Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Švédi sa proti nám pripravia na štvrťfinále, my sa rozlúčime s MS

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Mužstvá sa doteraz stretli v 33 vzájomných zápasoch, v ktorých je skóre 102:75 priaznivejšie pre Švédov. Tí vyhrali 20 stretnutí, tri sa skončili remízou a v 10-tich vyhral slovenský tím.

Kolín 16. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti sa so svetovýmn šampionátom rozlúčia utorňajším zápasom od 12.15 proti Švédsku. Pre severanov bude vzájomný duel prípravou na už isté štvrťfinále, no proti Slovákom by si radi vylepšili svoju pozíciu. Zverenci trénera Zdena Cígera čakali na výsledok pondelkového súboja Dánov s Talianmi, v prípade víťazstva Talianov v riadnom hracom čase by potrebovali k záchrane proti Švédom akýmkoľvek spôsobom bodovať.

Švédi v predošlom zápase proti Dánsku potvrdili pozíciu favorita a podľa očakávania si po víťazstve 4:2 zabezpečili postup z kolínskej A-skupiny. O tom, z ktorej pozície to bude, sa rozhodne až v utorok. Švédi by sa radi vyhli cestovaniu do Paríža, no na to by sa museli umiestniť na jednej z prvých dvoch priečok v A-skupine. V zápase proti Dánsku absolvovali víťazný debut na šampionáte brankár Henrik Lundqvist aj útočník Nicklas Bäckström. Obaja sa na víťazstve výrazne podieľali - Lundqvist mal 19 úspešných zákrokov a Bäckström strelil jeden gól a na dva prihral. Švédi doteraz vyhrali štyri zápasy a ich dve tesné prehry 1:2 a 3:4 prišli v dueloch s favoritmi ako Rusko, respektíve USA.

Mužstvá sa doteraz stretli v 33 vzájomných zápasoch, v ktorých je skóre 102:75 priaznivejšie pre Švédov. Tí vyhrali 20 stretnutí, tri sa skončili remízou a v 10-tich vyhral slovenský tím. Zatiaľ posledný vzájomný zápas na MS mužstvá odohrali v roku 2014 v Minsku. Slováci vtedy Švédom podľahli 1:3 a hoci následne zdolali Taliansko aj Dánsko, do štvrťfinále tesne nepostúpili. Postúpiť do vyraďovacej fázy sa už Slovákom nepodarí ani v Kolíne, no s turnajom by sa radi rozlúčili víťazstvom. Obranca Martin Gernát si uvedomuje, že švédska kvalita je podobná ruskej či americkej. "Švédi majú naozaj veľkú kvalitu. My musíme lepšie brániť a hrať jednoduchšie. Vedia potrestať chyby súpera tak ako tie naše trestali Rusi i Američania," uviedol Gernát. Tréner Zdeno Cíger opäť apeloval na dodržanie hernej disciplíny. "Čaká nás ďalší kvalitný súper. Zápas sa pokúsime zvládnuť disciplinovanosťou a musíme spraviť všetko pre to, aby sme uspeli," uviedol tréner SR.

Predpokladané zostavy

SR: J. Hudáček - Čerešňák, Trška, Mikuš, Gernát, Čajkovský, Sersen, Šedivý - Miklík, Bližňák, Haščák - Hrnka, Cingeľ, Kudrna - Skalický, L. Hudáček, Dravecký - Matoušek, Zigo, Šťastný - Suja

Švédsko: H. Lundqvist – Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler, Holm – E. Lindholm, V. Rask, Landeskog – Nylander, Bäckström, Lindberg – Everberg, Söderberg, Karlsson – J. Lundqvist, Krüger, Eriksson Ek – C. Klingberg