Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Švarný sa na reprezentáciu tešil, pôsobenie vo Fínsku si pochvaľuje

Ivan Švarný (vľavo). Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tridsaťdvaročný obranca odišiel do Fínska v polovici februára po tom, čo sa skončila púť Slovana Bratislava v KHL.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Slovenský hokejový obranca Ivan Švarný sa na reprezentačný zraz dostavil po krátkom sedemdňovom oddychu, ktorý si doprial po vypadnutí jeho klubu Kärpät Oulu v osemfinále play off fínskej ligy. Dlhšia prestávka by mu podľa vlastných slov skôr ublížila.

"Cítim sa rovnako ako počas sezóny, pretože prestávka bola veľmi krátka. Minulý týždeň som ešte zľahka trénoval," povedal pre TASR Švarný krátko pred začiatkom tréningu reprezentácie v rámci prípravy na dvojzápas v Dánsku a na otázku, či by prijal dlhší oddych, odpovedal: "Je to na uváženie. Mal som voľno sedem dní a to je ideálne. Trénoval som aj na suchu, väčší oddych by znamenal, že by som sa do toho dostával oveľa pomalšie."

Tridsaťdvaročný obranca odišiel do Fínska v polovici februára po tom, čo sa skončila púť Slovana Bratislava v KHL. "Bolo to veľmi dobré. Fíni sú o nejaký krok pred nami čo sa týka korčuľovania, aj zázemia pri tíme. Fungovalo to tam výborne, tréningy boli dobré, zápasy rýchle, hralo sa tvrdo do tela a iným systémom, ako hráme my. Ja som bol veľmi spokojný a bola to pre mňa pozitívna skúsenosť," pochvaľuje si Švarný, ktorý by sa nebránil pôsobeniu v krajine tisícich jazier ani v budúcnosti: "Ak by prišla ponuka, určite by stála za zváženie, takže túto možnosť nevylučujem."

V osemfinále play off nestačil Kärpät na IFK Helsinki a Švarný tak môže absolvovať už úvodnú časť prípravy na svetový šampionát. "Samozrejmosť to nebola, ale volal mi Robo Švehla a vedel som, že sa zúčastním na prípravnom kempe. Tešil som sa ako každý rok, mojim cieľom je zabojovať o piate majstrovstvá sveta," povedal pre TASR Švarný, ktorého momentálne netrápi žiadne zranenie. "Dúfam, že to tak aj zostane," dodal.

Úvodný prípravný dvojzápas proti Dánsku nebude pre Slovákov jednoduchý, jeden z pilierov obrany tímu Zdena Cígera to dobre vie. "Každá severská krajina má špecifické črty, vlani sme s nimi hrali v Bratislave a boli nepríjemní. Dodržiavajú systém a hrajú tvrdo do tela. Nečaká nás prechádzka ružovou záhradou. Ale najlepšie by bolo zvíťaziť hneď v prvom zápase a dostať sa na víťaznú vlnu."

Okrem dvojzápasu s Dánskom čaká na reprezentáciu Slovenska ešte šesť stretnutí, postupne si dvakrát zmeria sily so Švajčiarskom, Fínskom a Nórskom. "Ťažko povedať, či je lepšie začať s tímom kvalít Dánska, alebo niekým silnejším. Aj pre nich aj pre nás je to prvý prípravný zápas po dlhej dobe, takže pôjde skôr o to, aby sa oba tímy dostali do tempa fyzicky i mentálne. My sa budeme určite snažiť vyhrať. Či je lepšie začať prípravu napríklad s Rusmi, na to neviem odpovedať," dodal Ivan Švarný.