Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slováci zbabrali prípravný zápas v Rige, s Lotyšskom prehrali 1:5

Na snímke smutní slovenskí hokejisti, v pozadí tréner Vladimír Vůjtek, archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Slováci v zostave už aj s tromi posilami z NHL nezachytili úvodnú tretinu, v ktorej trikrát inkasovali.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti si v záverečnej príprave na májové MS v Prahe a Ostrave zapísali piatu prehru, v piatok v rámci Euro Hockey Challenge podľahli v Rige domácim Lotyšom hladko 1:5.



Slováci v zostave už aj s tromi posilami z NHL (Andrej Meszároš, Tomáš Kopecký, Richard Pánik) nezachytili úvodnú tretinu, v nej dopriali zohratejšiemu súperovi príliš veľa priestoru, čoho výsledkom boli tri inkasované góly v sieti Jána Laca, dva z hokejky Janisa Spruktsa. Novozložené slovenské formácie si začali ako-tak rozumieť až v druhom dejstve, no útočníci narážali v koncovke na pozorného Edgarsa Masalskisa. Naopak, ďalšiu nedôslednosť v obrane hostí potrestal v závere tretiny Roberts Bukarts, ktorý v presilovke zvýšil na 4:0. Slováci sa dočkali gólu až v 42. minúte, keď nahodený puk od Milana Jurčinu skončil aj vďaka cloneniu Richarda Pánika v lotyšskej sieti. Záverečné slovo však patrilo domácemu kapitánovi Kasparsovi Daugavinšovi, ktorý sekundu pred koncom stretnutia efektne premenil nariadené trestné strieľanie a spečatil výsledok na konečných 5:1.



V 24. vzájomnom súboji s pobaltským tímom tak zaznamenali Slováci šiestu prehru, okrem toho dosiahli aj 15 víťazstiev a tri remízy pri celkovom skóre 82:54.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka majú po siedmich odohraných zápasoch v príprave na konte dve víťazstvá, tri prehry v riadnom hracom čase a dve po nájazdoch. S Lotyšmi si v Riga Aréne zmerajú sily aj v sobotu o 16.00, čo bude pre Slovákov generálka na MS.


Euro Hockey Challenge:

Lotyšsko - Slovensko 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)
Góly:
13. Sprukts (Cibulskis, Bukarts), 17. Cipulis (Saulietis, Berzinš), 19. Sprukts (M. Redlihs, Bukarts), 40. Bukarts (M. Redlihs), 60. Daugavinš (z tr. strieľania) - 42. Jurčina (Pánik). Rozhodcovia: Odins, Griskevics - Jakovlevs, Jucers (všetci Lot.), vylúčení: 4:4, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0.

Lotyšsko: Masalskis – K. Redlihs, Jerofejevs, Sotnieks, Galvinš, Cibulskis, Širokovs, Demiters, M. Jass – M. Redlihs, Sprukts, Bukarts - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - Cipulis, Berzinš, Saulietis - K. Jass, Abols, Bajaruns - Lipsbergs

Slovensko: Laco – Meszároš, Graňák, Ďaloga, Mikuš, Jurčina, Sersen, Jaroš, Baranka - Nagy, Kopecký, Réway - Tybor, Viedenský, Miklík - Pánik, Bližňák, Bartovič - Sýkora, Surový, L. Hudáček


