Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Tréneri na MS - kanadská škola s poltuctom, polovica tímov s nerodákmi

Glen Hanlon v minulosti viedol aj reprezentáciu Slovenska. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Siedmy svetový šampionát na striedačke tretieho národného tímu čaká Glena Hanlona.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Aj na šampionáte v Prahe a Ostrave bude mať na trénerskom poli najväčšie zastúpenie kanadská hokejová škola. Na striedačky národných tímov dosadila až šiestich kandidátov a najvýraznejšie zamiešala karty pri pomere rodákov, resp. "nerodákov" vo funkcii hlavného kormidelníka. Ten sa na MS v Česku vyrovnal, keďže rodnú krajinu povedie až polovica trénerov zo šestnástich.

Aj slovenská kormidelnícka stolička je obsadená zahraničným odborníkom, už štvrtý rok na nej sedí Vladimír Vůjtek. Skúsený český tréner vlani pred podpisom ročného kontraktu uviedol, že to bude jeho posledná sezóna a "domáce" majstrovstvá sveta v Česku záverečným podujatím v bohatej trénerskej kariére. Vůjtek hneď po príchode k slovenskému národnému tímu dokázal s mužstvom vybojovať na MS 2012 strieborné medaily. O rok neskôr skončil jeho tím vo štvrťfinále, následne však nedokázal odčiniť olympijské sklamanie zo Soči (11. miesto), keď v bieloruskom Minsku obsadil 9. priečku.

Až osem národných výberov zažije vrchol prebiehajúcej sezóny na striedačke s rovnakým trénerom ako vlani v Bielorusku. Okrem Vůjteka pri slovenskom tíme sa zmeny počas roka nedotkli ani Švéda Jana Karlssona na striedačka Dánska, dlhoročného kanadského kormidelníka Francúzska Davea Hendersona či Nóra Roya Johansena na striedačke národného mužstva. Najväčší tlak bude na lotyšského kouča Olegsa Znaroksa, ktorý s ruským tímom vstúpi do turnaja v pozícii obhajcu majstrovského titulu. Švédi sa piaty rok budú spoliehať na skúsenosti Pera Martsa a Nemcov povedie na treťom šampionáte rodený Kanaďan s talianskym pasom Pat Cortina.

Náročné dni čakajú lodivoda hostiteľskej krajiny Vladimíra Růžičku. Nielen vzhľadom na veľké očakávania českej fanúšikovskej obce, ale aj pre nedávno medializovanú korupčnú kauzu. Skúsený kouč, ktorý doviedol Čechov k dvom titulom majstrov sveta v rokoch 2005 vo Viedni a následne o päť rokov neskôr v Kolíne, priznal, že ešte nikdy nebol pred veľkým fórom pod takýmto obrovským tlakom: "Jedno viem iste. Urobím maximum, aby sme s tímom na majstrovstvách sveta urobili úspech. To je teraz pre mňa veľká priorita," uviedol v prvom rozhovore od medializovania kauzy pre isport.cz.

Siedmy svetový šampionát na striedačke tretieho národného tímu čaká Glena Hanlona. Kanadský tréner viedol na štyroch z nich Bielorusko, v Kolíne 2010 a o rok neskôr na domácom fóre aj Slovensko a teraz bude zodpovedať za výkony Švajčiarska. Ťažiť môže najmä z práce svojich predchodcov pri reprezentácii "helvétov". Trinásťročnú snahu Ralpha Kruegera pretavil predvlani do zisku strieborných medailí ďalší Kanaďan Sean Simpson.

Na bieloruskú striedačku zasadol jeho krajan Dave Lewis. Zmeny sa dotkli aj fínskej reprezentácie, ktorej kormidlo po Erkkovi Westerlundovi prevzal bývalý úspešný tréner Leva Praha v KHL Kari Jalonen. Lotyšsko po trojročnej anabáze Teda Nolana zo zámoria vsadilo na domácu kartu a národné mužstvo zverilo do rúk Aleksandrsovi Belavskisovi, pre ktorého to bude trénerska premiéra pri národnom mužstve na veľkom fóre. Na klubovej úrovni dosiaľ nikdy neviedol A-tím v seniorskej súťaži.

Osemročné kanadské suchoty bez zlatej medaily z MS má v Česku ukončiť Todd McLellan, ktorý v uplynulých siedmich sezónach viedol San Jose Sharks. Druhý zámorský výber z USA povedie kouč Columbusu Todd Richards. Tohtoročný nováčik Slovinsko sa bude spoliehať nielen na produktivitu Anžeho Kopitara ale i trénerské skúsenosti jeho otca Matjaža. Neľahká úloha čaká aj Kanaďana Daniela Ratushneho, ktorý sa bude snažiť zachrániť Rakúsko v elitnej kategórii.

Tréneri účastníkov hokejových MS 2015:
Bielorusko: Dave Lewis (Kan.)
Česko: Vladimír Růžička
Dánsko: Jan Karlsson (Švéd.)
Fínsko: Kari Jalonen
Francúzsko: Dave Henderson (Kan.)
Kanada: Todd McLellan
Lotyšsko: Aleksandrs Belavskis
Nemecko: Pat Cortina (Kan.)
Nórsko: Roy Johansen
Rusko: Olegs Znaroks (Lot.)
SLOVENSKO: Vladimír Vůjtek (ČR)
Švajčiarsko: Glen Hanlon (Kan.)
Švédsko: Per Marts
USA: Todd Richards
Slovinsko: Matjaž Kopitar
Rakúsko: Daniel Ratushny (Kan.)