Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

HOKEJ-MS18: Slováci podľahli v druhom prípravnom zápase Švédom

Slovenský hokejista Filip Krivošík a brankár Švédska Magnus Hellberg v druhom prípravnom zápase na hokejové majstrovstvá sveta Švédsko - Slovensko v Oskarshamne 6. apríla 2018. Foto: TASR/AP

Zverenci Craiga Ramsayho nezvládli už prvú tretinu, v ktorej trikrát inkasovali.

Oskarshamn 6. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti neuspeli ani v druhom z dvojice prípravných zápasov proti domácim Švédom. Po štvrtkovej prehre 3:6 v Norrköpingu podľahli v piatok v Oskarshamne severanom hladko 1:7.

Zverenci Craiga Ramsayho nezvládli už prvú tretinu, v ktorej trikrát inkasovali. Po štvrtom góle domáceho tímu vystriedal v 23. minúte Denisa Godlu v slovenskej bránke Dávid Hrenák. Až potom sa strelecky presadili aj hostia, čestný úspech SR dosiahol Andreas Štrauch, pre ktorého to bol premiérový gól v reprezentačnom A-tíme. Švédi boli lepší v každej hernej činnosti, v 37. minúte skompletizoval hetrik agilný Olle Liss. Domáci dohrali zápas v exhibičnom tempe, skóre uzavreli v tretej tretine Carl Klingberg a Carl Grundström.

Slovenskí hokejisti si nezlepšili vzájomnú bilanciu so Švédmi, z 36 duelov vyhrali desať, v troch remizovali a 23 prehrali s celkovým skóre 81:119.

Slováci v rámci záverečnej prípravy na májové MS v Dánsku odohrajú na budúci víkend dvojzápas s Nemeckom vo Weisswasseri a Drážďanoch.


Euro Hockey Challenge - piatok:

Švédsko - Slovensko 7:1 (3:0, 2:1, 2:0)

Góly: 9. Liss (Boqvist, Brännström), 13. Zackrisson (Wikstrand, Pilut), 18. Ölund (Olofsson), 21. Liss (Olofsson), 37. Liss (Olofsson, Asplund), 53. Klingberg (Olofsson, Almquist), 59. Grundström (Klingberg, Zackrisson) - 27. Štrauch (Šoltés, Ďaloga). Rozhodovali: Harnebring, Winge - Löfgren, Jonsson (všetci Švéd.), vylúčení: 5:4, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 3054 divákov

Švédsko: Hellberg - Pilut, Wikstrand, Nyberg, Almquist, Andersson, Arnesson, Brännström, Boqvist – Grundström, Zackrisson, Cehlin – Liss, Sundström, Olofsson – Norman, Asplund, Nilsson - Klingberg, Ölund

SR: Godla (23. Hrenák) - Grman, Trška, Bodák, Ďaloga, Valach, Gernát, Fehérváry - Kudrna, Hovorka, Bakoš - Miklík, Buc, Nagy - Svitana, Krivošík, Šoltés - Štrauch, Šimun, Bondra



Slováci sa v prvej tretine iba veľmi ťažko presadzovali v ofenzíve, naopak, väčšinu času sa museli brániť, keďže mali veľké problémy ustrážiť šikovných domácich útočníkov. Nevychádzali im ani presilovky, v ktorých nedokázali výraznejšie ohroziť Hellberga vo švédskej bránke. Po uplynutí prvej početnej výhody inkasovali z hokejky Lissa, ktorý tečoval strelu Boqvista a využil, že Godla mal pri nej zaclonený výhľad. Podobným spôsobom padol aj druhý švédsky gól, keď slovenský brankár nič nevidel a Zackrisson využil presilovku pri vylúčení Buca. "Tri korunky" jasne dominovali, obrovské šance na zvýšenie skóre nepremenili Grundström ani Oloffson. Absolútnu hernú prevahu pretavil v 18. minúte na tretí gól Ölund. Zo slovenských príležitostí v prvej tretine stoja za spomenutie len nebezpečná strela Tršku od modrej čiary a spálená tutovka Buca.

