Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Slovenskí hokejisti začali prípravu na MS prehrou so Švédskom 3:4

Slovenský hokejista Ladislav Nagy (vľavo) a Švéd Lucas Wallmark počas zápasu Euro Hockey Challenge Slovensko - Švédsko, 2. apríla 2015 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka nastúpia proti Tre Kronor opäť v sobotu o 17.00 h v Bratislave.

Trenčín 2. apríla (TASR) - Slovenskí hokejisti otvorili zápasovú časť prípravy na májový šampionát v Prahe a Ostrave prehrou. V úvodnom vystúpení v rámci Euro Hockey Challenge sa proti Švédsku prezentovali dobrým dojmom, no gólom 13 sekúnd pred koncom z hokejky Staffana Kronwalla napokon prehrali 3:4.



V bránke s Janom Lacom sa Slováci od začiatku "zahryzli" do súpera, no otvárací gól strelili až v 12. minúte zásluhou Lušňáka. Hoci sa Švédi v ďalšom priebehu herne pozdvihli, psychiku im naštrbil ďalší gól z hokejky Nagya. Do druhej tretiny však nastúpili ako vymenení a po zlepšení pohybu gólmi Andersena a Pettersona vyrovnali na 2:2. Slovákov dostalo z herného útĺmu, paradoxne, až nepremenené trestné strieľania Sýkoru. Po veľkom tlaku napokon napol švédsku sieť Hudáček. V treťom dejstve nepremenili Slováci viacero dobrých príležitostí, za čo ich v 53. minúte potrestal vyrovnávajúcim gólom Ridderwall a 13 sekúnd pred koncom víťazným aj Kronwall.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka nastúpia proti "Tre kronor" opäť v sobotu o 17.00 v Bratislave. Následne ich do štartu svetového šampionátu v Česku (1.- 17. mája) čaká ešte šesť prípravných duelov. V rámci Euro Hockey Challenge sa predstavia v Česku, v Košiciach a v Poprade proti Bielorusku a prípravu zavŕšia dvojzápasom v Rige proti domácemu Lotyšsku.

Euro Hockey Challenge
Slovensko - Švédsko 3:4 (2:0, 1:2, 0:2)

Góly: 12. Lušňák (Dej, Haščák), 16. Nagy (Hudáček), 33. Hudáček (Švarný) - 24. Bengtsson, 29. Petterson (Aslund, Wallmark), 53. Ridderwall (Kronwall, Andersson), 60. Kronwall (Wallmark, Petterson) . Rozhodovali: Baluška, Müllner - P. Šefčík, Výleta, vylúčení: 3:2, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 5680 divákov

Zostavy:
Slovensko: Laco - Švarný, Sloboda, Baranka, Podhradský, Graňák, Jurčina, Kozák, Čerešnák - Nagy, Marcinko, Hudáček - Tybor, Viedenský, Sýkora - Bartovič, Bližňák, Miklík - Dej, Lušňák, Haščák.
Švédsko: Lassinantti - Kronwall, Andersson, Ekbom, Motin, Andersen, Gunnarsson, Thuresson - Petersson, Wallmark, Zaar - Johansson, Ridderwall, Viksten - Aslund, Carlsson, Nygard - Sörensen, Bengtsson, Sandberg.


Slovákov povzbudila v úvodnej aktivite presilovka pri vylúčení Peterssona v 2. minúte. Tybor sa ukážkovo preštrikoval cez defenzívu hostí, ale krátkym blafákom trafil len Lassinanttiho lapačku rovnako ako Bližňák o minútu neskôr v totožnej situácii. Následná štrnásťsekundová presilovka o dvoch hráčov ostala bez gólovej odozvy a skóre sa nemenilo ani po Viedenského teči, ktorý poslal Podradského nahodenie do hornej žŕdky. Hostia sa spod búrlivého ofenzívneho zovretia nevymanili a v 12. minúte inkasovali. Haščák našiel spoza bránky na osi klziska Deja, jeho strelu Lassinantti neudržal a Lušňák so šťastím prepasíroval puk za bránkovú čiaru - 1:0. Potom ale Švédi výrazne ožili. Wallmark v páde neprekonal vychladnutého Laca, ktorý mal šťastie aj pri dorážke Bengtsson z bezprostrednej blízkosti. V 16. minúte si Slováci vypracovali gólovú odpoveď, Hudáček za bránkou priťukol Nagyovi a ten bekhendom spoza nej prekvapil Lassinanttiho - 2:0.

Úvod druhej tretiny priniesol bojovný hokej. Švédi zvýšili agresivitu, zlepšili prechod cez stredné pásmo a často sa dostávali na dostrel Lacovej bránky. Ten dve Aslundove strely za sebou ešte zneškodnil, ale na konci 24. minúty napokon kapituloval. Z lapačky mu vypadla strela Bengtssona a puk pre nedôraz slovenskej defenzívy napokon skončil v bránke. Slováci začali kopiť chyby a hostia to využili. V 29. minúte predviedli ukážkovú presilovkovú kombináciu s koncovkou Pettersona do odkrytej bránky - 2:2. Divákov na trenčianskom štadióne už o minútu rozprúdil Sýkora. Nariadené trestné strieľanie sa po faule od Ekboma snažil vyšperkovať efektným blafákom, no netrafil bránku. Hluché slovenské momenty prerušil až efektne roztočený kolotoč prvej formácie pred Lassinanttim, ktorému v 33. minúte prepadla do siete Hudáčkova ľahká strela z pravého kruhu - 3:2. Nasledujúce okamihy sa niesli v znamení enormného slovenského tlaku, ale bez gólového efektu. Na trikrát sa nepresadil Nagy a ideálne šance spálili aj Tybor s Miklíkom.

Ani v tretej tretine Slováci neupustili od ofenzívnej hry. Švédov mohli viackrát zraziť na kolená štvrtým gólom, ale z kĺbka šancí v úvodných desiatich minútach sa neujala ani jedna. Atraktívnu hru predvádzala najmä prvá formácia v zložení Nagy - Marcinko - Hudáček, no keď sa po jej príležitostiach nepresadil v 49. minúte ani Miklík, Slováci pykali. Na konci presilovky pri vylúčení Podhradského sa "Tre kronor" usadili v pásme a úspešnú kombináciu zakončil vydareným tečom Ridderwall. Slováci následne nevyužili viacero dobrých príležitostí a 13 sekúnd pred koncom strhol strelou z pravého kruhu víťazstvo na švédsku stranu kapitán Kronwall.

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Myslím si, že na prvý zápas po dlhej dobe to bol dobrý hokej. V prvých desiatich minútach druhej tretiny sme vypadli z tempa a súper vyrovnal. Potom sme sa pozdvihli, zápas bol vyrovnaný až do konca. Je to škoda, že sme dostali gól 13 sekúnd pred koncom po zbytočnej chybe. To sa ale v týchto zápasoch stáva. Hokej bol dobrý po kombinačnej stránke, verím, že diváci sa dobre bavili."



Per Marts, tréner Švédska: "Je dobré pre nás byť tu s mladým tímom. Sú tu hráči, ktorí nikdy nehrali v národnom tíme. Aj pre mňa je dobré vidieť novú kultúru a krajinu, kde sa hrá fyzicky silnejší a rýchlejší hokej. Som rád, že sme sa vrátili do hry, keď sme prehrávali 0:2 a zápas napokon dotiahli do víťazného konca. Je to nová generácia hráčov, ktorá si oblieka švédsky dres."