Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

FOTO: Slováci v príprave porazili Fínov, udržali si jednogólový náskok

Na snímke slovenský hokejista Libor Hudáček (vľavo) sa teší so spoluhráčmi po strelení úvodného gólu v prípravnom medzištátnom hokejovom zápase v rámci Euro Hockey Challenge Slovensko - Fínsko v Bratislave 21. apríla 2017. Uprostred Lukáš Cingel a vpravo Martin Gernát. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Slovenským hokejistom sa v dvoch tretinách darilo udržať náskok.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v šiestom prípravnom zápase pred májovými MS, keď v piatok na ľade Zimného štadióna Ondreja Nepelu zdolali Fínsko 3:2. Zverenci trénera Zdena Cígera majú v tohtosezónnych dueloch Euro Hockey Challenge bilanciu tri víťazstvá a tri prehry.

V závere zápasu skončil po súboji pri mantineli na ľade Libor Hudáček, ktorému museli zafixovať krk a odniesť ho na nosidlách. Po zápase ho sanitkou previezli na vyšetrenie do nemocnice. "Doktor hovoril, že našťastie môže hýbať so všetkými končatinami a bolí ho vlastne len krk, do ktorého dostal silný úder. Dúfam, že to bude iba ponaťahované. Doktor s ním teraz išiel do nemocnice, aby sa predišlo komplikáciám," povedal tréner Cíger.

Slováci zakončia záverečnú prípravu pred šampionátom v Kolíne nad Rýnom a Paríži budúcotýždňovým dvojzápasom v Nórsku. Prvý duel je na programe v piatok 28. apríla o 19.00 h v Hamare, druhý o deň neskôr o 18.00 h v tom istom meste.



Počas úvodnej hymny stáli na ľade aj reprezentanti do 18 rokov, ktorí vo štvrtok skončili na šampionáte v Poprade a Spišskej Novej Vsi, slávnostné buly hodil ich kapitán Martin Fehérváry. Po skončení zápasu boli fanúšikom k dispozícii na autogramiáde.

Prvú tretinu otvoril nájazd Aaltonena, ktorý išiel sám na Laca, ale domáci brankár si s jeho pokusom poradil. Prvá lepšia šanca Slovákov prišla v 5. minúte, keď sa na ľavom kruhu oprel do puku Mikuš a tvrdou strelou preveril pozornosť Ortia. Vzápätí išiel na trestnú Virtanen a domáci si zahrali prvú presilovku. Síce ju nevyužili, ale aj niekoľko minút po nej sa držali v útočnom pásme a neustále hrozili. "Suomi" sa dostávali pred Laca len sporadicky. V 12. minúte našiel Šedivý šikovnou krížnou prihrávkou pred bránkou voľného Vandasa, ale ten netrafil medzi tri žrde. Druhú presilovku v zápase už domáci premenili a ukončili dlhé čakanie na gól, ktoré trvalo 194 minút a 28 sekúnd. Do vedenia ich poslal L. Hudáček, ktorý z ľavého kruhu prestrelil Ortia - 1:0. V 17. minúte nepremenil veľkú šancu kapitán Dravecký, na druhej strane zmaril Laco príležitosť Jormakku.

Na začiatku druhej časti mali veľkú možnosť Fíni. Jeden z obrancov poslal dlhú prihrávku na útočnú modrú čiaru, kde si spracoval puk Pihlström, ale samostatný nájazd vďaka pohotovému Lacovi nepremenil. V 26. minúte sa opäť radovali domáce tribúny. Kudrna prihral Cingelovi, ktorý si potiahol puk pred bránku a presnou strelou švihom poslal Slovákov do dvojgólového vedenia - 2:0. O tri minúty neskôr mohlo byť už 3:0. Dravecký z ľavej strany nahodil puk pred bránku, kam vletel Skokan, ale tiesnený Kivistöm nedokázal usmerniť puk do siete. Po menšej šarvátke pred Lacovou bránkou si tímy vyskúšali hru 4 na 4 a domáci predviedli peknú akciu, na ktorej konci vypálil spomedzi kruhov Skokan. Jeho dobrú strelu zastavila rýchla Ortiova lapačka. Na druhej strane Fíni niekoľkokrát po sebe preverili slovenského brankára, najväčšiu šancu mal Junttila, ale ani on Laca neprekonal. V 38. minúte vybojoval puk pri mantineli Cingel, Kudrna ho posunul pred bránku Hudáčkovi, ale opäť sa vyznamenal fínsky brankár. V závere tretiny si zahrali prvú presilovku aj hostia a okamžite ju premenili. Po vyhratom buly prestrelil Laca Palola - 2:1. Slováci pykali za príliš veľa hráčov na ľade.

