraz v inej situácii a hlavná zodpovednosť bude na mne, čo si uvedomujem," konštatoval. Oveľa radšej ako na štvrťfinálový koniec v Moskve spomína na petrohradské striebro spred šestnástich rokov. Vtedajšieho tímového ducha dá za príklad aj svojmu súčasnému výberu. "Vtedy všetci sledovali hokej. Mužstvo bolo založené na tímovom duchu, jednoduchých chlapcoch. O to bol úspech, ktorí dosiahli, váženejší a cennejší."