Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Zápas s Fínskom Slovákom nevyšiel, rozhodla už prvá tretina

Na snímke zľava hráči Slovenska Michal Čajkovský a Libor Hudáček, vpravo hráč Fínska Jesse Virtanen, v popredí padá jeho spoluhráč Niko Ojamäki v prípravnom zápase pred MS 2017 v rámci Euro Hockey Challenge Slovensko – Fínsko v Košiciach 19. apríla 2017. Foto: TASR/František Iván

Hostia začali zostra a Hudáček musel prvý raz zasahovať už v prvej minúte po strele Junttilu i jeho následnej dorážke.

Košice 19. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v stredajšom dueli v rámci Euro Hockey Challenge v Košiciach s Fínskom 0:3. O prehre Slovákov rozhodla už prvá tretina, ktorú Fíni vyhrali 2:0. Pre zverencov trénera Zdena Cígera to znamenalo tretiu prehru v rade pred svetovým šampionátom v Paríži a Kolíne nad Rýnom. Slovensko sa s Fínskom stretne opäť v piatok 21. apríla, odveta sa bude hrať v Bratislave.

Pred stretnutím Slovákov proti Fínsku zablahoželali predstavitelia SZĽH a organizačného výboru MS 18 v Poprade a Spišskej Novej Vsi bývalému reprezentantovi Vincentovi Lukáčovi k jeho jubilejným 60. narodeninám. Hostia začali zostra a Hudáček musel prvý raz zasahovať už v prvej minúte po strele Junttilu i jeho následnej dorážke. V ôsmej minúte prišla prvá gólová šanca Slovenska. Obranca Šedivý, ktorý nastúpil na zápas na poste útočníka, prebral puk v útočnom pásme, prihral ho priamo na hokejku Vandasa, ten však pred Säterim mieril iba do jeho betónov. Potom mali obe mužstvá príležitosť minútovej presilovej hry, keďže sa najskôr vylučovalo na fínskej a potom aj na slovenskej strane a Fíni početnú prevahu aj dokázali zužitkovať. Lajunen napriahol k strele na špici ľavého kruhu a Hudáček nemal nárok - 0:1. Odpoveď prišla hneď vzápätí, ale prienik Libora Hudáčka skončil následnou nepresnou strelou. V pätnástej minúte už viedli hostia o dva góly, keď sa presadil Pihlström.



Druhú tretinu začali Slováci veľmi dobre, Čajkovský sa minútu po jej začiatku rútil sám na Säteriho, ale neuspel. Zverenci trénera Cígera ale oproti prvej tretine zlepšili pohyb a boli častejšie v útočnom pásme ako ich súper. Prišla však 26. minúta a druhá využitá presilovka Fínov. Palola sa dostal k odrazenej strele Honku a zvýšil už na 3:0. V 33. minúte mohol znížiť Gernát, ale z pravej strany namieril strelu švihom iba do brankára. Hudáček musel na druhej strane vyriešiť dve veľké šance Fínov po strelách Kemppainena a Aaltonena. Do konca druhej tretiny sa už ale stav nezmenil.

Aj na začiatku posledného dejstva mali prvú šancu slovenskí hokejisti, Libor Hudáček sa šikovne predral medzi kruhy, ale Sälteri sa opäť nenechal prekabátiť. Fíni mali s pribúdajúcim časom ľahšie nohy, oveľa jednoduchšie sa dostávali do pásma Hudáček v bráne Slovenska musel riešiť niekoľko nebezpečných striel. Skóre zápasu sa však už nezmenilo. Najlepšími hráčmi stretnutia boli vyhlásení Michal Čajkovský na strane Slovenska, najlepším hráčom Fínov bol vyhlásený brankár Sälteri.

Prípravný zápas Euro Hockey Challenge v Košiciach:

Slovensko - Fínsko 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)

Góly:
12. Lajunen (Pihlström), 15. Pihlström (Manninen, Anttila), 28. Palola (Honka, Aaltonen). Rozhodovali: Stano, Kubuš - Šefčík, Korba, vylúčení: 2:1, presilovky 0:2, oslabenia: 0:0, 5157 divákov.

Zostavy:

Slovensko:
J. Hudáček - Čajkovský, Graňák, Gernát, Mikuš, Čerešňák, Švarný, Kozák, Brejčák - Dravecký, Hovorka, L. Hudáček - Kudrna, Cingeľ, Bakoš - Lušňák, Suja, Hrnka - Vandas, Preisinger, Šedivý.

Fínsko: Säteri - Honka, Ohtamaa, Lajunen, Vittasmäki, Virtanen, Kivistö, Järvinen - Palola, Aaltonen, Erkinjuntti - Jormakka, Kemppainen, Junttila - Anttila, Pihlström, Manninen - Ojamäki, Sallinen, Huhtala.

hlasy po zápase:

Zdeno Cíger, tréner SR: "Rozbeh sme mali pomalší, náš súper bol rozbehnutý. Ťažko dávame góly, musíme na to nájsť nejaký recept. Ale hráčom nemôžem nič vyčítať, od polovice zápasu sme hrali lepšie, snažili sme sa nastreľovať puky, ale potrebujeme dať nejaký lacný gól, aby sme sa chytili. Fíni boli ťažkým súperom, my sme mali iba jeden tréning. Ale na to sa vyhovárať nechcem."



Michal Čajkovský, obranca SR: "Hokej sa hrá na góly. My sme ich nedali, keď sa nedokážeme presadiť, nemôžeme vyhrať. Máme pred sebou ešte veľa práce, ale ja som presvedčený, že to bude dobré."

Marek Hovorka, útočník SR: "V prvej tretine bolo cítiť, že máme za sebou dlhú cestu vlakom. Potom sme sa zlepšili, vyrovnali sme hru, ale v útoku riešime veci príliš zložito. Potrebujeme dať nejaký šťastný gól, ale nejdeme tomu naproti."

Vladimír Dravecký, útočník SR:



Eduard Šedivý, obranca SR: "Zápas sa vyvíjal tak ako tie predošlé. Neviem, či to bolo zásluhou cestovania alebo fínskej aktivity. Ale na to sa nemôžeme vyhovárať. Fíni boli všade skôr."

Libor Hudáček, útočník SR: "Musíme sa zobudiť, už je naozaj na čase. Musíme si viac pomáhať od obrancov až po útok. Musíme chodiť viac do bránky. Verím, že ak dáme v ďalšom zápase gól, tak sa to uvoľní."