Na snímke fínski hokejisti sa tešia po strelení gólu na 1:2 v prípravnom medzištátnom hokejovom zápase v rámci Euro Hockey Challenge Slovensko - Fínsko v Bratislave 21. apríla 2017. V pozadí hráč Slovenska Lukáš Cingel.
Foto: TASR/Martin Baumann


Úvod tretieho dejstva sa hral vo vysokom tempe. Útoky sa neustále prelievali zo strany na stranu a v 45. minúte sa diváci dočkali aj gólu, no na ich sklamanie do domácej siete. Postaral sa oň Kemppainen, ktorému medzi kruhy prihral Junttila - 2:2. V ďalších minútach boli aktívnejší hosťujúci hráči, ktorí si utvorili niekoľko dobrých príležitostí. Domácich napádali už v ich pásme a riadne im komplikovali rozohrávku. V 54. minúte využili Slováci to, že jeden z fínskych hráčov zlomil hokejku a predviedli rýchly a úspešný brejk. Dravecký potiahol puk do útočného pásma, krížnym pasom našiel Skokana a ten trafil puk do odkrytej časti bránky - 3:2. Fíni to v závere skúsili bez brankára, ale vyrovnať sa im už nepodarilo. V závere zápasu skončil po tvrdom strete pri mantineli na ľade Libor Hudáček, ktorého museli odniesť na nosidlách.


Slovensko - Fínsko 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)

Góly: 16. L. Hudáček (Mikuš), 26. Cingel (Kudrna), 54. Skokan (Dravecký) - 40. Palola (Kemppainen, Aaltonen), 45. Kemppainen (Junttila, Jormakka)

Zostavy:

Slovensko: Laco – Čajkovský, Graňák, Gernát, Mikuš, Čerešňák, Švarný, Šedivý, Kozák – Dravecký, Suja, Skokan - L. Hudáček, Cingel, Kudrna - Hovorka, Lušňák, Bakoš - Vandas, Preisinger, Hrnka

Fínsko: Ortio - Honka, Ohtamaa, Lajunen, Vittasmäki, Virtanen, Kivistö, Järvinen - Palola, Aaltonen, Erkinjuntti - Jormakka, Kemppainen, Junttila - Anttila, Pihlström, Manninen - Ojamäki, Sallinen, Huhtala


hlasy po zápase:

Zdeno Cíger, tréner SR: "Bola vidieť sila fínskeho mužstva, keď zapli, tak to bol pri tom jednom striedaní riadny kolotoč. Bolo to neskutočné. Dôležité však bolo, že už v Košiciach sme druhú a tretiu tretinu hrali to, čo chceme. Nesmieme sa unáhliť, musíme sa naučiť byť trpezliví. To, čo v piatok chalani ukázali, hrať jednoducho, udržať sa na puku a som rád, že sme sa presadili aj strelecky. Navyše, v ťažkom zápase po pekných akciách. S tým sme mali veľký problém."



Lukáš Cingel, útočník a strelec druhého gólu SR: "Po zápase v Košiciach sme si pozreli video, že čo sme robili zle. Trochu sme zmenili taktiku, dobre sme sa na nich pripravili a nechceli sme hrať hurá hokej. Počkali sme si na svoje šance a to bola tá správna cesta. Pri mojom góle spravili najprv obrancovia dobrú robotu v obrannom pásme, dostali to jednoducho von. Ja som si našiel puk v strednom pásme, ich zadáci stáli, tak som ich rýchlo obkorčuľoval a mal som šťastie, že som to trafil."



Dávid Skokan, útočník a strelec tretieho gólu SR: "Vidíte, aj Fíni, ktorí sú majstri sveta, hokejová veľmoc, bránia od červenej čiary. Ten hokej už dnes nie je taký pekný pre oko diváka. Je to veľmi rýchle, tvrdé a všetci bránia. Takže nám nezostáva nič iné, ako brániť. Nemáme tu žiadne hviezdy, takže musíme hrať so srdcom a bojovnosťou. Pri góle mi to 'Dravec' krásne hodil žabkou cez dvoch hráčov. Klobúk dole. Ja som to už iba strelil na bránku a padlo to. Som však najmä rád, že sme vyhrali."

Ján Laco, brankár SR: "Asi deväť dní som nebol na ľade od posledného zápasu, takže to nebolo až také strašné. V piatok sme hrali výborne, možno okrem tej druhej tretiny, keď nás dostali pod tlak. Bol to dobrý zápas. Hokej je už postavený na tom, že všetci dávajú puky na bekov a tlačia sa pred bránku."