Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slováci prehrali s Rusmi 2:3 po predĺžení, hrdinom brankár Hudáček

Sprava Marián Gáborík (vpravo), Tomáš Surový (obaja Slovensko) a brankár Sergej Bobrovskij (Ruska) počas zápasu základnej B-skupiny Slovensko - Rusko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Ostrava, 10. mája 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Zverenci Vladimíra Vůjteka sa ujali vedenia po góle kapitána Kopeckého.

Ostrava 10. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom šiestom zápase na 79. majstrovstvách sveta v Ostrave s obhajcami titulu Ruskom 2:3 po predĺžení. Do tabuľky B-skupiny si tak zapísali bod, celkovo ich majú osem a stále živia nádej na štvrťfinále. Osud však nemajú vo vlastných rukách - ak chcú postúpiť, potrebujú v záverečnom vystúpení v skupine nutne vyhrať nad USA (v utorok o 16.15 h) a dúfať, že Bielorusi získajú v zostávajúcich dvoch zápasoch najviac bod.


Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sa ujali vedenia v 5. minúte, keď strelu Kopeckého z otočky z ostrého uhla prekvapujúco pustil nepozorný Bobrovskij do siete. Rusi v ďalšom priebehu zatlačili Slovákov, jasne ich prestrieľali a napokon skóre otočili. V 28. minúte vyrovnali zásluhou presilovkového gólu Mozjakina a na začiatku tretej tretiny poslal favorita do vedenia po individuálnej akcii Tarasenko. Vypredanú ČEZ Arénu dostal v 50. minúte vyrovnávajúcim gólom do varu Gáborík a duel tak dospel do predĺženia, v ktorom rozhodol o dvoch bodoch pre zbornú Panarin.



Slováci zakončia svoje účinkovanie v skupine utorkovým duelom s USA, ktoré už majú postup istý. Rusi môžu stále pomýšľať na víťazstvo v skupine, na záver B-skupiny sa stretnú v utorok o 20.15 s Fínmi.

B-skupina (Ostrava)
Slovensko - Rusko 2:3 pp (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)

Góly: 6. Kopecký (Pánik, Dravecký), 50. Gáborík (L. Hudáček) - 28. Mozjakin (Čudinov, Kuľomin), 41. Tarasenko (Antipin), 63. Panarin. Rozhodcovia: Hodek, Šindler - Lederer (všetci ČR), Fluri (Švajč.), vylúčení: 2:1 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, zmeny a striedania: od 41. min. Slováci s Lušňákom, 8812 divákov (vypredané).
Slovensko: J. Hudáček - Meszároš, Graňák, Ďaloga, Mikuš, Jurčina, Sersen, Jánošík - L. Hudáček, Surový, Gáborík - Miklík , iedenský, Tatar - Jurčo, Bližňák, Bartovič - Pánik, Kopecký, Dravecký
Rusko: Bobrovskij – Belov, Jakovlev, Kulikov, Antipin, Medvedev, Čudinov, Mironov - Dadonov, Šipačov, Panarin - Mozjakin, Malkin, Kuľomin - Tarasenko, Anisimov, Kovaľčuk - Širokov, Tichonov, Plotnikov


Rusi podľa očakávania od začiatku roztočili v obrannom pásme Slovákov svoj typický ofenzívny kolotoč s množstvom prihrávok a výmien pozícií a brankár Hudáček sa ocitol v ohni striel. Pri svojej premiére na MS sa tak rýchlo dostal do rytmu a niektorými náročnejšími zákrokmi sa "chytil". Slováci podnikali iba ojedinelé výpady, ale tie stáli za to. Najprv Bobrovskij vytesnil jedovku Pánika po jeho prieniku po ľavom krídle, ruského brankára ale následne nachytal "na hruškách" Kopecký, ktorý ho zaskočil strelou z otočky od mantinelu z ostrého uhla a Slováci viedli.

