Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Slováci na ZOH 2018 opäť proti Rusom a USA, na MS 2016 proti Kanaďanom

Zľava kapitán Tomáš Kopecký (Slovensko), Jegor Jakovlev a brankár Sergej Bobrovskij (obaja Rusko) počas zápasu základnej B-skupiny Slovensko - Rusko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Ostrava, 10. mája 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Rebríčkové kritérium predbežne rozdelilo aj skupiny na budúcoročných MS v Rusku.

Praha 17. mája (TASR) - Slovenský hokej sa na zimnej olympiáde v roku 2018 predstaví v B-skupine s Ruskom a USA. Tretím súperom v základnej fáze olympijského turnaja v kórejskom Pjongčangu bude kvalifikant. Kvalifikácia sa bude hrať v troch štvorčlenných skupinách a postúpia len víťazi.

Olympijský turnaj v Pjongčangu sa odohrá rovnakým systémom ako vo Vancouveri 2010 a Soči 2014. Tucet tímov rozdelia do troch štvorčlenných skupín, pričom do vyraďovacej časti postúpia všetci, no kým najlepšie štyri mužstvá zo skupinovej časti budú mať isté štvrťfinále, zvyšná osmička oň bude musieť zabojovať v kvalifikačnom kole. V predchádzajúcich obdobiach boli systémy trochu iné a aj osudy slovenského hokeja. Po nečakane iskrivom prvom samostatnom vystúpení na hrách 1994 v Lillehammeri prišli do hry hráči z NHL, ktorá prerušuje svoju súťaž. V Nagane 1998 i štyri roky neskôr v Salt Lake City Slovensko neuspelo v "predturnaji" priamo v dejiskách a na hlavnom menu sa nezúčastnilo. Od 2006 však už nechýbalo.



Rebríčkové kritérium predbežne rozdelilo aj skupiny na budúcoročných MS v Rusku. Podľa renkingového kľúča by malo Slovensko hrať v petrohradskej skupine s Kanadou, Fínskom, USA, Bieloruskom, Francúzskom, Nemeckom a Maďarskom. V moskovskej vetve sú to Rusko, Švédsko, Česko, Švajčiarsko, Lotyšsko, Nórsko, Dánsko a Kazachstan. Ani v tomto prípade sa modus turnaja nemení a zostáva v platnosti ten, ktorý sa zaviedol v roku 2012 na MS v Helsinkách a Štokholme. Vypadávajú dvaja, z každej skupiny krajina na 8. mieste. Ale ak by toto rozdelenie zostalo, v "slovenskej" vetve by to mohol byť aj šiesty tím z 8-členného poľa, ak by organizátorské krajiny MS2017 (Nemecko a Francúzsko) obsadili posledné dve pozície.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) pridelila Rusku právo usporiadať MS 2016 počas svetového šampionátu na Slovensku v roku 2011. Vtedajší oponenti Dánsko aj Ukrajina stiahli svoju kandidatúru. Po februárových ZOH a úspešnom usporiadaní olympijského turnaja sa v rámci zmeny dejiska výrazne prihlásilo o slovo Soči, ktorého starosta vyhlásil, že jeho mesto je pripravené privítať svetový šampionát. Napokon však prednosť dostali hokejové bašty.



Organizátori po konzultácii s IIHF môžu urobiť úpravy, tak ako sa to po zavedení nového hracieho systému stalo už viackrát. Rysuje sa výmena Švédov a Fínov, ktorí sú v kľúči na tej istej línii (3., resp. 4. pozícia v rebríčku, druhé pozície v nasadení do skupín) a fínski fanúšikovia by mali na "skok" do Petrohradu. Z hľadiska "vyrovnávajúceho efektu" by sa mohli vymeniť aj Lotyši s Bielorusmi.