V druhom dejstve pokračoval švédsky tlak, po 46 sekundách využil nedôraz slovenských obrancov Liss, ktorý svojím druhým gólom v zápase upravil na 4:0. Následne Godla prenechal miesto v bránke Hrenákovi. Až potom sa presadili Slováci, v 27. minúte sa dostali do rýchleho prečíslenia a po prihrávke Šoltésa znížil skóre Štrauch. Ramsayho zverenci v porovnaní s úvodnou tretinou zlepšili pohyb, napriek tomu bolo zrejmé, kto je pán zápasu. V 37. minúte Švédi vyhrali sériu súbojov za bránkou, pred ňou zostal osamotený Liss, ktorý v šanci nezaváhal a skompletizoval hetrik - 5:1.

V tretej časti tempo hry opadlo, domáci zvoľnili a nehnali sa už toľko dopredu. Slováci mali niekoľko náznakov šancí, ktoré však zostali nevyužité. Severania, hoci ubrali nohu z plynu, mali stále herne navrch a využívali nedôslednosti v súperovej obrane na ohrozenie Hrenáka. V 53. minúte premenili svoju druhú presilovku, keď Klingberg parádne trafil do horného rohu slovenskej bránky - 6:1. Skóre uzavrel minútu a pol pred koncom Grundström, ktorý nekrytý pred bránkou využil prihrávku Klingberga.


Hlasy po zápase (zdroj: SZĽH):



Craig Ramsay, tréner SR: "Samozrejme, chceli sme lepší výsledok. Snažíme sa dávať šancu mladším hráčom, staviame na tom náš program, chceme vidieť hokejistov, ktorí zatiaľ nemali možnosť ukázať sa na medzinárodnej scéne. Z tohto hľadiska to bola pre nich dobrá lekcia, teraz už vedia, aké je to hrať na vyššej úrovni. Sme milo prekvapení z výkonov niektorých mladších hráčov. Ďalšie veci si ešte musíme pozrieť na videu, aby sme rozanalyzovali, čo sa presne stalo. Myslím si, že sme mali dobrý štart do zápasu, no potom sme začali strácať puky, nechali sa vylučovať, súper strelil pár šťastných gólov. Každopádne, Švédi majú skutočne skvelý tím, hrali rýchlo, boli skutočne silní."

Andreas Štrauch, útočník a autor jediného gólu SR: >"Prehrať 1:7 je veľmi nepríjemné, predsa len, je to medzinárodná scéna. Verili sme, že Švédov v druhom zápase viac potrápime. Som šťastný, že som tu mohol byť a okúsiť takúto úroveň, som za to rád. Dnešný hokej je najmä o pohybe, u nás v extralige je to pomalšie ako na medzinárodnej scéne."

Juraj Valach, obranca SR: "V prvom zápase so Švédmi by sa dala pozitívne hodnotiť prvá a tretia tretina, druhá bola z našej strany veľmi zlá. Druhý zápas by som radšej nehodnotil, ťažko sa v ňom hľadá niečo pozitívne. Švédi hrajú úžasne s pukom, nezbavujú sa ho, nachádzajú si voľné priestory a puky si tam posúvajú, prihrávky si dávajú presné, prudké, na hokejku. My puky viac-menej po sebe strieľame a to je potom ťažké. Viac by sme sa mali zamerať na individuálne zručnosti, lebo oproti Švédom sme 'drevení'."

Martin Fehérváry, obranca SR: "Boli to dva náročné zápasy. Snažili sme sa hrať našu hru, Švédi lepšie korčuľovali, hrali veľmi dobre. Mali sme zbytočne veľa vylúčení a to bola príčina obidvoch prehier. Hrať v Oskarshamne bolo pre mňa skvelé, po zápase som dostal krásny potlesk. Naozaj som sa tu cítil veľmi dobre počas celej sezóny, mám na to skvelé spomienky a bolo super hrať pred kvázi domácim publikom. Budem robiť všetko, aby som podával v príprave čo najlepšie výkony, a aby som zabojoval o miestenku na majstrovstvá sveta."