Zbabraná prvá tretina

Zápas mal svižný úvod, už po pár sekundách sa rútil po ľavom krídle do šance Džerinš, no Laco odolal jeho nájazdu. Na opačnej strane klziska sa dostali do prečíslenia Tybor s Miklíkom, prvý menovaný napálil puk iba do Masalskisa. Následne si Slováci vydýchli, keď Bukartsovu strelu po prihrávke M. Redlihsa v poslednej chvíli zrazila obrana hostí do bezpečia. V 13. minúte už ale pykali, pri vylúčení Meszároša nechali brániaci hráči príliš veľa priestoru Spruktsovi, ktorý sa natlačil pred bránku a bekhendom prekonal Laca. Lotyši tak využili hneď svoju prvú presilovku. O okamžitú odpoveď sa snažil Nagy, ktorý sa predral pred Masalskisa a chýbal mu iba kúsok, aby jeho bekhendový pokus skončil v sieti. Hlavný rozdiel v hre oboch tímov bol v bránení vo vlastnom obrannom pásme, Slováci v ňom nedôsledne pokrývali súperových hráčov a často pôsobili iba dojmom pasívne prizerajúcich štatistov. V 16. minúte ešte Bukarts minul odkrytú Lacovu bránku, no o minútu Viedenský nezachytil pohyb Saulietisa a ten vyzval na skórovanie voľného Cipulisa - 2:0. Tretí lotyšský úder prišiel v 19. minúte po ďalšom vyšachovaní slovenskej defenzívy, keď Bukartsovu strieľanú prihrávku jemným tečom usmernil za Lacov chrbát Sprukts.

Časté vylúčenia

V druhej časti hostia zlepšili pohyb a začali sa viac tlačiť do zakončenia. V 24. minúte zavrel domácich v ich obrannom pásme tretí slovenský útok, od mantinelu si nakorčuľoval pred bránku zadák Sersen, puk však za Masalaskisa neprepasíroval. Vzápätí neuspel Kopecký v bezprostrednej blízkosti pred lotyšským brankárom. V presilovke domácich potom prešiel slovenskou obranou ako nôž maslom Džerinš, jeho sólo zastavil až Laco. Diváci v týchto momentoch boli svedkami vyrovnaného hokeja, v 34. min obkrúžil pred kruhmi na buly Nagy a iba tesne minul súperovu bránku. Domáci išli do šatne napokon so štvorgólovým náskokom, v závere tretiny využil početnú výhodu Bukarts, ktorý sa po Spruktsovej akcii najlepšie zorientoval pred bránkou.

Kuriózny gól

Hráči spod Tatier sa dočkali vytúženého gólu až na začiatku tretej tretiny, keď Jurčinovo nahodenie z diaľky skončilo aj vďaka výbornému cloneniu Pánika až za chrbtom Masalskisa - 4:1. Hostia ožili, útočili však "do plných" a pred lotyšskú bránku sa prebíjali iba veľmi ťažko. V 47. minúte sa Hudáček pri ojedinelej akcii prekľučkoval pred Masalskisa, na lepšiu koncovku nemal priestor. Lotyši si v závere v pohode kontrolovali výsledok, keď dokázali držať hru ďaleko od vlastnej bránky a nepripustili už žiadne zdramatizovanie zápasu. V poslednej sekunde ešte zatiahol ručnú brzdu pri sóle Daugavinša Graňák a rozhodcovia nariadili trestné strieľanie, ktoré domáci kapitán efektne premenil a stanovil konečný rezultát na 5:1.

Hlasy po zápase:

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Súpera sme nepoznali, v prvej tretine nás prekvapil taktikou, ktorú sme nečakali. Lotyši vysunuli až dvoch hráčov na našu modrú čiaru a nám to robilo veľké problémy. Nestíhali sme, prečísľovali nás, dali nám v úvodnej tretine tri góly a prakticky rozhodli zápas. Od druhej tretiny sme sa zlepšili a stretnutie už bolo potom vyrovnané. Samozrejme, súperov náskok sme už nedokázali dohnať. Napriek prehre si myslím, že sa v našej hre vyskytli aj dobré momenty, bohužiaľ sme nedali góly. V zajtrajšom zápase prídu zmeny, v útoku nastúpi už aj Marko Daňo."

Ďalšie výsledky Euro Hockey Challenge:

Bielorusko - Nórsko 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)
Góly:
10. Drozd, 20. Kosticyn, 23. Kosticyn, 41. Kosticyn, 60. Drozd - 37. Sörvik

Francúzsko - Švajčiarsko 2:3 (0:0, 1:0, 1:3)
Góly:
31. Desrosiers, 49. Auvitu - 43. Helbling, 46. Rüfenacht, 49. Helbling

Prípravný zápas:

Dánsko - Nemecko 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Gól:
38. Spelling