Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Gernát sa teší na prípravu pred MS: Je to pre mňa niečo nové

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Štvorica slovenských reprezentantov Juraj Mikuš, Martin Gernát, Lukáš Cingel a Andrej Kudrna pripojila k národnému tímu až tento pondelok.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Hokejisti Sparty Praha mali pred štartom play off českej extraligy vysoké ambície a dúfali, že by v prebiehajúcej sezóne mohli zlomiť desaťročné čakanie na majstrovský titul. Tie sa však rozplynuli už vo štvrťfinále, keď Pražania prehrali s Kometou Brno jasne 0:4 na zápasy.

V tíme tak zavládlo veľké sklamanie a vo vedení nespokojnosť. Aj preto sa štvorica slovenských reprezentantov Juraj Mikuš, Martin Gernát, Lukáš Cingel a Andrej Kudrna pripojila k národnému tímu až tento pondelok. Tréner Zdeno Cíger ich pritom nominoval už pred týždňom. "Nechali si nás tam dlhšie, mali sme sedenia a mítingy s vedením. Boli to dva týždne navyše, ale stále sme sa pripravovali. Chodili sme na ľad i do posilňovne. Myslím si, že to bolo fér, že si nás po takomto play off nechali trochu dlhšie. Prehrať v prvom kole 0:4 na zápasy bolo ťažké. Mali sme vyššie očakávania, mali sme odohrať lepšie zápasy a o postup sa minimálne pobiť v siedmich dueloch," povedal Gernát.



Sparta získala rekordný štvrtý titul v českej extralige ešte v sezóne 2006/07 a desaťročné čakanie chcela ukončiť práve teraz. Vlani skončil klub na druhom mieste, keď vo finále prehral s Libercom. Tento rok obsadil v dlhodobej časti sezóny tretie miesto, no v play off nezvládol ani prvú prekážku. "Ťažko povedať, čo rozhodlo o našom vypadnutí. Brno bolo celkovo lepšie ako tím. Myslím si, že sme si nezaslúžili vyhrať, keď sme dávali góly iba v prvej tretine," uviedol.

Dvadsaťtriročný obranca si preto chce s klubovými spoluhráčmi napraviť chuť v národnom tíme. Pre Gernáta je motivácia o to vyššia, že sa ešte nikdy nepredstavil na MS a ani neabsolvoval záverečnú prípravu. Do "Á-čka" totiž prenikol až v prebiehajúcom ročníku. "Už sa tešíme na to, že sme tu a zbieha sa dobrá partia. Čaká nás mesačná príprava na majstrovstvá sveta. Veľmi sa teším. Je to opäť niečo nové v mojej kariére. Ešte som nefiguroval v záverečnej príprave na šampionát, keďže som mal predtým nejaké zranenia, alebo som hral play off. Je tu dobrý kolektív aj trénerské obsadenie," povedal.

Teší ho aj to, že sa v "repre" stretne s klubovými spoluhráčmi. "Je to pre nás pozitívne, že sme boli toľkí v jednom mužstve a že sme sa všetci stretli tu v reprezentácii. Zohranosť a súdržnosť je určite väčšia, keď sme spolu v jednom mužstve," dodal Gernát.

Na medzinárodnú reprezentačnú konfrontáciu proti Dánsku sa teší aj Kudrna. "Každý tím na takomto fóre je kvalitný. Dáni majú hráčov v špičkových súťažiach a nečaká nás nič jednoduché," povedal dvadsaťpäťročný krídelník, ktorý by sa mohol v útoku opäť objaviť s klubovým spoluhráčom Cingelom. "Hrali sme spolu polovicu sezóny, ale uvidíme, ako nás tréneri zaradia. Ak to bude inak, budem musieť hrať podľa toho," dodal.