Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

HRDINA: Daňo vymenil hokejku a v nájazdoch rozhodol o triumfe

Na snímke Marko Daňo. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mladík z Columbusu ukázal nervy zo železa a vybojoval pre Slovensko prvé dva body v úvodnom vystúpení na svetovom šampionáte.

Ostrava 2. mája (TASR) - Marko Daňo sa stal hrdinom úvodného súboja slovenských hokejistov na MS v Ostrave. Po tom, čo zápas za stavu 3:3 dospel do záverečného rozstrelu, premenil v šiestej sérii rozhodujúci nájazd a vlial tak radosť na slovenskú striedačku.

"Mohli sme mať tri body, ale sme šťastní aj za dva. Bol to náročný zápas. Dáni hrali dobre, zodpovedne bránili, boli nebezpeční z protiútokov a my sme sa dlho nevedeli strelecky presadiť. Snažili sme sa čo najviac strieľať na súperovu bránku, ale ich brankár mal svoj deň. Chytal veľmi dobre," chválil Daňo dánskeho gólmana Patricka Galbraitha.



Slovenský útočník Marko Daňo (vpravo) premieňa samostatný nájazd počas zápasu základnej B-skupiny Slovensko - Dánsko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Ostrava, 2. mája 2015
Foto: TASR/Michal Svítok




Samostatné nájazdy Slovákom v záverečnej príprave nevychádzali, keď prehrali všetky tri rozstrely. Ani proti Dánom prvý nájazd Marián Gáborík nepremenil (nedal ani svoj druhý), potom však Marek Viedenský zamieril presne ku žrdi a vyrovnal na priebežných 1:1. "Vždy sa snažím takto zakončovať. Vo Fínsku sme mali na konci tréningu nájazdy a keď sme tri nedali, tak sme dostali pokutu. Musel som si niečo vymyslieť, aby som neplatil a robím to skoro stále," poznamenal Viedenský.

V ďalších troch sériách strelci neuspeli, kouč Vladimír Vůjtek sa tak spýtal do "pléna", kto si verí. "Rozhodlo Markovo sebavedomie. Sám si povedal, že chce na nájazd," prezradil tréner. Daňo, ktorý si rozstrely vyskúšal aj na konci klubovej sezóny v Springfielde, výzvu prijal, postavil sa k puku, tesne pred brankárom ním zamiešal, naznačil ramenami pohyb a namieril presne do pravého horného rohu. "Vymenil som si hokejku za čerstvú a išiel na to. Prvýkrát som ju použil, asi si ju nechám aj v ďalších zápasoch," usmieval sa mladý útočník. Od začiatku bol presvedčený, že skóruje. "Chcel som brankára trochu rozhodiť, vidieť jeho pohyb, čo spraví. Videl som, že sa trochu otvoril priestor nad vyrážačkou. Skúsil som tam vystreliť a našťastie, padlo to tam," spokojne konštatoval.

Zápas začal Daňo v treťom útoku po boku Tomáša Surového a Libora Hudáčka, vzhľadom na nepriaznivý stav však tréner pomiešal lajny a od tretej tretiny presunul dravého krídelníka do prvej formácie k Tomášovi Kopeckému a Mariánovi Gáboríkovi. "Tréner sa snažil hru oživiť. Myslím si, že sme si spolu sadli. Hráme všetci v zámorí, máme zaužívaný podobný štýl," pochvaľoval si mladík z Columbusu súhru s oveľa skúsenejšími hráčmi NHL. Prechod z užšej zámorskej plochy na širšie ostravské "letisko" mu ako dobrému korčuliarovi problém nerobil. "Na väčšom klzisku je viac priestoru, musíme veľa korčuľovať a najmä robiť krátke striedania, lebo to máme ďaleko na striedačku. Treba rýchlo vystriedať, ináč tam zostane človek zavarený na minútu a pol."

Počas zápasu zasiahla Daňa do tváre prudká strela, po čom bol značne otrasený, stretnutie však dohral. "Trafil ma tečovaný puk. Nevedel som, či to náhodou nemám rozseknuté, bolo to bolestivé, tak som radšej odkorčuľoval na striedačku. Ale som v pohode," uistil 20-ročný útočník, ktorý si na šampionáte vybral dres s číslom 56. "Preniesol som si ho z Columbusu. Čísla sa po dobrej sezóne nemenia, aj Marián Gáborík si ponechal dvanástku z Los Angeles."

Slováci sa proti severanom rozbiehali pomaly, tempo chytili až v druhej tretine a až v tretej za stavu 0:1 sa presadili aj strelecky. "Mali sme inú predstavu o začiatku. Možno to bolo tou nervozitou. V ďalších dvoch tretinách sme však ukázali, že vieme hrať hokej a po prvom strelenom góle nervozita opadla. Dokázali sme si vytvoriť množstvo šancí, čo je pozitívum a dobrý signál pred ďalšími zápasmi. Skákalo nám to tam na čiare, nechcelo to zísť do siete. Musíme asi vycentrovať hokejky a verím, že v ďalších zápasoch šance využijeme aj na góly," dodal Daňo.

Prečítajte si tiež:
VIDEO: Boli to nervy. Slováci zlomili Dánov v nájazdoch, rozhodol Daňo
Tatar nechal smútok za oceánom, je pripravený hrať už proti Bielorusom