Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Hokej MS20: Američania rozstrieľali Švédov a získali bronz

Americkí hokejisti okolo brankára Alexa Nedjelkoviča oslavujú zisk bronzových medailí po víťazstve v zápase Švédsko - USA 3:8 na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách 5. januára 2016. Foto: TASR/AP
Americkí hokejisti Auston Matthews (vľavo) a Mathew Tkachuk oslavujú gól v zápase o tretie miesto Švédsko - USA na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách 5. januára 2016. Foto: TASR/AP

Pre Švédov to bola najväčšia prehra v histórii v zápase o medaily.

Helsinki 5. januára (TASR) - Hokejisti USA si vybojovali bronz na svetovom šampionáte do 20 rokov. V utorňajšom súboji o tretie miesto v Helsinkách rozstrieľali švédskych reprezentantov vysoko 8:3 a tešili sa z prvej medaily od roku 2013, keď si v ruskej Ufe vybojovali titul.

Američania tak získali na juniorských šampionátoch dokopy už deväť medailí, na konte majú tri zlaté, jednu striebornú a päť bronzových.




Pre "Tre kronor" sa zopakoval scenár z uplynulej sezóny a opäť skončili len so štvrtým miestom. Pred rokom prehrali v súboji o bronz so slovenskými reprezentantmi 2:4.

Do zápasu vstúpili lepšie hráči USA, ktorí v 16. minúte viedli už 2:0, no tento náskok neudržali. Švédi totiž vyrovnali v rozmedzí dvoch minúty zásluhou Williama Lagessona a Carla Grundström. Druhá tretina však bola už v réžii zámorských hokejistov, ktorí svojmu súperovi strelil štyri góly a prakticky rozhodli o svojom víťazstve. V treťom dejstve navyše pridali ďalšie dva presné zásahy Ryan Donato a Matthew Tkachuck. V závere už len skorigoval výsledok Axel Holmström.

"Dnes sme odohrali veľmi dobrý zápas a celkovo sme na tomto turnaji podávali silné výkony, takže na seba môžeme byť hrdí," povedal dvojgólový strelec Anders Bjork. "Myslím si, že nám tento turnaj celkom vyšiel. Chceli sme tu vyhrať zlato, no to sa nanešťastie nepodarilo. Bronz je však dobrý, lepší ako by sme mali ísť domov s prázdnymi rukami," uviedol brankár Alex Nedeljkovic, ktorý chytil 35 striel súperov.

Pre Švédov to bola najväčšia prehra v histórii v zápase o medaily. "Netuším, čo sa stalo, celý tím hral zle, akoby sme to vzdali," povedal pre oficiálnu stránku šampionátu obranca Marcus Pettersson.




MS v hokeji do 20 rokov

o bronz:

Švédsko - USA 3:8 (2:2, 0:4, 1:2)
Góly:
18. Lagesson (Kempe), 19. Grundström (Eriksson, Forsbacka-Karlsson), 59. Holmström (Lindblom, Kempe) - 12. Bjork (Dvorak), 16. Tkachuk (Werenski, Schmaltz), 23. Boeser (Borgen, Tkachuk), 25. Donato (Carlo, Macinnis), 37. Bjork (Milano, Dvorak), 40. Carlo (Schmaltz, Hitchcock), 44. Donato (Macinnis), 52. Tkachuck (Schmaltz)

ďalší program:

utorok, 5. januára:

19.30 finále: Rusko - Fínsko 3:4 pp (1:0, 0:0, 2:3 - 0:1)
.



Švédsky hokejista Christoffer Ehn (vľavo) a Američan Austo atthews v zápase o tretie miesto Švédsko - USA na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách 5. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Sklamaní švédski hokejisti po prehre v zápase o tretie miesto na MS 20, v ktorom podľahli Američanom 3:8. V Helsinkách 5. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Americkí hokejisti okolo brankára Alexa Nedjelkoviča oslavujú zisk bronzových medailí po víťazstve v zápase Švédsko - USA 3:8 na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách 5. januára 2016.
Foto: TASR/AP



Americkí hokejisti zľava Ryan Macinnis, Brock Boeser, Ryan Hitchcock, Anders Bjork, Christian Dvorak a Nick Schmatz čakajú na záverečný hvizd rozhodcu v zápase o tretie miesto Švédsko - USA na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách.
Foto: TASR/AP


Americkí hokejisti oslavujú zisk bronzových medailí po víťazstve v zápase Švédsko - USA 3:8 na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách 5. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Americký hokejista Matthew Tkachuk (v strede) strieľa gól švédskemu brankárovi Felixovi Sandströmovi (vľavo) v zápase o tretie miesto Švédsko - USA na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách 5. januára 2016.
Foto: TASR/AP