Obhajca titulu reagoval mohutnou ofenzívou a šancou Panarina, ktorému zastavil strelu zázračný Hudáčkov "semafor". V 12. minúte mal možnosť zvýšiť náskok Gáborík, po prihrávke Mikuša však mieril v nádejnej pozícii iba do Bobrovského. Hra sa ale odvíjala väčšinou pred Hudáčkom, ktorý v 15. minúte vyšiel víťazne aj v ďalšom súboji s Panarinom.
Slovenský hokejista Marián Gáborík (druhý zľava) sa teší po strelení vyrovnávajúceho gólu na 2:2 počas zápasu základnej B-skupiny Slovensko - Rusko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Ostrava, 10. mája 2015. Vpravo Libor Hudáček, druhý sprava Tomáš Surový. Vľavo sa prizerá Rus Vladimir Tarasenko.
Foto: TASR - Michal Svítok

V druhom dejstve sa obraz hry nemenil. Slováci boli zatlačení hlboko do defenzívy, niekedy zlým riešením situácie či nedôrazným vyhodením puku sami pomohli súperovi vygradovať jeho nápor, často hasili nebezpečenstvo až v poslednej chvíli. V 25. minúte nechali slovenskí obrancovia na chvíľu voľného Tarasenka, Hudáček mu dokázal zmariť šancu betónom. V 28. minúte už ale ani on nestačil na delovku Mozjakina, ktorý ho v presilovke prepálil po ľade - 1:1.

Spomedzi slovenských útokov ukazoval najlepšie momenty ten štvrtý, v polovici tretiny dokázal na chvíľu zavrieť súpera v jeho obrannom pásme a pohroziť pokusmi Draveckého či Kopeckého. Ináč dominovala zborná a Slováci mali vo viacerých situáciách kusisko šťastia. V 34. minúte Malkin vystrelil pri rýchlom prečíslení mimo, vzápätí Kovaľčuk do Hudáčka a po chybe Tatara a prepadnutí v obrane úplne osamotený Dadonov nespracoval prihrávku Panarina. V závere tretiny si Slováci zahrali prvýkrát presilovku, no Bobrovskij vyrazil Pánikov pokus ramenom a potom zahodil obrovskú šancu Gáborík, ktorý zblízka mieril nad.
Smutní slovenskí hokejisti po zápase základnej B-skupiny Slovensko - Rusko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Ostrava, 10. mája 2015. Slovensko prehralo s Ruskom 2:3 po predĺžení. Zľava kapitán Tomáš Kopecký, Richard Pánik, Adam Jánošík, Michal Sersen, Marek Ďaloga, Tomáš Surový, Mário Bližňák, Milan Bartovič.
Foto: TASR - Michal Svítok

Krídelník LA v rovnakom duchu odštartoval aj tretiu tretinu, keď sa od mantinelu pekne natlačil do koncovky a zboku trafil hornú žŕdku. Vzápätí spálil ďalšiu šancu Surový. A to sa Slovákom vypomstilo, pretože pár sekúnd nato sa uvoľnil s pukom na ľavej strane Tarasenko a strelou zápästím trafil presne k ľavej žrdi - 1:2. Slováci odpovedali Tatarovou strelou, Bobrovského betón bol na mieste. Hra sa zrýchlila, Hudáček zneškodnil pokusy Plotnikova, Dadonova i Belova a následne predviedol zákrok "z ríše snov" pri stopercentnej šanci Malkina. Slováci s pribúdajúcim časom v snahe vyrovnať stále viac otvárali hru, do hry sa zapojil aj Lušňák, ktorý v 48. minúte mieril po rýchlej akcii tesne mimo.
Brankár Július Hudáček (Slovensko) si preberá cenu pre najlepšieho hráča slovenského tímu po zápase základnej B-skupiny Slovensko - Rusko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji.
Foto: TASR - Michal Svítok

Vyšlo to až Gáboríkovi, ktorý po krížnej prihrávke L. Hudáčka nakorčuľoval do útočného pásma a spoza kruhu na vhadzovanie trafil excelentne - 2:2. Gáborík bol potom blízko k vedúcemu gólu, už-už zakončoval po ďalšom skvelom pase L. Hudáčka, ale v poslednej chvíli ho zastavil vracajúci sa Kuľomin, podľa rozhodcu dovoleným spôsobom. Slováci zacítili šancu, najmä Gáborík pálil ako na strelnici, víťazný gól mal na hokejke Tatar, no Bobrovskij si ho vychutnal.



