Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slovákov môže obrať o priamu účasť na ZOH iba senzácia Bielorusov

Na snímke radosť slovenských hokejistov, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Účasť na olympijskom turnaji 2018 si automaticky zaistí prvých osem tímov podľa rebríčka Medzinárodnej hokejovej federácie.

Bratislava 12. mája (TASR) - Slovenský hokej má opäť veľké šance na priamu olympijskú miestenku. Poslať do kvalifikácie o účasť na ZOH 2018 by ho mohli len Bielorusi prípadným ziskom akejkoľvek medaily na prebiehajúcich MS v Česku. Vo štvrťfinále sa však stretnú s favorizovanou Kanadou, ktorá vo všetkých 7 zápasoch základnej fázy zaregistrovala "obludné" skóre 49:14, teda v priemere presne 7:2.

Sledovanie hokejových MS v roku 2015 znamenalo pre slovenského fanúšika čoraz viac aj povedomie zimných hier v Pjongčangu. Účasť na olympijskom turnaji 2018 si automaticky zaistí prvých osem tímov podľa rebríčka Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a sedem bolo jasných prakticky už cez víkend, keď Švajčiarsko vzhľadom na svoju pozícii na MS nemohlo koeficientálne klesnúť pod 7. miesto.

IIHF potvrdila pre ZOH 2018 kvalifikačný formát, pričom istú miestenku pridelila aj Kórejskej republike ako organizátorovi ZOH 2018. Aj samotný turnaj v Pjongčangu sa odohrá rovnakým systémom ako vo Vancouveri 2010 a Soči 2014. Tucet tímov rozdelia do troch štvorčlenných skupín, pričom do vyraďovacej časti postúpia všetci, no kým najlepšie štyri mužstvá zo skupinovej časti budú mať isté štvrťfinále, zvyšná osmička oň bude musieť zabojovať v kvalifikačnom kole. Aby sa slovenský hokej na tejto udalosti opäť zúčastnil bez komplikácií, musí si minimálne udržať 8. priečku, ináč bude treba priamy olympijský postup vybojovať v kvalifikácii, ktorá sa v záverečnej fáze rozdelí do troch štvorčlenných skupín. Z nich len víťazi získajú kórejskú miestenku a preto majú na organizáciu podujatia právo krajiny na 9.-11. mieste renkingu.

V rozpracovanej predšamionátovej verzii rebríčka Slovensko figurovalo na postupovom 8. mieste. Do tohto polotovaru sa pridávajú body za výsledné umiestnenia na pražsko-ostravskom turnaji a to v stopercentnom koeficiente. Po vývoji základnej fázy sa Slovákom nepodarilo zabetónovať pozíciu, v rozpracovanej renkingovej verzii si k 2200 bodov pridá len 960 za 9. miesto. Nový bodový zisk 3160 môžu Bielorusi prekonať v prípade postupu do pražského semifinále a následného zisku akejkoľvek medaily. Bronz by im k ich priebežnému koeficientu 2055 pridal 1120 bodov a v rebríčku IIHF po MS by to znamenalo 3175 bodov a poskok z 11. na 8. priečku.

Slovensko opäť zaznamenáva určitý bodový prepad - aj dôsledkom toho, že vypadli alebo klesli silné koeficienty (4. miesto za ZOH v Vancouveri a 2. miesto za MS 2012 v Helsinkách) a nahradili ich vlaňajšie slabšie umiestnenia na ZOH v Soči (13.) a MS v Minsku (9.). Po MS to bude hotová verzia poradia, ktoré okrem 100-pecentného koeficientu za MS v Česku registruje aj 75-percentný zisk zo ZOH 2014 (11. miesto - 690 b.), takisto 75 percent z MS 2014 (9. miesto - 720), ďalej je to polovica zo získaných bodov z predchádzajúceho šampionátu (8. - 500) a už iba štvrtina bodov zo strieborného šampionátu 2012 (2. - 290).