Duel tak dospel do predĺženia, v ktorom rozhodol o dvoch bodoch pre Rusko strelou spoza obrancu Panarin.

Tabuľka B-skupiny:
1. USA 6 5 0 0 1 17:10 15*
2. Rusko 6 4 1 0 1 28:13 14*
3. Fínsko 5 4 0 0 1 16:5 12*
4. Bielorusko 5 3 0 1 1 15:14 10
---------------------------------------
5. SLOVENSKO 6 1 2 1 2 13:14 8
6. Nórsko 6 2 0 0 4 10:20 6
7. Dánsko 6 1 0 1 4 10:19 4
---------------------------------------
8. Slovinsko 6 0 0 0 6 8:22 0x



POVEDALI PO ZÁPASE:
Július Hudáček, brankár SR: " Hodili ma tam medzi ruských žralokov. Škoda toho, posledných päť minút sme mali viac šancí ako Rusi a za tri body by to bolo krajšie. Takmer vôbec som nebol nervózny a užíval som si to. Od začiatku som mal veľa roboty, snažil som sa chlapcom pomôcť, oni zasa pomáhali mne. V predĺžení to trafil presne, keď som sa premiestňoval, to je veľkosť ruských hráčov. Ale aj tak dobrý zápas. Nechcel som sklamať spoluhráčov a fanúšikov."
Peter Oremus, asistent trénera SR: "Odohrali sme kvalitné stretnutie s favoritom, škoda, že iba s jedným bodom. Každý z chlapcov odviedol kus roboty. Máme radosť z dnešného výkonu, pobili sme sa o to, ale bodov je stále málo. Rusi majú veľmi kvalitný tím, my sme odohrali dobre prvú i tretiu tretinu. Ešte nie je koniec, stále žijeme."
Tomáš Tatar, útočník SR: "Dotiahli sme to do predĺženia, škoda, že sme nevyhrali. Mohol som pred koncom rozhodnúť, ale netrafil som to dobre. Nemám na hokejke takú pohodu ako by som chcel. Hudy chytal dnes fantasticky, opäť sme odohrali dobrý zápas, no je z toho iba bod. Proti USA chceme vyhrať."
Tomáš Kopecký, kapitán SR: "Klobúk dole, odohrali sme dnes perfektný zápas. Trochu nám chýbalo šťastie, dali sme tam nejaké žŕdky, ale ideme ďalej. Máme ešte jeden zápas a musíme bodovať. Dokázali sme, že keď hráme disciplinovane a dodržiavame náš systém, tak vieme hrať vyrovnane aj s najlepšími. Julo nám dal v bránke šancu bodovať, odchytal neskutočný zápas a bol jednoznačne našim najlepším hráčom."
Marián Gáborík, útočník SR: "Naše výkony ma šampionáte gradujú, dnes to bol asi náš najlepší zápas. Máme bod a stále žijeme. Prehra vždy mrzí, ale aspoň sme to dotiahli do predĺženia. Hudy nás v bránke podržal v kľúčovych okamihoch. Proti USA musíme zabodovať naplno."
Michal Sersen, obranca SR: "Je to veľká škoda. Hrali sme naozaj dobrý hokej, boli sme Rusom minimálne vyrovnaným súperom. Napokon je z toho ale iba bod. Do posledného zápasu ideme naplno s cieľom vyhrať."
Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Dnes sme odohrali náš najlepší zápas na šampionáte. Od začiatku sme sa bili o body, samozrejme, ruský tím je veľmi silný, chvíľami sa mu podarilo nás zatlačiť do obranného pásma. Dnes sme však boli schopní aj kontrovať a vytvoriť si dobré príležitosti. Posledná tretina už bola úplne vyrovnaná a šance na víťazstvá mali obe strany. Ruskému tímu sa podarilo dať v predĺžení rozhodujúci gól, k čomu im musím pogratulovať."
Oleg Znarok, tréner Ruska: "Vyhrali sme gólom v predĺžení, ale nehrali sme náš najlepší zápas na turnaji."